Статьи

2008-117.jpg Близько 30 років працює старшим виконробом філії «Тернопільська дорожньо-мостова дільниця», що входить до складу Тернопільського облавтодору, Петро Семенович Смолій. Упродовж цього часу під його керівництвом споруджено 89 мостів та 23 шляхопроводи. Завдяки чіткій організації праці, успішному вирішенню питань, пов’язаних зі створенням здорових і безпечних умов праці, у філії за останні 13 років не було зареєстровано жодного нещасного випадку чи професійного захворювання. Про те, що конкретно робиться для запобігання виробничому травматизму на рівні безпосереднього організатора виконання робіт, і розповідає П. СМОЛІЙ.

Будівництво дорожніх споруд відрізняється від будівництва інших об’єктів тим, що воно здебільшого має безперервний технологічний процес, особливо коли проводиться бетонування свердловин методом вертикального переміщення бетонолитної труби (з укладанням бетону під воду), бетонування ригелів, насадок тощо. Оскільки виконання таких робіт пов’язано з використанням електрифікованого інструменту (вібраторів, шліфувальних машин, відбійних молотків, електропил, електродрилів), то робимо все можливе для створення умов для безпечної експлуатації цих машин, утримання їх у належному стані. Ці питання вирішуються шляхом навчання робітників вимогам електробезпеки, вимірювання опору ізоляції електроінструментів тощо.
З огляду на безперервний цикл роботи вживаємо заходів щодо освітлення в темну пору доби робочих місць, проїздів і підходів до них. При цьому робимо все, щоб освітленість була рівномірною по всьому фронту робіт і достатньою для їх виконання, інакше в процесі виконання тих чи інших операцій можна чогось не догледіти, що, в свою чергу, негативно позначиться на надійності об’єкта чи створить передумови для травмування працівників. Виходячи з вимог електробезпеки, для зовнішньої відкритої електропроводки на будівельному майданчику використовуємо кабель та ізольований провід, підвищуючи їх на надійних опорах так, щоб нижня частина проводу перебувала на висоті не менше ніж 2,5 м над робочим місцем, 3,5 м — над проходами і 6 м — над проїздами. Для керування електричними мережами забезпечуємо можливість їх знеструмлення в межах дільниць роботи.
Під час спорудження мостів і шляхопроводів виконується 26 видів робіт підвищеної небезпеки, тому роль молодшого командира виробництва — керівника робіт — у здійсненні контролю за додержанням працівниками вимог нормативно-правових актів з охорони праці важко переоцінити. Взяти, до прикладу, таку операцію, як забивання паль. Для того, щоб не сталось перекидання копра, за допомогою якого це робиться, не виникало інших непередбачуваних ситуацій, що можуть створити передумови для травмування працівників, я як керівник робіт спочатку повинен перевірити величину ухилу майданчика, де має встановлюватися ця машина, стан котлованів, куди мають забиватися палі, вежу копра, на якій через неуважність машиніста можуть випадково залишитись незакріплені деталі, інструмент тощо. Встановивши машину у робоче положення, уважно перевіряю, щоб маса палі не перевищувала маси молота. Піднімання палі разом з надітим на неї палебійним снарядом дозволяю лише за умови достатньої для цього вантажопідйомності лебідки. В іншому випадку паля і палебійний снаряд мають підніматися окремо. Щоб уникнути розгойдування та крутіння палі під час її піднімання і встановлення в защемлення, використовуємо відтяжки. Працівники, які при цьому утримують їхні кінці, перебувають на безпечній відстані від закріпленого залізобетонного виробу, яка повинна бути не меншою як висота палі плюс 5 м, інакше може статись непоправне.
Не менш небезпечним є виконання робіт, що пов’язані з переміщенням елементів конструкцій, особливо тоді, коли воно здійснюється двома вантажопідіймальними кранами. Такі роботи виконуються за нарядами-допусками. Тут потрібно бути максимально зібраним і уважним не тільки в процесі переміщення вантажу, а й на етапі підготовки до виконання цієї роботи. У зв’язку з тим, що головними дійовими особами при цьому є машиністи, то контроль за їхніми діями повинен бути постійним. Одного разу перед початком роботи я не проконтролював, наскільки надійно один з них встановив утригери (лапи), понадіявшись при цьому на великий досвід машиніста. Оскільки один з цих пристроїв, як пізніше з’ясувалося, виявився не защемленим, то під час підйому балки, маса якої становила 28 т, кран почав повільно хилитися на бік. Проте, зосередившись на переміщенні вантажу, що проводилося двома кранами, машиніст цього не помічав. Лише завдяки вчасно поданому сигналу вдалося уникнути аварії…
Під час переміщення вантажів доводиться слідкувати за тим, щоб воно не проводилося над робочими місцями. Додержання цієї вимоги безпеки стало обов’язковим правилом після того, як у 1994 р. через деформацію одного з гаків стропи сталося нещастя. Внаслідок аварії тоді було травмовано одного з будівельників, який перебував у зоні переміщення вантажу.
Обов’язковою умовою виконання будівельно-монтажних робіт є використання засобів індивідуального захисту. Додержання цієї норми в нас теж стало обов’язковим правилом, а тому згадане питання, як мовиться, навіть не обговорюється. Той, хто через свою неуважність чи недисциплінованість порушує її, на перший раз позбавляється квартальної премії, на другий — до нього застосовуються більш серйозні заходи впливу. З цього приводу в адміністрації є відповідна домовленість з профспілковим комітетом — ці питання внесено в колдоговір.
Необхідність додержання вимог, закладених в інструкціях з охорони праці, мої підлеглі вже давно усвідомили, а тому іноді під час виконання тих чи інших робіт можна було б повністю покластися на їхній досвід, виробничу кмітливість і здоровий глузд, а самому тим часом зосередитися на вирішенні інших питань. Але керівник робіт, який усвідомлює відповідальність за долю своїх підопічних, не має права так поступати. Він завжди повинен бути в центрі основних подій, тобто там, де кипить робота, там, де чатує небезпека.



До списку