Новини
Комісією з розслідування причин виникнення хронічного професійного захворювання в складі голови комісії, лікаря з гігієни праці Управління Держпраці у Хмельницькій області, в.о. профпатолога Хмельницької обласної лікарні, страхового експерта з охорони праці відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Хмельницькому, голови первинної профспілкової організації Хмельницького протитуберкульозного диспансеру, епідеміолога госпітального Хмельницького протитуберкульозного диспансеру, інженера з охорони праці Хмельницького протитуберкульозного диспансеру, 16 серпня 2016 року проведено розслідування причин виникнення випадку професійного захворювання на туберкульоз легень (діагноз: РРТБ( 12.02.2016р.): стан після ВАТС — типової резекції S2 правої легені з приводу туберкуломи. Дестр.-; МБТ+; М -; К+; Гіст+; Резист-+(HRS); РезистII+(Km,Cm, Ofx), кат.4, ког1( 2016), ЛН I(один) ст. (A15.2) — захворювання професійне, встановлене вперше клінікою професійних захворювань ДУ «Інститут медицини праці НАМН») молодшої медичної сестри по догляду за хворими Хмельницького обласного протитуберкульозного диспансеру.

За результатами розслідування було встановлено, що в процесі діяльності на молодшу медичну сестру по догляду за хворими впливають наступні небезпечні та шкідливі фактори: чинники біологічного походження (мікобактерії туберкульозу); безпосередній контакт з хворими на туберкульоз, високий ступінь ризику інфікування.

На підприємстві забезпечено дотримання гігієнічних умов праці, в закладі дотримується протиепідемічний та дезінфекційний режим відповідно до нормативних вимог, зокрема Наказу МОЗ України від 18.08.2010 N 684 «Про затвердження Стандарту інфекційного контролю за туберкульозом в лікувально-профілактичних закладах, місцях довгострокового перебування людей та проживання хворих на туберкульоз», Наказу МОЗ України від 04.09.2014 № 620 «Про затвердження та впровадження медико-технологічних документів зі стандартизації медичної допомоги при туберкульозі», Наказу МОЗ 30.04.2014 № 293 «Про затвердження Інструкції зі збору, сортування, транспортування, зберігання, дезінфекції та прання білизни у закладах охорони здоров'я».

Працівники забезпечені засобами індивідуального захисту, зокрема протягом 2015 року закуплено 5016 респіраторів з Хепа-фільтром, перевірено журнали видачі засобів індивідуального захисту. Палати та функціональні приміщення забезпеченні УФО лампами, перевірені журнали контролю їх роботи. Перевірено стан організації проходження медичного огляду працівників.

В закладі працює комісія з інфекційного контролю, розроблений план заходів з покращення стандартів інфекційного контролю.

Комісія зробила відповідний висновок: згідно Додаток 3 до Державних санітарних норм та правил «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу» (пункт 3.1 глави 3 розділу ІІ), які затверджені наказом МОЗ України 08.04.2014 № 248, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 6 травня 2014 р. за № 472/25249, враховуючи високу ступінь ризику захворювання на туберкульоз згідно п.3.5 Наказу МОЗ України від 18.08.2010 N 684 «Про затвердження Стандарту інфекційного контролю за туберкульозом в лікувально-профілактичних закладах, місцях довгострокового перебування людей та проживання хворих на туберкульоз» комісією встановлено, що умови праці на робочому місці молодшої медичної сестри по догляду за хворими легенево-хірургічного відділення ХОПТД відносяться до шкідливих умов праці 3-го ступеня 3-го класу.

3-я ступінь 3-ого класу (3.3) — умови праці, що характеризуються такими рівнями шкідливих факторів виробничого середовища і трудового процесу, які, крім зростання хронічної захворюваності (виробничо обумовленої та захворюваності з тимчасовою втратою працездатності), призводять до розвитку професійних захворювань.

Причиною виникнення професійного захворювання визнано те, що продовж багатьох років роботи працівник знаходився під впливом чинників біологічного походження (мікобактерії туберкульозу), високий ступень ризику захворювання на туберкульоз. Крім того, захворюванню на туберкульоз сприяла наявність у хворої супутнього захворювання з діагнозом: цукровий діабет II-ого типу, середнього ступеня, субкомпенсований.

З метою запобігання виникненню професійного захворювання на туберкульоз серед персоналу закладу, Головному лікарю Хмельницького обласного протитуберкульозного диспансеру, комісією запропоновано вжити відповідні заходи:

1) Посилити контроль за виконанням Наказу МОЗ України від 18.08.2010 N 684 «Про затвердження Стандарту інфекційного контролю за туберкульозом в лікувально-профілактичних закладах, місцях довгострокового перебування людей та проживання хворих на туберкульоз», зокрема:

— провести перепланування розміщення функціональних приміщень 3-ого та 4-ого поверху легенево-хірургічного відділення з метою покращення відповідного розмежування хворих;

— провести перевірку ефективності роботи припливно-витяжної вентиляції легенево-хірургічного відділення, обладнати припливно-витяжну вентиляцію з примусовим побудженням;

— забезпечити проходження рентгенологічного обстеження працівників, які працюють в зонах з високим ризиком захворювання на туберкульоз, двічі на рік.

2) Забезпечити виконання наказу МОЗ 30.04.2014 № 293 «Про затвердження Інструкції зі збору, сортування, транспортування, зберігання, дезінфекції та прання білизни у закладах охорони здоров'я».

3) Скорегувати ведення документації щодо проходження працівниками медичних оглядів у відповідності до порядку та форм наказу МОЗ № 246 від 21.05.2007 року.

4) Забезпечити працівників в достатній кількості засобами індивідуального захисту (зокрема, із забезпеченням змінності респіраторів з Хепа-фільтрами згідно інструкції застосування).

5) Провести позачергове навчання з медперсоналом з питань дотримання протиепідемічного та дезінфекційного режиму, в т.ч. правил використання засобів індивідуального захисту органів дихання.



До списку новинВпередНазад