Новини

Комісія територіального управління Держгірпромнагляду у Вінницькій області завершила спеціальне розслідування нещасного випадку з тяжким наслідком, який стався 19 травня 2014 року з головою Якубівської сільської ради (с. Якубівка Іллінецького району) Кравцем Олексієм Васильовичем (дата народження: 2 жовтня 1959 року).

Нагадаємо, що 55-річний голова сільради отримав опіки обличчя і кістей рук (враження струмом) під час огляду електротрансформатора на території колишнього підприємства «ПОП АВК Якубівка».

19 травня 2014 року оператор КДУ-2 Майданюк О.П. повідомив сільського голову Кравця Олексія Васильовича про те, що не запускається електродвигун дробарки. Кравець О.В. взяв побутовий індикатор напруги та контрольну лампочку, напругою 220 В, в патроні з 2 ізольованими провідниками і розпочав перевірку наявності напруги на РЩ-0,4 кВ, що знаходиться в приміщенні КДУ-2. При перевірці встановив, що на одній з фаз відсутня напруга.

Після цього він разом з Майданюком О.П. вирішили самовільно, без повідомлення про несправність диспетчера СО Іллінецькі ЕМ, перевірити наявність напруги на РУ-0,4 кВ трансформаторної підстанції ТП-392. Дверцята РУ-0,4 кВ були закриті на замок. При допомозі викрутки, вони відкрили замок дверцят РУ-0,4 кВ. Майданюк О.П. тримав двері, а Кравець О.В. при допомозі контрольної лампочки став перевіряти наявність напруги на клемах автоматичного вимикача напруги.

Оголену від ізоляції частину одного провідника він прикладав до клеми вимикача, а оголену частину іншого провідника до металевого корпусу РУ. Діелектричними рукавицями не користувався. В такій спосіб Кравець О.В. встановив наявність напруги на одній з фаз. О 10 годині 30 хвилин при спробі перевірити наявність напруги на наступній клемі сталося коротке замикання і виникла електрична дуга. Внаслідок дії полум'я електродуги Кравець О.В. отримав опіки обличчя та обох кистей рук.

Після настання події потерпілого було доставлено до Іллінецької ЦРЛ, де здійснювалося лікування.

Згідно довідки наданої Іллінецькою ЦРЛ від 19.05.2014 року, Кравець О.В. поступив в лікарню з діагнозом: Термічний опік полум'ям (електродугою) обличчя, кістей І-ІІ-ІІІст. S=15%. Дана травма згідно наказу МОЗ України №370 від 04.07.2007 року відноситься до важких травм.

В зв'язку з тим, що нещасний випадок з Кравцем Олексієм Васильовичем стався на території установи в робочий час під час виконання потерпілим трудових обов'язків в інтересах установи, згідно вимоги п.15,7) Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 року №1232, даний нещасний випадок визнано таким, що пов'язаний з виробництвом, на нього складається акт форми Н-1.

Причини настання нещасного випадку:

1. Порушення вимог безпеки під час експлуатації електрообладнання — відкриття дверей сторонніми особами, їх проникнення в трансформаторну підстанцію та самовільне здійснення підмикань до електричних мереж.

2. Порушення споживачем правил користування електричною енергією — не повідомлення електропостачальної організації про порушення, які пов'язані з відключенням ліній живлення.

3. Порушення вимог безпеки під час виконання робіт в електроустановках — виконання робіт в РУ-0,4 кВ ТП 10/0,4 кВ без зняття напруги особою, яка не має посвідчення, не пройшла навчання і перевірку знань з Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів, виконання робіт в електроустановках по визначенню відсутності напруги покажчиком напруги незаводського виготовлення, без використання діелектричних рукавиць, за відсутності інструменту з ізольованими руків'ями.

Також комісією були встановлені особи, дії або бездіяльність яких призвели до нещасного випадку, це:

1. Кравець Олексій Васильович — сільський голова с. Якубівка, який не забезпечив виконання вимог законодавства з охорони праці, не створив відповідних служб, особисто, відкрив з помічником двері і проник в трансформаторну підстанцію та самовільно здійснював підмикання до електричних мереж, не повідомив електропостачальну організацію про порушення, які пов'язані з відключенням лінії живлення, виконував роботи в РУ-0,4 кВ ТП 10/0,4 кВ без посвідчення, без навчання і перевірки знань з Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів, виконував роботи в РУ-0,4 кВ по визначенню відсутності напруги покажчиком напруги незаводського виготовлення, без використання діелектричних рукавиць, за відсутності інструменту з ізольованими руків'ями.

Провести роз'яснювальну роботу з населенням щодо недопущення самовільного виконання робіт на електроустановках, що належать СО Іллінецькі ЕМ ПАТ «Вінницяенерго» та інших організацій та підприємств розташованих на території села Якубівка. А також провести позачергове навчання і перевірку знань з питань охорони праці посадових осіб та працівників, що виконують роботи з підвищеною небезпекою.

Прес-служба територіального управління

Держгірпромнагляду у Вінницькій області




До списку новинВпередНазад