ЗАТВЕРДЖЕНО

наказ Держнаглядохоронпраці України від 26.10.2004 р. № 236

НПАОП 10.0-5.04-04

ІНСТРУКЦІЯ

ІЗ ЗАСТОСУВАННЯ ХОЛОДИЛЬНИХ УСТАНОВОК

До п. 3.1.5 Правил безпеки у вугільних шахтах

  1. Шахтні холодильні установки повинні споруджуватися за проектами, виконаними в установленому порядку. Не допускається застосування й експлуатація холодильного обладнання з відступами від проекту.
  2. Не допускається застосування у гірничих виробках засобів кондиціонування шахтного повітря, у яких використовуються отруйні, горючі або вибухонебезпечні холодильні агенти.
  3. Холодильні установки повинні забезпечувати у гірничих виробках тепловий режим відповідно до вимог Правил протягом усього часу перебування людей на робочих місцях.

Необхідна продуктивність засобів охолодження повітря і технологічні параметри холодильних установок повинні визначатися на основі теплових розрахунків, які виконані згідно з Єдиною методикою прогнозування температурних умов у вугільних шахтах, затвердженою Мінвуглепромом СРСР 29.12.78. Вихідні дані для теплових розрахунків і технічні рішення по системам кондиціювання шахтного повітря повинні погоджуватися з МакНДІ.

  1. Контроль параметрів повітря у виробках під час роботи засобів охолодження повинен здійснюватися відповідно до Посібника з проведення теплових зйомок у вугільних шахтах.
  2. Камери для холодильних машин повинні відповідати вимогам пунктів 5.5.2-5.5.4 Правил.
  3. Провітрювання камер холодильних машин організується згідно з п. 3.1.13 Правил. У камерах повинен забезпечуватися не менше ніж 5-кратний обмін повітря за годину. У гірничих виробках, в які надходить холодоагент від запобіжних клапанів холодильного обладнання, вміст холодоагенту R22 не повинен перевищувати 0,35 кг/м3.
  4. При використанні кондиціонерів (охолоджувачів повітря) для охолодження повітря у тупикових виробках провітрювання повинно здійснюватися згідно з вимогами п. 3.4.3 Правил.
  5. Забороняється улаштування підземних складів для холодоагентів, а також зберігання посудин із холодоагентом у гірничих виробках. Допускається зберігання запасів холодоагенту в ресивері, що використовується у складі ресиверної станції.
  6. Доставка в шахту посудин із холодоагентом повинна проводитися у спеціально обладнаних вагонетках із дотриманням застережних заходів і за наявності пристроїв, що виключають удари, падіння й пошкодження посудин.
  7. Обслуговуючий персонал повинен проводити виміри основних параметрів роботи холодильних машин та апаратів і вести Книгу обліку роботи шахтної холодильної установки, затвердженою Мінвуглепромом СРСР 29.12.80.

2

  1. Трубопроводи холодоносія й охолоджувальної води з надлишковим тиском 6,4 МПа та більше в людських і вантажолюдських стволах повинні прокладатися з боку суцільної стіни кліті й відділятися від решти ствола розпірками.

На ділянках від ствола до камери рідинного теплообмінника високого тиску високонапірні трубопроводи повинні прокладатися по виробках, не призначених для пересування людей. Допускається прокладання трубопроводів у решті виробок за умови їх суцільної загорожі.