МІНІСТЕРСТВО ЕНЕРГЕТИКИ ТА ВУГІЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІУКРАЇНИ

НАКАЗ

13.02.2014 № 149

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 15 квітня 2014 р. за № 421/25198

Про затвердження Правил з охорони праці під час експлуатації великова-нтажних автомобілів та інших технологічних транспортних засобів підчас розробки рудних і нерудних копалин відкритим способом

Відповідно до статті 28 Закону України «Про охорону праці» та Указу Президента України від 24 грудня 2012 року № 726 «Про деякі заходи з опти- мізації системи центральних органів виконавчої влади»

НАКАЗУЮ:

  1. Затвердити Правила з охорони праці під час експлуатації великовантажних автомобілів та інших технологічних транспортних засобів під час розробки рудних і нерудних копалин відкритим способом, що додаються.
  2. Державній службі гірничого нагляду та промислової безпеки України у встановленому порядку:
  3. забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;
  4. внести наказ до Державного реєстру нормативно-правових актів з питань охорони праці.
  5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Е. Ставицький

МІНІСТЕРСТВО ЕНЕРГЕТИКИ ТА ВУГІЛЬНОЇПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ

Правила з охорони праці під часексплуатації великовантажних автомобілівта інших технологічних транспортнихзасобів під час розробки рудних і неруднихкопалин відкритим способом

ЗМІСТ

  1. Загальні положення3
  2. Терміни та визначення понять3
  3. Загальні вимоги4
  4. Вимоги безпеки під час експлуатації великовантажних автомобілів та

інших технологічних транспортних засобів6

  1. Загальні вимоги6
  2. Вимоги безпеки під час експлуатації великовантажних автомобілів7
  3. Вимоги безпеки під час експлуатації гідромоніторних зрошувальних

машин 12

  1. Вимоги безпеки під час експлуатації буксирного тягача на базі

великовантажного автомобіля12

  1. Вимоги безпеки під час експлуатації колесознімача (маніпулятора)13
  2. Вимоги безпеки під час технічного обслуговування та ремонту великовантажних автомобілів та інших технологічних транспортних

засобів14

  1. Загальні вимоги14
  2. Вимоги безпеки під час миття великовантажних та інших технологічних

транспортних засобів, агрегатів та деталей15

  1. Перевірка технічного стану та технічне обслуговування великовантажних

автомобілів та інших технологічних транспортних засобів і агрегатів15

  1. Вимоги безпеки під час монтажу та технічного обслуговування

автомобілів з електричною трансмісією18

  1. Вимоги безпеки під час поточного ремонту великовантажних автомобілів

та інших технологічних транспортних засобів і агрегатів20

  1. Вимоги безпеки під час акумуляторних робіт20
  2. Вимоги безпеки під час мідницько-радіаторних робіт22
  3. Вимоги безпеки під час шиномонтажних та вулканізаційних робіт 23
  4. Вимоги безпеки до технічного стану та обладнання великовантажних

автомобілів та інших технологічних транспортних засобів23

  1. Загальні вимоги23
  2. Вимоги безпеки до зберігання великовантажних автомобілів та інших

технологічних транспортних засобів24

  1. Вимоги безпеки до великовантажних автомобілів24
  2. Вимоги безпеки до заправлення великовантажного автомобіля та іншого технологічного транспортного засобу паливно-мастильними

матеріалами 26

  1. Вимоги безпеки до запуску великовантажних автомобілів та інших технологічних транспортних засобів при температурі повітря нижче 0°С ... 26

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

енергетики та вугільної промисловості України 13.02.2014 № 149

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

15 квітня 2014 р.

за № 421/25198

ПРАВИЛА

з охорони праці під час експлуатації великовантажних автомобілівта інших технологічних транспортних засобів під час розробки ру-дних і нерудних копалин відкритим способом

  1. Загальні положення
  2. Ці Правила поширюються на суб’єктів господарювання незалежно від форм власності, діяльність яких пов’язана з експлуатацією великовантажних автомобілів та інших технологічних транспортних засобів під час розробки рудних і нерудних копалин відкритим способом.
  3. Вимоги цих Правил є обов’язковими для роботодавців та працівників (водіїв), які виконують роботи з експлуатацією великовантажних автомобілів та інших технологічних транспортних засобів під час транспортування гірничої маси, монтажу, налагодження, ремонту, технічної діагностики та експлуатації великовантажних автомобілів та інших технологічних транспортних засобів, що використовуються під час розробки копалин відкритим способом.
  4. Позначення та скорочення:

АТЦ - автотранспортний цех;

ГТЦ - гірничотранспортний цех;

ІТП - інженерно-технічний працівник;

КТП - контрольно-технічний пункт;

ЛЕП - лінія електропередачі;

СІН - система інформації про небезпеку.

П. Терміни та визначення понять

У цих Правилах терміни та поняття «відкрита розробка родовищ», «кар’єр», «копальня», «корисні копалини», «вибій» вживаються у значеннях, наведених в Гірничому законі України.

Інші терміни вживаються у таких значеннях:

великовантажний та інший технологічний транспортний засіб - великовантажний автомобіль, який за своєю конструкцією та обладнанням призначений для перевезення вантажів, транспортування розкривних порід і корисних копалин на відкритих гірничих розробках чи ґрунту на будівництві, а також інший механічний транспортний засіб, у тому числі обладнаний спеціальними пристроями чи механізмами, або транспортний засіб, призначений для руху тільки у поєднанні з іншим транспортним засобом, який керується машиністом (оператором, водієм) і використовується власником для забезпечення виробничих процесів під час провадження ним господарської діяльності (виготовлення продукції, виконання робіт, надання послуг), а також для переміщення сировини (матеріалів), що обробляються, і відходів виробництва відповідно до вимог підпункту 1 пункту 2 Порядку відомчої реєстрації та ведення обліку великовантажних та інших технологічних транспортних засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06 січня 2010 року № 8;

гірнича маса - зруйнований і подрібнений масив гірських порід під час розробки родовищ корисних копалин;

недостатня видимість - видимість дороги в напрямку руху менше 300 м у сутінках, в умовах туману, дощу, снігопаду тощо відповідно до Правил дорожнього руху, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 року № 1306 (далі - Правила дорожнього руху);

робочий майданчик уступу - майданчик уступу, призначений для розміщення основного робочого обладнання;

темна пора доби - частина доби від заходу сонця до сходу сонця відповідно до Правил дорожнього руху;

уступ кар’єру - частина товщі гірських порід у кар’єрі, що мають форму уступу (сходинки).

ИІ. Загальні вимоги

  1. Розслідування та облік нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві здійснюються відповідно до вимог Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 року № 1232.
    1. Роботодавець забезпечує навчання та перевірку знань з охорони праці відповідно до вимог Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26 січня 2005 року № 15, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15 лютого 2005 року за № 231/10511 (НПАОП 0.00-4.12-05).

Працівники, які не пройшли навчання і перевірку знань з охорони праці, до виконання робіт не допускаються.

Роботодавець з урахуванням специфіки виробництва повинен розробити і затвердити відповідний перелік робіт з підвищеною небезпекою, для проведення яких потрібні спеціальне навчання і щорічна перевірка знань з питань охорони праці відповідно до вимог Переліку робіт з підвищеною небезпекою, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26 січня 2005 року № 15, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15 лютого 2005 року за № 232/10512 (НПАОП 0.00-2.01-05).

  1. Роботодавець повинен організувати розроблення і перегляд інструкцій з охорони праці, що діють на підприємстві, відповідно до вимог Положення про розробку інструкцій з охорони праці, затвердженого наказом Комітету по нагляду за охороною праці Міністерства праці та соціальної політики України від 29 січня 1998 року № 9, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 07 квітня 1998 року за № 226/2666 (НПАОП 0.00-4.15-98).
    1. Роботодавець організовує проведення медичних оглядів працівників певних категорій під час прийняття на роботу (попередній медичний огляд) та протягом трудової діяльності (періодичні медичні огляди) відповідно до вимог Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21 травня 2007 року № 246, зареєстрованого в Міністерства юстиції України 23 липня 2007 року за № 846/14113, та вимог Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства внутрішніх справ України від 31 січня 2013 року № 65/80, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 лютого 2013 року за № 308/22840 (далі - Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів).
    2. Забороняється залучення жінок до робіт відповідно до Переліку важких робіт та робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці жінок, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29 грудня 1993 року № 256, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30 березня 1994 року за № 51/260.

Підіймання та переміщення важких речей жінками здійснюються з дотриманням вимог Граничних норм підіймання і переміщення важких речей жінками, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 10 грудня 1993 року № 241, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 22 грудня 1993 року за № 194.

  1. Забороняється залучення неповнолітніх до робіт відповідно до Переліку важких робіт і робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 31 березня 1994 року № 46, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28 липня 1994 року за № 176/385.

Підіймання та переміщення важких речей неповнолітніми необхідно здійснювати з дотриманням вимог Граничних норм підіймання і переміщення важких речей неповнолітніми, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 22 березня 1996 року № 59, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 16 квітня 1996 року за № 183/1208.

  1. Роботодавець розробляє і затверджує план локалізації і ліквідації аварійних ситуацій і аварій (ПЛАС) відповідно до вимог Закону України «Про об’єкти підвищеної небезпеки».
    1. Роботодавець повинен забезпечити працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту відповідно до вимог Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту, затвердженого наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 24 березня 2008 року № 53, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 21 травня 2008 року за № 446/15137 (НПАОП 0.00-4.01-08).
    2. Засоби індивідуального захисту (далі - ЗІЗ) повинні відповідати вимогам Технічного регламенту засобів індивідуального захисту, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2008 року № 761.
    3. Працівники АТЦ (ГТЦ) повинні бути забезпечені спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими ЗІЗ відповідно до Норм безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам гірничодобувної промисловості, затверджених наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 21 серпня 2008 року № 184, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 10 вересня 2008 року за № 832/15523 (далі - НПАОП 0.003.10-08).
    4. Освітлення приміщень АТЦ (ГТЦ) повинно відповідати вимогам чинних будівельних норм.
    5. Роботодавець забезпечує позначення знаками безпеки небезпечних зон у виробничих приміщеннях і на робочих місцях відповідно до вимог Технічного регламенту знаків безпеки і захисту здоров’я працівників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 листопада 2009 року № 1262.
  2. Вимоги безпеки під час експлуатації великовантажних автомобілів таінших технологічних транспортних засобів
  3. Загальні вимоги
    1. Допуск працівників (водіїв) до керування великовантажними автомобілями та іншими технологічними транспортними засобами здійснюється відповідно до вимог Правил дорожнього руху.
    2. Посадова особа АТЦ (ГТЦ) повинна організовувати та забезпечувати проведення медичного контролю водіїв перед виїздом на лінію відповідно до вимог Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів.
    3. Водію заборонено: виїжджати з АТЦ (ГТЦ) на несправному великовантажному автомобілі або іншому технологічному транспортному засобі; керувати великовантажним автомобілем або іншим технологічним транспортним засобом в стані алкогольного сп’яніння, перебуваючи під впливом наркотичних чи токсичних речовин; керувати великовантажним автомобілем або іншим технологічним транспортним засобом у хворобливому стані, у стані стомлення, а також перебуваючи під впливом лікарських препаратів, що знижують швидкість реакції на виникнення небезпеки під час руху автотранспорту та увагу за ситуацією на автодорозі.
    4. Під час експлуатації великовантажних автомобілів та інших технологічних транспортних засобів необхідно дотримуватися вимог Правил дорожнього руху.
    5. Під час експлуатації великовантажних автомобілів та інших технологічних транспортних засобів у вибухо- та пожежонебезпечних виробництвах повинна бути забезпечена вибухо-, пожежобезпечність (великовантажні автомобілі та інші технологічні транспортні засоби повинні бути обладнані спеціальними іскрогасниками; робочі поверхні вантажозахватних засобів повинні бути виконані з матеріалів, що не утворюють іскри).
  4. Вимоги безпеки під час експлуатації великовантажних автомобілів
    1. Швидкість руху великовантажних автомобілів при в’їзді та виїзді з воріт АТЦ (ГТЦ), на перехрестях, переїздах, поворотах з обмеженою видимістю, під час розворотів повинна бути не більше ніж 5 км/год.