Про затвердження Стандарту адміністративної послуги з видачі (переоформлення, внесення змін до переліків робіт діючих ліцензій, анулювання та видачі дублікатів) ліцензій на провадження господарської діяльності, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури

Наказ від 8 вересня 2009 р. № 367

Відповідно до Закону України «Про інвестиційну діяльність», Указу Президента України від 03.07.2009 № 508 «Про заходи із забезпечення додержання прав фізичних та юридичних осіб щодо одержання адміністративних (державних) послуг», постанов Кабінету Міністрів України від 01.07.2009 № 724 «Деякі питання надання платних (адміністративних) послуг, видачі документів дозвільного характеру», від 17.07.2009 № 737 «Про заходи щодо удосконалення державних, в тому числі адміністративних послуг», від 05.12.2007 № 1396 «Про ліцензування певних видів господарської діяльності у будівництві», розпоряджень Кабінету Міністрів України від 15.02.2009 № 90 «Про схвалення Концепції розвитку системи надання адміністративних послуг органами виконавчої влади» та від 27.06 2007 № 494 «Про затвердження плану заходів щодо реалізації Концепції розвитку системи надання адміністративних послуг органами виконавчої влади», наказу Міністерства економіки України від 12.07.2009 № 219 "Про затвердження Методичних рекомендацій щодо розроблення стандартів надання адміністративних послуг", наказу Мінрегіонбуду від 27.07.2009 № 304 «Про упорядкування державних, в тому числі адміністративних послуг в системі Мінрегіонбуду та утворення робочої групи» наказую:

1. Затвердити Стандарт адміністративної послуги з видачі (переоформлення, внесення змін до переліків робіт діючих ліцензій, анулювання та видачі дублікатів) ліцензій на провадження господарської діяльності, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури (далі – Стандарт), що додається.

2. Державній архітектурно-будівельній інспекції (Мухін В.Г.) та її територіальним органам забезпечити виконання зазначеного Стандарту.

3. Адміністративному департаменту (Герула Т.І.), Держархбудінспекції (Мухін В.Г.) забезпечити розміщення цього наказу на офіційних сайтах Міністерства та Держархбудінспекції відповідно.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Ісаєнка Д.В.

Міністр

Василь КУЙБІДА

***

З А Т В Е Р Д Ж Е Н О

Наказ Мінрегіонбуду

08.09.2009 № 367

СТАНДАРТ

адміністративної послуги з видачі (переоформлення, внесення змін до переліків робіт діючих ліцензій, анулювання та видачі дублікатів) ліцензій на провадження господарської діяльності, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури

1. Загальні положення

1.1. Стандарт адміністративної послуги з видачі (переоформлення, внесення змін до переліків робіт діючих ліцензій, анулювання та видачі дублікатів) ліцензій на провадження господарської діяльності, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури (далі – Стандарт) розроблено відповідно до Закону України «Про інвестиційну діяльність», Указу Президента України від 03.07.2009 № 508 «Про заходи із забезпечення додержання прав фізичних та юридичних осіб щодо одержання адміністративних (державних) послуг», постанов Кабінету Міністрів України від 01.07.2009 № 724 «Деякі питання надання платних (адміністративних) послуг, видачі документів дозвільного характеру», від 17.07.2009 № 737 «Про заходи щодо удосконалення державних, в тому числі адміністративних послуг» та від 05.12.2007 № 1396 «Про ліцензування певних видів господарської діяльності у будівництві», розпоряджень Кабінету Міністрів України від 15.02.2009 № 90 «Про схвалення Концепції розвитку системи надання адміністративних послуг органами виконавчої влади» та від 27.06 2007 № 494 «Про затвердження плану заходів щодо реалізації Концепції розвитку системи надання адміністративних послуг органами виконавчої влади», наказу Міністерства економіки України від 12.07.2009 № 219 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо розроблення стандартів адміністративних послуг»та наказу Мінрегіонбуду від 27.07.2009 № 304 «Про упорядкування державних, в тому числі адміністративних послуг в системі Мінрегіонбуду та утворення робочої групи»

1.2. Терміни, що використовуються у цьому Стандарті, вживаються в значенні:

- адміністративний орган - орган ліцензування господарської діяльності, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури. Відповідно до пункту 3 Порядку ліцензування певних видів господарської діяльності у будівництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.12.2007 № 1396 (далі – Порядок ліцензування) органом ліцензування є Держархбудінспекція та її територіальні органи - інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі (далі - орган ліцензування), які надають адміністративну послугу;

- адміністративна послуга - результат здійснення владних повноважень органу ліцензування, який відповідно до законодавства забезпечує юридичне оформлення умов реалізації фізичними та юридичними особами прав, свобод і законних інтересів за їх заявою щодо видачі (переоформлення, внесення змін до переліків робіт діючих ліцензій, анулювання та видачі дублікатів) ліцензій на провадження господарської діяльності, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури;

- одержувач адміністративної послуги (далі - одержувач) - фізична чи юридична особа (резидент або нерезидент), що звернулася за адміністративною послугою безпосередньо або через свого законного представника до органу ліцензування;

- запит про надання адміністративної послуги - виражена в письмовій формі і представлена адміністративному органу вимога одержувача щодо надання адміністративної послуги;

- Стандарт надання адміністративної послуги - це нормативно - правовий акт Мінрегіонбуду, в якому визначаються вимоги щодо надання адміністративної послуги.

1.3. Кваліфікаційні, організаційні, технологічні та інші вимоги для провадження господарської діяльності, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури, визначені Ліцензійними умовами провадження господарської діяльності у будівництві, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури (далі – Ліцензійні умови), затвердженими наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва від 27.02.2009 № 47 та зареєстрованими в Мін’юсті України 11.03.2009 за № 226/16242.

1.4. Термін дії ліцензії на провадження господарської діяльності, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури, відповідно до пункту 12 Порядку ліцензування для одержувачів, які отримують ліцензію вперше, становить три роки, інших – п’ять років.

1.5. Ліцензія на провадження господарської діяльності, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури (далі – ліцензія), анулюється органом ліцензування за наявності підстав, що визначені у пункті 21 Порядку ліцензування.

1.6. Стандарт встановлює вимоги, які забезпечують достатній рівень якості і доступності адміністративної послуги в цілому та на кожному етапі їх надання, включаючи внесення запиту про надання адміністративної послуги, порядок прийому та розгляду документів, очікування надання адміністративної послуги, її одержання, контроль за якістю адміністративної послуги і розгляд скарг одержувачів.

1.7.Орган ліцензування при застосуванні Стандарту забезпечує:

1.7.1.Інформування одержувачів про відповідний Стандарт у доступній формі;

1.7.2. Контроль за дотриманням і ефективністю відповідного Стандарту;

1.7.3. Оперативний розгляд обґрунтованих скарг одержувача щодо якості і доступності адміністративної послуги.

1.8.Орган ліцензування зобов'язаний забезпечити захист відомостей про одержувачів, у тому числі шляхом забезпечення конфіденційності інформації на всіх етапах взаємодії з одержувачами. Сторонні особи не можуть мати доступу до документів та інформації з надання адміністративної послуги.

1.9.Зазначені відомості чи результат надання адміністративної послуги надаються одержувачу після пред'явлення документів, що засвідчують особу, або його законному представнику в разі пред'явлення документів, що підтверджують представництво.

1.10. Недотримання або неналежне дотримання посадовою особою Стандарту, виконання якого входить до його посадових обов'язків, встановлення непередбачених законом або Стандартом обов'язків одержувача щодо здійснення дій та надання документів у зв'язку з одержанням адміністративної послуги, порушення встановлених строків надання адміністративної послуги тягне за собою відповідальність, передбачену законодавством.

2. Сфера застосування Стандарту

2.1. Цей Стандарт установлює основні вимоги, що забезпечують необхідний рівень доступності і якості адміністративної послуги в цілому, а також на кожному етапі її надання.

2.2. Вимоги цього Стандарту є обов'язковими для органу ліцензування, яке на виконання закону надає адміністративну послугу з видачі (переоформлення, внесення змін до переліків робіт діючих ліцензій, анулювання та видачі дублікатів) ліцензій на провадження господарської діяльності, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури.

3. Перелік категорій одержувачів та перелік документів, необхідних для надання адміністративної послуги з видачі ліцензії

3.1.Адміністративну послугу одержують:

- юридичні особи незалежно від форми власності та організаційно-правової форми;

- фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності.

3.2. Для одержання ліцензії до органу ліцензування подаються такі документи:

- заява про видачу ліцензії;

- перелік робіт, пов’язаних із створенням об’єктів архітектури, які одержувач має намір виконувати;

- копія свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності, засвідчена нотаріально або органом, який видав документ;

- копія довідки про внесення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ), засвідчена нотаріально або органом, який видав документ;

- відомості про виробничо-технічну базу, склад працівників за професійним та кваліфікаційним рівнем, технологію виробництва, інформаційно-правове, нормативно-технічне забезпечення, наявну систему контролю якості виконання робіт;

- висновок установи, організації, уповноваженої Держархбудінспекцією на проведення експертизи.

3.3. Для внесення змін до переліку робіт, наведених у додатку до діючої ліцензії, до органу ліцензування подаються такі документи:

- заява на зміну переліку робіт;

- оригінал ліцензії з переліком робіт, пов’язаних із створенням об’єктів архітектури;

- зміни до переліку робіт, пов’язаних із створенням об’єктів архітектури, які одержувач має намір виконувати;

- копія свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта господарської діяльності, засвідчена нотаріально або органом, який видав документ;

- копія довідки про внесення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ), засвідчена нотаріально або органом, який видав документ;

- відомості про виробничо-технічну базу, склад працівників за професійним та кваліфікаційним рівнем, технологію виробництва, інформаційно-правове, нормативно-технічне забезпечення, наявну систему контролю якості виконання робіт;

- висновок установи, організації, уповноваженої Держархбудінспекцією на проведення експертизи.

3.4. Для переоформлення ліцензії до органу ліцензування подаються такі документи:

- заява на переоформлення ліцензії;

- оригінал ліцензії, яка переоформляється, з додатком переліку робіт;

- копія свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності із внесеними змінами, засвідчена нотаріально або органом, який видав документ;

- копія довідки про внесення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ), засвідчена нотаріально або органом, який видав документ;

- за наявності у суб’єкта господарювання відокремлених структурних підрозділів (філій), які провадять діяльність на підставі отриманої ліцензії, додаються копії довідок про внесення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій, засвідчені нотаріально або органом, який видав оригінал документа.

3.5. Для видачі дубліката ліцензії у зв’язку з її втратою до органу ліцензування подаються такі документи:

- заява на видачу дубліката ліцензії у зв’язку з її втратою;

- повідомлення про втрату ліцензії, яке було опубліковане:

а) у газеті «Урядовий кур’єр» або «Голос України», якщо ліцензія діяла на території України;

б) у регіональній пресі, якщо ліцензія діяла на території АР Крим, області, міст Києва або Севастополя.

3.6. Для видачі дубліката ліцензії, переліку видів робіт та копій ліцензій на відокремлені структурні підрозділи у зв’язку з їх пошкодженням до органу ліцензування подається відповідна заява та непридатні для користування ліцензія та інші документи (в разі їх наявності).

3.7. Для анулювання ліцензії до органу ліцензування подається відповідна заява та оригінал ліцензії.

4. Склад і послідовність дій одержувача та адміністративного органу, опис етапів надання адміністративної послуги

4.1 Видача ліцензій передбачає такі дії:

а) для одержувача адміністративної послуги:

- подання до органу ліцензування заяви та документів, визначених пунктом 3.2. цього Стандарту;

- внесення плати за видачу ліцензії;

- подання документа, що підтверджує внесення плати за видачу ліцензії;

отримання ліцензії;

- можливість оскарження рішення адміністративного органу про відмову в наданні адміністративної послуги відповідно до чинного законодавства;

б) для адміністративного органу:

- прийняття заяви та документів, що додаються до неї;