Про погодження проекту відомчих будівельних норм

Рішення НТР від 23 лютого 2006 р. № 8

(в робочому порядку)

Розглянувши проект відомчих будівельних норм ВБН В.2.3-218-192:2005 “Перехрещення та примикання автомобільних доріг в одному рівні. Методи проектування та організації дорожнього руху”, розроблений Українським державним виробничо-технологічним підприємством “Укрдортехнологія”, науково-технічна рада вирішила:

1. Рекомендувати до погодження проект відомчих будівельних норм ВБН В.2.3-218-192:2005 “Перехрещення та примикання автомобільних доріг в одному рівні. Методи проектування та організації дорожнього руху”.

Голова науково-технічної ради

П. Качур

***

Довідка

Проект відомчих будівельних норм ВБН В.2.3-218-192:2005 “Перехрещення та примикання автомобільних доріг в одному рівні. Методи проектування та організації дорожнього руху” розроблений Українським державним виробничо-технологічним підприємством „Укрдортехнологія” відповідно до тематичного плану науково-дослідних та проектно-конструкторських робіт Державної служби автомобільних доріг України “Укравтодору” на 2003 рік (договір від 14.05.03 № 133-03).

Ці норми застосовуються при проектуванні перехрещень і примикань автомобільних доріг загального користування в одному рівні та розробленні схем організації дорожнього руху на них.

Перехрещення і примикання автомобільних доріг в одному рівні як об’єкти дорожньої мережі, на яких відбувається пересічення транспортних потоків з велосипедними і пішохідними потоками та здійснюється відгалуження, переплетіння, пересічення, злиття транспортних потоків різних напрямків, потребують особливого дослідження.

У проекті ВБН наведено класифікацію перехресть і способів організації дорожнього руху, вимоги призначеності, оглядовості та видимості, методика проектування перехресть, способи організації дорожнього руху.

Відомчі будівельні норми розроблено в доповнення ДБН В.2.3-4-2000 “Споруди транспорту. Автомобільні дороги”.

Застосування ВБН дасть можливість проектування перехресть на автомобільних дорогах, які повною мірою відповідають технічним можливостям сучасних дорожніх транспортних засобів при зміні ними напрямку руху, потребують мінімум території для їх улаштування, забезпечують безпеку дорожнього руху, запобігають збільшенню шкідливих впливів на довкілля, потребують мінімум усіх видів ресурсів (при будівництві, реконструкції, ремонті та утриманні).

Проект ВБН В.2.3-218-192:2005 погоджений Державним науково-дослідним центром безпеки дорожнього руху та діяльності дорожньо-патрульної місцевої міліції МВС України, Департаментом державної автомобільної інспекції МВС України і має позитивний висновок науково-технічної експертизи, яку виконав Державний дорожній науково-дослідний інститут імені М.П. Шульгіна. Проект розглянутий секцією науково-технічної політики у будівництві (протокол № 10 від 26 жовтня 2005 р.), схвалений і рекомендований до розгляду на засіданні президії науково-технічної ради.

Начальник Управління

технічного регулювання в будівництві

Д. Барзилович