Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва

ЛИСТ

від 12.11.2007 р. N 8528

Про надання роз'яснення щодо погодження дозволу на розміщення об'єкта зовнішньої реклами з управлінням містобудування, архітектури та житлового-комунального господарства

Про надання роз'яснення

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув звернення заступника директора ТОВ "Реклама-Сервіс Україна" Согоріна А. А. від 03.10.2007 N 03/10/07-1 та від 03.10.2007 N 03/10/07-2, в межах компетенції, повідомляє наступне.

Щодо погодження дозволу на розміщення об'єкта зовнішньої реклами з управлінням містобудування, архітектури та житлового-комунального господарства.

Законом України "Про рекламу" визначено засади рекламної діяльності в Україні та регулюються відносини, що виникають у процесі виробництва, розповсюдження та споживання реклами.

Частиною першою статті 16 цього Закону, якою визначено відносини, пов'язані з розповсюдженням зовнішньої реклами, зокрема, встановлено, що розміщення зовнішньої реклами у населених пунктах провадиться на підставі дозволів, що надаються виконавчими органами сільських, селищних, міських рад, та в порядку, встановленому цими органами на підставі типових правил, що затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Пунктом 3 Типових правил розміщення зовнішньої реклами, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2003 N 2067 (далі - Правила), зазначено, що зовнішня реклама розміщується на підставі дозволів та у порядку, встановленому виконавчими органами сільських, селищних, міських рад відповідно до цих Правил. Справляння плати за видачу зазначених дозволів виконавчими органами сільських, селищних, міських рад забороняється.

Згідно з пунктом 16 Правил дозвіл погоджується з власником місця або уповноваженим ним органом (особою) і спеціально уповноваженим органом з питань містобудування та архітектури.

Рішенням виконавчого комітету Запорізької міської ради від 22.04.2004 N 149 затверджено Порядок розміщення, експлуатації та демонтажу рекламних засобів в м. Запоріжжі, розроблений на підставі Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", Закону України "Про рекламу", Типових правил розміщення зовнішньої реклами, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2003 N 2067, яким регулюються правові відносини між органами місцевого самоврядування і