МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

НАКАЗ

N 661

20.11.2008

м.Київ

Про затвердження методичних рекомендацій „Епідеміологічний нагляд і контроль за випадками сезонного та пташиного грипу у людей"

Відповідно до статті 40 Закону України „Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", з метою науково-методичного забезпечення державного санітарно-епідеміологічного нагляду

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити методичні рекомендації „Епідеміологічний нагляд і контроль за випадками сезонного та пташиного грипу у людей" (додаються).

2. Департаменту державного санітарно-епідеміологічного нагляду Міністерства охорони здоров'я України методичні рекомендації „Епідеміологічний нагляд і контроль за випадками сезонного та пташиного грипу у людей" довести до відома керівників установ і закладів державної санітарно-епідеміологічної служби, міністерств, інших центральних органів виконавчої влади в установленому порядку.

3. Контроль за виконанням наказу покласти на в.о. Першого заступника Міністра, головного державного санітарного лікаря України Пономаренка А. М.

Міністр

В.М.Князевич

Міністерство охорони здоров’я України

Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського АМН України

Український науково-дослідний протичумний інститут ім. І.І. Мечнікова

За технічної підтримки: PATH, CDC, ВООЗ

Методичні рекомендації

Епідеміологічний нагляд і контроль за випадками сезонного та пташиного грипу у людей

Розробку та друк методичних рекомендацій здійснено в рамках проекту «РЕАГУВАННЯ НА ЗАГРОЗУ ПАНДЕМІЇ ТА ЕПІДЕМІОЛОГІЧНИЙ НАГЛЯД ЗА ПТАШИНИМ ГРИПОМ», який впроваджується Програмою оптимальних технологій в охороні здоров’я (РАТН) за кошти гранту Центрів США з контролю та профілактики захворювань (CDC)

Друге видання, липень 2008 р.

Інформація про РАТН

PATH (Програма оптимальних технологій в охороні здоров'я) – міжнародна неприбуткова організація, яка розробляє і впроваджує новаторські способи вирішення проблем у галузі охорони здоров’я, беручи до уваги культурні особливості кожної країни. Співпрацюючи з різними партнерами державного й приватного сектора, РАТН сприяє розширенню доступу до сучасних технологій та стратегій в охороні здоров’я, які змінюють мислення й поведінку людей. PATH працює заради покращення здоров'я та благополуччя людей в усьому світі.

Зараз PATH працює в більш ніж 70 країнах у галузі розробки нових технологій, здоров'я матері та дитини, репродуктивного здоров'я, вакцин та імунізації, а також інфекційних захворювань. Співробітники організації є експертами у сферах громадського здоров’я, епідеміології, розробки та впровадження нових технологій, розробки та розповсюдження вакцин, розвитку бізнесу, біотехнології, освіти та навчання, адвокації та комунікації, а також закупівель.

Головний офіс організації знаходиться у Сіетлі, штат Вашингтон. З 1977 року, коли було засновано організацію, PATH розширила свою діяльність і зараз має 34 представництва у 19 країнах світу. Бюджет PATH на 2008 рік становить 218 мільйонів доларів США, наданих різними фундаціями, урядом США та інших країн, багатосторонніми агенціями, корпораціями та приватними особами. Рада директорів PATH складається з 11 членів – представників країн, в яких працює PATH, включно зі США.

PATH належним чином юридично зареєстрована для роботи в Україні та має підписаний офіційний меморандум про взаєморозуміння з Міністерством охорони здоров'я України. Наше представництво в Україні відкрилося в Києві у 1994 році. З цього часу PATH доклала значних зусиль до покращення здоров’я в Україні та сусідніх країнах регіону – нових незалежних державах.

Для одержання більш докладної інформації про РАТН звертайтесь до сайту www.path.org.

Інформація про CDC

Організація CDC (Центри з контролю та профілактики захворювань) Міністерства охорони здоров’я та соціальних послуг США розташована в місті Атланта, штат Джорджія. CDC – це національний центр з розробки та впровадження заходів з профілактики та контролю за захворюваннями. Організація опікується санітарним станом довкілля, проводить оздоровчі заходи та освітницьку діяльність, спрямовані на покращення здоров’я населення США.

Для одержання більш докладної інформації про CDC звертайтесь до сайту: www.cdc.gov

Про цей документ

Фінансова підтримка для розробки цих рекомендацій була надана Центрами з контролю та профілактики захворювань США (CDC), згідно з грантом № 5 U51 CІ000457-02.

Для одержання більш докладної інформації або додаткових копій звертайтесь за адресою:

PATH

1455 NW Leary Way

Seattle, WA 98107

USA

і[email protected]

www.path.org

Рекомендоване посилання: Міністерство охорони здоров’я України. Епідеміологічний нагляд і контроль за випадками сезонного та пташиного грипу у людей. Методичні рекомендації для служб системи охорони здоров’я України. 2-е видання. Сіетл: РАТН, 2008 р.

ЗМІСТ

ЗМІСТ4

Короткий виклад змісту6

Подяка8

Скорочення, використані в тексті9

1. Вступ10

Сезонний, пташиний та пандемічний грип10

2. Загальні відомості та обґрунтування епіднагляду за сезонним грипом12

3. Рутинний епіднагляд за ГРІ та сезонним грипом в Україні12

4. Обґрунтування потреби в дозорних центрах13

5. Основні компоненти дозорного епіднагляду14

A. Визначення випадків14

Б. Лабораторні аспекти15

В. Збір епідеміологічних даних і звітність17

Г. Аналіз та інтерпретація даних20

Д. Організація заходів, що впливають на рівень захворюваності21

Е. Моніторинг і оцінка ефективності роботи21

6. Загальні відомості24

A. Що таке пташиний грип?24

Б. Характеристика хвороби у птахів24

В. Ризик і значущість процесу передачі вірусу до людини25

Г. Як відбувається інфікування людей27

Д. Фази розвитку пандемії грипу згідно з класифікацією ВООЗ28

Е. Епідеміологія підтверджених ВООЗ випадків пташиного грипу A(H5N1) у людей29

Є. Клінічна картина випадків пташиного грипу А(H5N1) у людей30

7. Ключові складові епіднагляду за пташиним/новітнім грипом31

A.Визначення випадку інфікування людини вірусом пташиного грипу А(H5N1) за ВООЗ32

Б. Тригери, що вимагають сповіщення про випадок, епідеміологічного розслідування, відбору лабораторних зразків на A(H5N1) і реагування33

В. Моніторинг груп високого професійного ризику з метою раннього виявлення симптомів грипоподібного захворювання34

Г. Активний пошук випадків респіраторних інфекцій у людей при нез’ясованій або незвичайній смертності чи підтверджених випадках інфекції А(H5N1) у птахів чи тварин35

Д. Розслідування випадків захворювання/спалахів пташиного грипу А(H5N1) у людей39

8. Готовність та організація протиепідемічних заходів на районному рівні45

9. Первинні заходи реагування на випадок пташиного грипу А(H5N1) у людини46

10. Рекомендації з контролю за інфекцією А(H5N1) для медичних закладів55

Додаток 1 до Методичних рекомендацій.60

Методичні рекомендації по збору, зберіганню та транспортуванню зразків для діагностики захворювання на грип60

Соціальна мобілізація: надання інформації для підвищення санітарної освіченості населення.76

Рекомендації щодо використання сезонної вакцини проти грипу.81

Бібліографія93

Короткий виклад змісту

Спалахи високопатогенного пташиного грипу зустрічаються у домашніх птахів у багатьох країнах, представляючи собою істотний ризик для системи охорони здоров’я. Як відомо високопатогенний пташиний грип A(H5N1), джерело багатьох глобальних спалахів серед домашньої птиці, іноді вражає і людей. Коли це трапляється, рівень смертності серед людей досягає 63%. Здатність вірусів пташиного грипу А швидко видозмінюватися й обмінюватися генами з іншими підтипами вірусів викликає побоювання, що вони отримають здатність ефективно поширюватись серед людей і приведуть до глобальної пандемії.

Раннє виявлення випадків грипу, викликаних вірусом A(H5N1) та іншими нетиповими вірусами у людей, відіграє вирішальну роль у боротьбі з можливою пандемією. Основними перевагами швидкого і якісного розпізнавання передачі вірусу до людини є:

швидке втручання з боку служб охорони здоров’я спрямоване на запобігання, затримання або обмеження передачі вірусу від людини людині;

надання ефективної медичної допомоги інфікованим особам, що приведе до зменшення смертності;

зменшення економічних та соціальних втрат від можливої пандемії.

Розвинута мережа системи епіднагляду за всіма видами та підвидами вірусів грипу, що циркулюють серед людей може також посилити здатність країни реагувати на грип A(H5N1) чи інший патоген, що здатний викликати пандемію. Посилення системи епіднагляду за сезонним грипом також створить інфраструктуру, яка може бути використана для системи раннього сповіщення у випадку пандемії. Наприклад, розвинута система епіднагляду за грипом вимагатиме розширення лабораторних можливостей для проведення тестування зразків, створення системи логістики для збору зразків та їх транспортування, підготовлених епідеміологів для обробки даних, кадрів техніків-лаборантів, які зазвичай працюють з вірусами грипу і тому зможуть виявити новий вірус, офіційної системи звітності та системи відповіді на незвичайні результати, виявлені в даних епіднагляду. Все це також необхідне для ефективного раннього сповіщення та реагування на пандемію.

На додаток до цих переваг розвинута система епіднагляду за сезонним грипом може бути використана для:

розробки національної політики контролю за грипом: необхідно мати інформацію про сезонність, групи ризику та тягар захворюваності на грип з метою допомоги посадовим особам, які визначають політику в системі охорони здоров’я, у формулюванні політики контролю за грипом та проведення вакцинації;

моніторингу циркулюючих вірусів: раннє виявлення і характеристика нових варіантів циркулюючих вірусів грипу дозволяє щорічно оновлювати вакцини проти грипу, виявляти нові віруси грипу, які можуть мати пандемічний потенціал та проводити моніторинг резистентності до антивірусних препаратів;

виявляти та проводити моніторинг спалахів грипу: раннє виявлення та розслідування можливих спалахів грипу є життєво необхідним для швидкого реагування системи охорони здоров’я та вдосконалення системи ведення випадків.

Завдання цих рекомендацій – сприяти медичним працівникам України встановити дозорний епіднагляд на місцях за гострими респіраторними захворюваннями та сезонним грипом і допомогти швидко визначати, повідомляти, підтверджувати й класифікувати потенційні випадки пташиного грипу у людей. Також частиною цього документу є рекомендації з основних параметрів аналізу даних епіднагляду, з розслідування, як поодиноких випадків, так і спалахів, та рекомендації щодо вдосконалення інших аспектів системи раннього виявлення захворювання у людини. Рекомендації відповідають поточній і наступній фазам підготовки до пандемії (3-я й 4-а фази згідно класифікації ВООЗ) і розроблені насамперед для медичних працівників, які працюють в районних та обласних СЕС. На додаток до загальних рекомендацій стосовно системи епіднагляду за випадками пташиного грипу у людини в цілому, до рекомендацій включені також спеціальні розділи, присвячені зв’язкам із громадськістю, а також контролю за інфекціями в медичних установах.

Це видання було розроблене міжвідомчою групою експертів під керівництвом Міністерства охорони здоров’я України з урахуванням останніх стандартів й рекомендацій ВООЗ та результатів реалізації пілотного проекту в Одеській, Донецькій областях та м. Києві у 2007-2008 роках.

Очікується періодичний перегляд документу після одержання нових свідчень про це захворювання та коментарів спеціалістів, які будуть користуватись рекомендаціями.

Рекомендації підготовлені міжгалузевою робочою групою Міністерства охорони здоров’я України, яку очолив Анатолій Пономаренко - в.о. Першого заступника Міністра, головного державного санітарного лікаря України при технічній підтримці PATH і CDC.

До складу робочої групи також увійшли:

Людмила МухарськаМОЗ, заступник головного державного санітарного лікаря України

Марія АроноваСекретаріат комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, головний консультант

Аркадій ФроловУкраїнський центр грипу та ГРЗ, директор.

Віктор МарієвськийАМН України, Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського, директор

Алла МироненкоАМН України, Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського, провідний науковий співробітник

Сергій КрамарєвНаціональний медичний Університет ім. О.О. Богомольця, завідуючий кафедри дитячих інфекційних хвороб

Лев МогілевськийУкраїнський науково-дослідний інститут ім. І.І. Мечнікова, заступник директора

Любов ЗасипкаГоловний державний санітарний лікар Одеської області

Людмила КрасницькаОдеська обласна СЕС, завідуюча епідеміологічного відділу

Лариса ПотієнкоОдеська обласна СЕС, епідеміолог

Лариса КолосКиївська міська СЕС, заступник головного лікаря

Тамара Біломеря Донецька обласна СЕС, заступник головного лікаря

Тетяна ФіліповаДонецька обласна СЕС, епідеміолог

Подяка

Міністерство охорони здоров’я України й робоча група вдячні Річарду Девісу, представнику Центрів з контролю та профілактики захворювань США (CDC), за надані можливості реалізації планів стосовно розробки та впровадження системи епіднагляду за випадками пташиного грипу у людей. Висловлюємо подяку: Антону Лучицькому, Галині Романюк, Катерині Гамазіній і Кеті Ньюзл (РАТН), Джошуа Мотту (CDC) та Драгану Янковичу (ВООЗ) за підтримку і надану технічну та консультативну допомогу.