НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

Система забезпечення надійності та безпеки

будівельних об'єктів

ПРОГИНИ І ПЕРЕМІЩЕННЯ

Вимоги проектування

ДСТУ Б В.1.2-3:2006

Київ

МІНБУД УКРАЇНИ

2006

ПЕРЕДМОВА

РОЗРОБЛЕНО

Відкрите акціонерне товариство «Український науково-дослідний та проектний інститут сталевих конструкцій ім. В.М. Шимановського» (ВАТ Укрндіпроектстальконструкція ім. В.М.Шимановського)

Розробники: В.М. Гордеєв, д.т.н., М.О. Микитаренко, к.т.н., А.В. Перельмутер, д.т н. (керівник розробки)

За участю: Науково-виробниче товариство СКАД СОФТ

B.C. Карпіловський, к.т.н., Е.З. Криксунов, к.т.н.

ПОГОДЖЕНО

МНС України Держпромгірнагляд, лист від 21.12.2005 р. № 06-6а/6400

ВНЕСЕНО

Управління технічного регулювання в будівництві

ПРИЙНЯТО

наказ Мінбуду України від 5 липня 2006 р. № 224

НАДАНО ЧИННОСТІ

з 1 січня 2007 р.

ВВЕДЕНО ВПЕРШЕ

Визнати таким, що не застосовується на території України розділ 10 СНиП 2.01.07-85

II

ЗМІСТ

1 СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ4

2 НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ4

3 ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ4

4 ЗАГАЛЬНІ ВКАЗІВКИ5

5 ВЕРТИКАЛЬНІ ГРАНИЧНІ ПРОГИНИ ЕЛЕМЕНТІВ КОНСТРУКЦІЙ7

6 ГОРИЗОНТАЛЬНІ ГРАНИЧНІ ПРОГИНИ КОЛОН І ГАЛЬМОВИХ КОНСТРУКЦІЙ ВІД КРАНОВИХ НАВАНТАЖЕНЬ11

7 ГОРИЗОНТАЛЬНІ ГРАНИЧНІ ПЕРЕМІЩЕННЯ І ПРОГИНИ КАРКАСНИХ БУДІВЕЛЬ, ОКРЕМИХ ЕЛЕМЕНТІВ КОНСТРУКЦІЙ І ОПОР КОНВЕЄРНИХ ГАЛЕРЕЙ ВІД ВІТРОВОГО НАВАНТАЖЕННЯ, КРЕНУ ФУНДАМЕНТІВ І ТЕМПЕРАТУРНИХ КЛІМАТИЧНИХ ВПЛИВІВ11

8 ГРАНИЧНІ ВИГИНИ ЕЛЕМЕНТІВ МІЖПОВЕРХОВИХ ПЕРЕКРИТТІВ ВІД ЗУСИЛЬ ПОПЕРЕДНЬОГО ОБТИСНЕННЯ14

III

НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

СИСТЕМА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАДІЙНОСТІ ТА БЕЗПЕКИБУДІВЕЛЬНИХ ОБ'ЄКТІВ

ПРОГИНИ І ПЕРЕМІЩЕННЯВимоги проектування

THE SYSTEM OF RELIABILITY AND SAFETY ASSURANGE INBUILDING PROJECTS

DEFLECTIONS AND DISPLASEMENTSDesign rules

Чинний від 2007-01.01

1 СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ

  1. Цей стандарт поширюється на будівельні конструкції будівель і споруд, що зводяться або реконструюються, і встановлює граничні значення прогинів і переміщень несучих і огороджувальних конструкцій при розрахунку за другою групою граничних станів незалежно від застосовуваних будівельних матеріалів.
  2. Застосовувати цей стандарт потрібно разом з ДБН В.1.2-2:2006.
  3. Прогини і переміщення будівельних конструкцій, будівель та споруд, що відрізняються від традиційних (мости, гідротехнічні споруди, атомні електростанції, опори ЗЛ високої напруги і портали ОРП, теплиці та оранжереї тощо), треба визначати за спеціальними технічними умовами і нормами, які доповнюють та уточнюють положення цього стандарту.

2 НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ

У цьому стандарті є посилання на такі нормативні документи:

ГОСТ 12.1.012 Вибрационная безопасность. Общие требования (Вібраційна безпека. Загальні вимоги);

ГОСТ 25546-82 Краны грузоподъемные. Режимы работы (Крани вантажопідйомні. Режими роботи).

Державні санітарні правила планування і забудови населених пунктів, Міністерство охорони здоров'я України, 2002 р.

3 ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ

Терміни та визначення понять, які використані у цьому стандарті, наведені у ДБН В.1.2-2:2006.

Видання офіційне

4 ЗАГАЛЬНІ ВКАЗІВКИ

При визначенні прогинів і переміщень слід ураховувати всі основні фактори, що впливають на їхні значення (непружні деформації матеріалів, утворення тріщин, урахування деформованої схеми, урахування суміжних елементів, податливість вузлів з'єднання та основ). При достатньому обґрунтуванні окремі фактори можна не враховувати або враховувати наближено.

Для прогинів і переміщень, що є наслідками тривалих процесів (повзучості, просадки основ тощо), слід враховувати збільшення їх у часі.

При обмеженні прогинів, виходячи з фізіологічних вимог, слід враховувати тільки короткочасну повзучість, що виявляється відразу після прикладення навантаження, а виходячи з технологічних і конструктивних (за винятком розрахунку з урахуванням вітрового навантаження) і естетико-психологічних вимог, – повну повзучість.

Значення навантажень і впливів, від дії яких слід визначати прогини і переміщення, слід приймати за вказівками 4.7 і 4.10 ДБН В.1.2-3:2006.

4.1 При розрахунку будівельних конструкцій за прогинами (вигинами) і переміщеннями повинна бути виконана умова

, (1)

де f – прогин (вигин) і переміщення елемента конструкції (чи конструкції в цілому), визначені з урахуванням факторів, що впливають на їхні значення;

fu – граничний прогин (вигин) і переміщення, встановлені цим стандартом.

4.2Розрахунок необхідно виконувати виходячи з таких вимог:

а)технологічних (забезпечення умов нормальної експлуатації технологічного і підйомно-транспортного устаткування, контрольно-вимірювальних приладів тощо);

б)конструкційних (забезпечення цілісності елементів конструкцій, що примикають один до одного, і їхніх стиків, забезпечення заданих ухилів);

в)фізіологічних (запобігання шкідливим впливам і відчуттям дискомфорту при коливаннях);

г)естетико-психологічних (забезпечення сприятливих вражень від зовнішнього вигляду конструкцій, запобігання відчуттю небезпеки).

Кожна з зазначених вимог повинна бути виконана при розрахунку незалежно від інших.

За наявності в будівлях (спорудах) технологічного і транспортного устаткування, що викликає коливання будівельних конструкцій, та інших джерел вібрацій граничні значення вібропереміщення, віброшвидкості і віброприскорення слід приймати у відповідності з вимогами ГОСТ 12.1.012 і Державних санітарних правил планування і забудови населених пунктів.

За наявності високоточного устаткування і приладів, чутливих до коливань конструкцій, на яких вони встановлені, граничні значення вібропереміщення, віброшвидкості, віброприскорення слід визначати у відповідності зі спеціальними технічними умовами.

4.3Розрахункові ситуації, для яких треба визначати прогини і переміщення, навантаження, які їм відповідають, а також вимоги, що стосуються будівельного підйому, слід приймати залежно від того, на підставі яких вимог проводиться розрахунок.

Якщо розрахунок проводиться виходячи з технологічних вимог, слід розглядати дію навантажень, що впливають на роботу технологічного устаткування.

Якщо розрахунок проводиться виходячи з конструктивних вимог, слід розглядати дію навантажень, що можуть призвести до ушкодження суміжних елементів внаслідок значних прогинів і переміщень.

Якщо розрахунок проводиться виходячи з фізіологічних вимог, слід розглядати стан конструкцій, який пов'язаний з коливаннями, і при проектуванні необхідно враховувати навантаження, що впливають на коливання конструкцій.

Якщо розрахунок проводиться виходячи з естетико-психологічних вимог, слід розглядати дію постійних і довгострокових навантажень.

Для конструкцій покриттів і перекриттів, запроектованих з будівельним підйомом при обмеженні прогину естетико-психологічними вимогами, обумовлений прогин слід зменшувати на величину будівельного підйому.

4.4 Граничні прогини елементів конструкцій покриттів і перекриттів, які обмежуються виходячи з технологічних, конструктивних і фізіологічних вимог, слід відлічувати від зігнутої осі, що відповідає станові елемента під час прикладення навантаження, від якого обчислюється прогин.

Прогини, що обмежуються виходячи з естетико-психологічних вимог, слід відлічувати від прямої, що з'єднує опори цих елементів.

За наявності між стінами капітальних перегородок (практично такої самої висоти, як і стіни) значення l у поз. 2 табл. 1 слід приймати таким, що дорівнює відстаням між внутрішніми поверхнями несучих стін (колон) і цими перегородками (чи між внутрішніми поверхнями перегородок (рис. 1).

а)

б)

Рисунок 1 – Схеми для визначення значень l (l1, l2, l3) за наявності між стінами капітальних перегородок: а) однієї в прогоні; б) двох у прольоті; 1 – несучі стіни (колони); 2 – капітальні перегородки; 3 – перекриття (покриття) до прикладення навантаження; 4 – перекриття (покриття) після прикладення навантаження; 5 – лінії відліку прогинів; 6 – зазор

4.5Прогини елементів конструкцій не обмежуються виходячи з естетико-психологічних вимог, якщо вони не погіршують зовнішнього вигляду конструкцій (наприклад, мембранні покриття, похилі козирки, конструкції з провисаючим або трохи піднятим нижнім поясом) або якщо елементи конструкцій закриті від огляду. Прогини не обмежуються виходячи з зазначених вимог і для конструкцій перекриттів і покриттів над приміщеннями з нетривалим перебуванням людей (наприклад, трансформаторних підстанцій, горищ).

Примітка. Для всіх типів покриттів цілісність покрівельного килима слід забезпечувати, як правило, конструктивними заходами (наприклад, використанням компенсаторів, створенням нерозрізності елементів покриття), а не підвищенням жорсткості несучих елементів.

4.6Для елементів конструкцій будівель і споруд, граничні прогини і переміщення яких не обумовлені цим та іншими нормативними документами, вертикальні і горизонтальні прогини і переміщення від постійних, тривалих і короткочасних навантажень не повинні перевищувати 1/150 прольоту або 1/75 вильоту консолі.

5 ВЕРТИКАЛЬНІ ГРАНИЧНІ ПРОГИНИ ЕЛЕМЕНТІВ КОНСТРУКЦІЙ

5.1 Вертикальні граничні прогини елементів конструкцій і навантаження, від яких слід визначати прогини, наведені в табл. 1.

Таблиця 1

Елементи конструкцій

Встановлені вимоги

Вертикальні граничні прогини fu

Навантаження для визначення вертикальних прогинів

1 Балки кранових колій під мостові і підвісні крани, керовані:

з підлоги, у тому числі тельфери (талі)

Технологічні

l/250

Від одного крана

з кабіни при групах режимів роботи (згідно з ГОСТ 25546):

Фізіологічні і технологічні

1К-6К

l/400

»

l/500

»

l/600

»

2 Балки, ферми, ригелі, прогони, плити, настили (включаючи поперечні ребра плит і настилів):

а) покриттів і перекриттів, відкритих для огляду, при прольоті l, м:

Естетико-психологічні

Постійні та змінні тривалі

l 1

l/120

l = 3

l/150

l = 6

l/200

l = 24 (12)

l/250

l 36 (24)

l/300

б) покриттів і перекриттів при наявності перегородок під ними

Конструктивні

Приймаються відповідно до4.4

Такі, що призводять до зменшення зазорів між несучими елементами конструкцій та перегородками, розташованими під елементами

в) покриттів і перекриттів при наявності на них елементів, що зазнають розтріскування (стяжок, підлог, перегородок)

Конструктивні

l/150

Такі, що діють після улаштування перегородок, підлог, стяжок

г) покриттів і перекриттів при наявності тельферів (талів), підвісних кранів, керованих:

з підлоги

Технологічні

l/300 або а/150(менше з двох)

Змінні з урахуванням навантаження від одного крана чи тельфера (талів) на одній колії

з кабіни

Фізіологічні

l/400 або a/200(менше з двох)

Від одного крана чи тельфера (талів) на одній колії

д) перекриттів, що зазнають дії:

Фізіологічні і технологічні

переміщуваних вантажів, матеріалів, вузлів і елементів устаткування та інших рухомих навантажень (у тому числі при безрейковому напідлоговому транспорті)

l/350

0,7 характеристичних значень змінних навантажень чи навантажень від одного навантажувача (більш несприятливе з двох)

навантажень від рейкового транспорту:

вузькоколійного

l/400

Від одного состава вагонів (чи однієї напідлогової машини) на одній колії

ширококолійного

l/500

Те саме

3 Елементи сходів (марші, площадки, косоури), балконів, лоджій

Естетико-психологічні

Те саме, що в поз.2,а

Фізіологічні

Визначаються згідно з 5.5

4 Плити перекриттів, сходові марші і площадки, прогину яких не перешкоджають суміжні елементи

Фізіологічні

Зосереджене навантаження1 кН (100 кгс) в середині прогону

5 Перемички і навісні стінові панелі над віконними і дверними прорізами (ригелі і прогони скління)

Конструктивні

l/200

Ті, що призводять до зменшення зазорів між несучими елементами та віконним чи дверним заповненням, розташованим під елементами

Естетико-психологічні

Те саме, що в поз.2,а

Позначення, прийняті в табл. 1:

l – розрахунковий прогін елемента конструкції;

а – крок балок або ферм, до яких кріпляться підвісні кранові колії.

Примітка 1. Для консолі замість l слід приймати подвоєний її виліт.

Примітка 2. Для проміжних значень l у поз. 2,а граничні прогини слід визначати лінійною інтерполяцією з огляду на вимоги 4.4.

Примітка 3. У поз. 2,а цифри, зазначені в дужках, слід приймати при висоті приміщень до включно.

Примітка 4. Особливості обчислення прогинів за поз. 2,г зазначені в 5.4.

Примітка 5. При обмеженні прогинів естетико-психологічними вимогами допускається прогін l приймати таким, що дорівнює відстані між внутрішніми поверхнями несучих стін (колон).