НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

Захист від пожежі

НЕСУЧІ СТІНИ

Метод випробування на вогнестійкість

(EN 1365-1:1999, MOD)

ДСТУ Б В.1.1-19:2007

Київ

Мінрегіонбуд України

2007

ПЕРЕДМОВА

1 РОЗРОБЛЕНО: Український науково-дослідний інститут пожежної безпеки (УкрНДІПБ)

МНС України

РОЗРОБНИКИ: О. Абрамов; Ю. Долішній; Л. Нефедченко; С. Новак, канд. техн. наук (керівник

розробки); І. Харченко, канд. техн. наук

2 ПРИЙНЯТО ТА НАДАНО ЧИННОСТІ: наказ Міністерства регіонального розвитку та будівництваУкраїни від 26.10.2007 р. № 285

3 Національний стандарт відповідає європейському стандарту EN 1365-1:1999 Fire resistance tests for loadbearing elements - Part 1: Walls (Випробування на вогнестійкість несучих будівельних конструкцій - Частина 1:Стіни), крім підрозділу 6.2; 9.5; п. 9.1.2.1; підрозділів 9.5; 11.2; розділу 13

Ступінь відповідності - модифікований (MOD)

Переклад з англійської (en)

4 УВЕДЕНО ВПЕРШЕ

ЗМІСТ

ПередмоваII

Вступ1

Вимоги безпеки1

1 Сфера застосування 1

2 Нормативні посилання2

З Терміни та визначення понять2

4 Випробувальне обладнання3

5 Умови випробування3

6 Зразок для випробування3

7 Встановлення зразка для випробування 4

8 Кондиціювання5

9 Застосування засобів вимірювальної техніки5

10 Процедурв випробування6

11 Граничні стани з вогнестійкості7

12 Звіт про випробування7

13 Сфера прямого застосування результатів випробування7

Додаток НА Перелік технічних відхилів та їх пояснень21

Додаток НБ Перелік національних нормативних документів, на які є посилання у стандарті25

ПЕРЕДМОВА ДО EN 1365-1:1999

Цей стандарт був підготовлений Технічним комітетом CEN/TC 127 "Пожежна безпека в будівлях", секретаріат якого утримується BSI.

Цьому стандарту необхідно надати національного статусу або публікацією ідентичного тексту, або шляхом схвалення не пізніше лютого 2000 року, а національні стандарти, що мають з ним розбіжності, повинні бути вилученими не пізніше лютого 2000 року.

Згідно з внутрішніми постановами CEN/CENELEC цей стандарт повинні впровадити національні організації стандартизації таких країн: Австрії, Бельгії, Республіки Чехія, Данії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Греції, Ісландії, Ірландії, Італії, Люксембургу, Нідерландів, Норвегії, Португалії, Іспанії, Швеції, Швейцарії та Об'єднаного Королівства.

Цей стандарт був розроблений за дорученням, яке було надано CEN Європейською комісією та Асоціацією вільної торгівлі на підтримання основних вимог Директиви "Будівельні вироби".

Група стандартів EN 1365 Fire resistance tests for loadbearing elements складається з таких частин:

Part 1: Walls

Part 2: Floors and roofs

Part 3: Beams

Part 4: Columns

Part 5: Balconies (in course of preparation)

Part 6: Stairs and walkways (in course of preparation)

Національне пояснення

Група стандартів EN 1365 Випробування на вогнестійкість несучих будівельних конструкцій складається з таких частин

Частина 1: Стіни

Частина 2: Перекриття та покриття (Підлоги та покрівлі)

Частина 3: Балки

Частина 4: Колони

Частина 5: Балкони (в стадії підготовки)

Частина 6: Сходи та сходові площадки (в стадії підготовки)

НАЦІОНАЛЬНИЙ ВСТУП

Цей стандарт є перекладом EN 1365-1 "Fire resistance tests for loadbearing elements - Part 1: Walls (Випробування на вогнестійкість несучих будівельних конструкцій - Частина 1: Стіни") з окремими технічними відхилами.

Технічний комітет, відповідальний за цей стандарт, - ТК 25 "Пожежна безпека та протипожежна техніка".

Стандарт містить вимоги, які відповідають чинному законодавству.

До стандарту внесено окремі зміни, зумовлені правовими вимогами та конкретними потребами будівництва в Україні. Технічні відхили і додаткову інформацію було долучено безпосередньо до пунктів, яких вони стосуються, та позначено рамкою і заголовком "Національний відхил" або "Національне пояснення". Повний перелік змін разом з обґрунтуванням наведено у інформаційному додатку НА.

До стандарту внесено такі редакційні зміни:

  • слова "цей європейський стандарт" замінено на "цей стандарт";
  • назва європейського стандарту змінена на "Захист від пожежі. Несучі стіни. Метод випробування на вогнестійкість" для узгодження назви з назвами чинних національних стандартів України у сфері методів випробувань будівельних конструкцій на вогнестійкість, розроблених на розвиток основоположного стандарту ДСТУ Б В.1.1-4, та містять окремі вимоги, що враховують особливості конструкцій (наприклад, ДСТУ Б В.1.1-6, ДСТУ Б В.1.1-14 тощо);
  • у 4.1 цього стандарту "двокрапку" у кінці речення замінено на "крапку";
  • для відображення звичного використання висловів, прийнятих у національних чинних стандартах України, зроблено заміну висловів "Performance criteria (Критерії експлуатаційних характеристик)" у змісті та у розділі 11 на вислів "Граничні стани з вогнестійкості"; "instrumentation (апаратура)" у змісті та у розділі 9 на "засоби вимірювальної техніки"; "restraint" у назві підрозділів 5.2 та 7.3 і далі за текстом на "спирання"; "fire resistance performance (характеристика вогнестійкості)" у п. 6.3 та далі за текстом на "показник вогнестійкості"; "exposure conditions (умови експозиції)" у п. 6.2 на "умови вогневого впливу"; "exposed face (поверхня, на яку експонується)" у п.7.1 на "поверхня з боку вогневого впливу"; "unexposed face (поверхня, на яку не експонується)" у п. 9.1 на "поверхня, яка протилежна вогневому впливу"; "criteria of insulation performance (критерій теплоізоляційної характеристики)" у розділі 9 на "граничний стан за ознакою втрати теплоізолювальної здатності"; "criteria of loadbearing capacity (критерій несучої здатності)" у розділі 11.2 на "граничний стан за ознакою втрати несучої здатності". Вищевказані вислови за технічним змістом ідентичні таким, що наведені у EN 1365-1;

-змінено назву розділу "Визначення" на назву "Терміни та визначення понять"; назву розділу "Попередження" - на "Вимоги безпеки" відповідно до 3.3 ДСТУ 1.7:2001 та згідно з вимогами ДСТУ 1.5:2003.

Структурні елементи національного стандарту "Титульний аркуш", "Передмова", "Національний вступ" і сам національний стандарт оформлено відповідно до ДСТУ 1.5 та ДСТУ 1.7, а також долучено "Бібліографічні дані".

Європейські стандарти (EN), на які є посилання у EN 1365-1, замінено на національні стандарти, які приведені у відповідність до цих стандартів за основними положеннями, що впливають на отримання відтворюваних результатів випробувань. Перелік цих стандартів наведено у додатку НБ.

НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ

Захист від пожежі

НЕСУЧІ СТІНИ

Метод випробування на вогнестійкість

Защита от пожара

НЕСУЩИЕ СТЕНЫ

Метод испытания на огнестойкость

Fire protection

LOADBEARING WALLS

Fire resistance test method

Чинний від 2008-04-01

ВСТУП

Метою цього випробування є оцінювання здатності репрезентативного зразка несучої стіни протидіяти поширенню пожежі з одного боку на інший і зберігати несучу здатність. Це випробування застосовують для внутрішніх і зовнішніх стін.

ВИМОГИ БЕЗПЕКИ

Персонал, який підготовлює та проводить ці випробування, повинен звернути увагу на те, що вогневі випробування можуть бути небезпечними й існує вірогідність того, що під час випробування можуть виділятися токсичні та/чи шкідливі дим і гази. Також під час монтажу зразків, проведення випробування та робіт з демонтажу після випробування може виникати механічна та експлуатаційна небезпека.

Необхідно провести оцінку всіх видів потенційної небезпеки і ризику для здоров'я та розробити й застосувати заходи безпеки. Повинні бути видані письмові інструкції з безпеки. З персоналом має бути проведено відповідне навчання. Персонал лабораторії повинен підтвердити той факт, що він завжди виконує письмові інструкції з безпеки.

Національний відхил

Замінити другий абзац розділу "Вимоги безпеки" на речення "Під час випробувань необхідно виконувати вимоги розділу 12 "Техніка безпеки при проведенні випробувань" за ДСТУ Б В. 1.1-4

1 СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ

Ця частина EN 1365 установлює метод випробування на вогнестійкість несучих стін. Цей метод застосовують як для внутрішніх, так і для зовнішніх стін. Вогнестійкість зовнішніх стін може бути визначена в умовах їх експозиції до вогню з зовнішнього або з внутрішнього боку.

Показник вогнестійкості несучих стін зазвичай оцінюють на суцільних зразках без прорізів, наприклад, із заскленням. Якщо можна довести, що конструкція прорізу така, що навантаження не передається на проріз, тоді його немає необхідності випробовувати в умовах навантаження.

Національне пояснення

Відповідно до ДСТУ Б В.1 .1 -4 показником вогнестійкості є межа вогнестійкості

У разі, якщо прорізи мають бути включені, тоді їх вплив необхідно встановлювати окремо. Для визначення характеристики вогнестійкого засклення слід використовувати стандарт EN 1364-1.

Національний відхил

Замінити "EN 1364-1" на "ДСТУ Б В. 1.1-15"

Цей метод випробування не застосовний до:

і) навісних стін (ненесучих зовнішніх стін, що підвішені перед плитою перекриття), які передбачено розглянути окремо в prEN 1364-3.

Національний відхил

Замінити вираз "в prEN1 364-3" на вислів "під час розроблення відповідного національного стандарту України"

іі) стін, що містять двері, які необхідно випробовувати згідно з EN 1634-1

Національний відхил

Замінити "EN1634-1" на "ДСТУ Б В.1.1-6"

ііі) неогороджувальних несучих стін, коротких у горизонтальному напрямку, які можуть бути випробувані як колони згідно з EN 1365-4.

Національний відхил

Замінити "EN 1365-4" на "ДСТУ Б В.1.1-14"

Цей стандарт застосовують з EN 1363-1.

Національний відхил

Замінити "EN 1363-1" на "ДСТУ Б В. 1.1 -4"

2 НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ

Цей стандарт містить датовані чи недатовані посилання, положення із інших публікацій. Ці нормативні посилання надані у відповідних місцях тексту, а публікації застосовують до цього стандарту, якщо вони включені в нього шляхом доповнення чи перегляду. Для недатованих посилань використовують найновіші видання відповідної публікації.

EN 1363-1

Fire resistance tests - Part 1: General requirements

EN 1363-2

Fire resistance test - Part 2: Alternative and additional procedures

EN 1364-1

Fire resistance tests for nonloadbearing elements - Part 1 : Walls

prEN 1364-3

Fire resistance tests for nonloadbearing elements - Part 3 Curtain walls - full configuration

EN 1365-4

Fire resistance tests for loadbearing elements - Part 4: Kolumns

EN 1634-1

Fire resistance tests for door and shutter assembles - Part 1 : Fire doors and shutters

prEN ISO 13943

Fire safety - Vocabulary ((ISO/DIS 13943: 1998)

Національне пояснення

EN 1363-1

Випробування на вогнестійкість. Частина 1 Загальні вимоги

EN 1363-2

Випробування на вогнестійкість. Частина 2 Альтернативні та додаткові методи

EN 1364-1

Випробування на вогнестійкість ненесучих будівельних конструкцій. Частина 1. Стіни

prEN 1364-3

Випробування на вогнестійкість ненесучих будівельних конструкцій. Частина 3. Ненесучі (навісні) зовнішні стіни (стіни з легких навісних панелей) - повна конфігурація

EN 1365-4

Випробування на вогнестійкість несучих будівельних конструкцій. Частина 4. Колони

EN 1634-1

Випробування на вогнестійкість дверних та ставових блоків. Частина 1 . Протипожежні двері та віконниці

prEN ISO 13943

Пожежна безпека - Словник (ISO/DIS 13943:1998)

З ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ

У цьому стандарті використано терміни та визначення позначених ними понять, які подані в EN 1363-1 і prEN ISO 13943, а також такі, що подані нижче:

Національний відхил

Замінити "EN 1363-1" і "prEN ISO 13943" на "ДСТУ Б В. 1.1 -4", далі за текстом

3.1 несуча стіна (loadbearing wall)

Стіна, яка сконструйована так, щоб утримувати навантаження, що прикладається.

3.2 внутрішня стіна (internal wall)

Стіна, яка відокремлює пожежу. На неї пожежа може впливати з будь-якого боку.

3.3 зовнішня стіна (external wall)

Стіна, що формує зовнішню оболонку будівлі, на яку може впливати внутрішня чи зовнішня пожежа.

3.4 теплоізолювальна стіна (insulated wall)

Стіна зі склінням чи без, яка для очікуваного часу вогнестійкості задовольняє граничний стан за ознаками втрати цілісності та теплоізолювальної здатності.

3.5 нетеплоізолювальна стіна (uninsulated wall)

Стіна, яка для очікуваного часу вогнестійкості задовольняє граничний стан за ознакою втрати цілісності та на вимогу нормативної документації - критерію за ознакою теплового випромінювання, але яка не призначена для забезпечення граничного стану за ознакою втрати теплоізолювальної здатності. Така несуча стіна може повністю складатися з нетеплоізолювальних вогнестійких панелей.