УКРАЇНСЬКИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ІНСТИТУТ ЦУКРОВОЇ

ПРОМИСЛОВОСТІ

УкрНДІЦП

"Погоджено":

Зав.відділу охорони праці

ЦК профспілок працівників

агропромислового комплексу

України

В. І.Левченко

21 лютого 1992р.

"Затвердив"

Голова правління

концерну "Укрцукор"

О.С.Заєць

30 травня 1992р.

ТИПОВА ІНСТРУКЦІЯ

з охорони праці при виконанні робіт по

укладанню та розбиранню штабелів мішків з цукром-піском

Інструкція вводиться з моменту її видання.

1. ВСТУП

1.1. "Типова інструкція з охорони праці при виконанні робіт по укладанню та розбиранню штабелів мішків з цукром-піском" визначає порядок укладання та розбирання штабелів мішків з цукром-піском масою , включає загальні вимоги безпеки і призначена для осіб, які відповідають за безпечне виконання вказаних робіт, а також осіб, які виконують ці роботи.

1.2. Дія забезпечення безпечного виконання робіт по укладанню та розбиранню штабелів мішків з цукром-піском адміністрація підприємства /цукрового заводу, комбінату/ повинна внести в інструкцію доповнення з урахуванням місцевих умов /розмірів і конструкції складських приміщень, наявності засобів механізації, прийнятих способів укладання та розбирання штабелів, обладнаних точок відвантаження цукру-пісяу споживачу та організації роботи у складі/.

1.3. Доповнена інструкція повинна бути погоджена з службою по охороні праці, затверджена головним інженером, профспілковим комітетом заводу і введена в дію, як виробнича, наказом директора.

1.4. В разі виникнення додаткових вимог, додержання яких необхідно для безпечного виконання робіт по укладанню та розбиранню штабелів мішків з цукром-піском, адміністрація заводу зобов"язана вносити в інструкцію відповідні доповнення в установленому порядку.

1.5. З моменту введення цієї інструкції ОСТ 18-402-82 вважається недійсним.

2. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ БЕЗПЕКИ

2.1. До укладання та розбирання штабелів мішків з цукром-піском допускаються особи, яким сповнилося 20 років, і які пройшли медичний огляд, інструктаж /ввідний і на робочому місці/, спеціальне навчання та перевірку знань у кваліфікаційній комісії в обсязі цієї інструкції.

Інструктаж на робочому місці повинен проводити завідуючий складу або особа, яка його заміщає.

2.2. В процесі укладання та розбирання штабелів мішків з цукром-піском працівники можуть підлягати впливу таких небезпечних і шкідливих виробничих факторів, як:

рухомі машини і механізми;

обвал штабелів;

падіння мішків із штабелів і конвейерних стрічок;

падіння людини з висоти /штабелів, драбин, механізмів/;

підвищений рівень шуму;

електрострум;

недостатня освітленість робочої зони;

небезпечність виникнення пожежі.

2.3. Для кожної секції складу слід розробити і затвердити в установленому порядку план укладання штабелів.

В планах слід передбачати способи укладання та розбирання штабелів, розміри штабелів в плані по основі та висоті, наявність або відсутність виступів з урахуванням місцевих умов /розмірів складських приміщень, наявності засобів механізації,розміщення електричних щитів, допоміжних приміщень, проходів і обладнаних точок відвантаження цукру-піску/.

2.4. Згідно з розробленим планом в кожній секції складу повинна бути проведена розмітка підлоги з позначенням меж штабелів, проходів і проїздів між ними. Укладання штабелів на проходах забороняється.

2.5. Допускається укладання мішкіів з цукром-піском на висоту до 46 рядів /8,5 м/ без уступів за таких умов:

наявність спеціально навчених робітників /вантажників, які мають досвід і професійні навики укладання високих штабелів/;

наявність штабелеукладачів, конструкція яких забезпечує подачу мішків на висоту не менше , відстань не менше 1,5- від краю штабеля;

висота складу цукру-піску від рівня підлоги до затягання ферм не менше ;

міцність тканини мішків відповідно до ГОСТ 8516-83.

У випадку невиконання вказаних умов, мішки можна укладати у штабель із збереженням виступів через кожні 20 рядів по висоті за розміром на половину зв"язки по всьому периметру штабеля.

2.6. Для забезпечення пожежної безпеки відстань від мішків на верху штабеля до елементів електричного освітлення повинна бути не менше .

2.7. Склади для тарного способу зберігання цукру-піску повинні бути забезпечені засобами вогнегасіння. Кільність і номенклатура основних видів засобів вогнегасіння повинні визначатися нормами, затвердженими Держбудом країни. Для зазначення місцезнаходження засобів вогнегасіння слід застосовувати вказівні .знаки за ГОСТ 12.4.026-76. Проходи /проїзди/ до місця знаходження засобів вогнегасіння повинні бути завжди вільними.

2.8. Рух транспортних засобів біля складів для тарного способу зберігання цукру-піску треба організовувати по схемі, затвердженій адміністрацією підприємства, з установленням відповідних дорожніх знаків за ГОСТ 10807-78, а також знаків, які прийняті на залізничному і водному транспорті.

2.9. Уклон залізничних шляхів біля складів допускається не більше 0,008.

2.10. Вагон, який подається під назаятажування-розвантажування, слід загальмувати двома башмакамн. Не можне використовувати для гальмування вагонів випадкові предмети /шпали, підхладки, ломи тощо/.

2.11. Для безпечного ведення робіт по укладанню та розбиранню штабелів мішків з цукром-піском склади для тарного способу зберігання цукру-піску треба забезпечити стрічковими конвейєрами, пересувними скидальними каретками, штабелеукладачами, вагононавантажувачами, лотками для спуску мішків із штабелів, прийомними столами для зручного розбирання штабелів, матеріалом для прокладок, рейками для розмітки контуру штабелів під час укладення, візирами, приставними драбинами, переносними малогабаритними конвейєрами, ручними візками, трапами, козлами.

2.12. Несамохідні скидальні каретки повинні переміщатися зусиллями одного робітника. Переміщати каретку при рухомій стрічці конвейєра забороняється.

2.13. Система механізації, яка використовується в складах цукру-піску, повинна забезпечувати рівномірну подачу мішків на конвейєр штабелеукладача.

2.14. В окладі повинен бути журнал перевірки технічного стану механізмів. Всі неполадки та вжиті заходи для їх усунення повинні реєструватися в журналі при регулярних оглядах і перевірці устаткування особою, яка відповідає за його експлуатацію.

2.15. Для упаковування цукру-піску треба застосовувати мішки із тканини вітчизняного виробництва, які відповідають вимогам стандартів, а також імпортні, які відповідають вимогам, передбаченим в укладених контрактах.

2.16. При укладанні високих штабелів слід використовувати мішки вітчизняного виробництва не нижче другої категорії, міцність тканини яких відповідає ГОСТ 8516-83. Використовувати джутові імпортні мішки з-під цукру-піску для укладання у високі штабелі не дозволяється. З цією метою потрібно використовувати тільки нові мішки.

2.17. Всі мішки з-під цукру-піску, які були у використанні, і які повертаються для упаковування цукру-піску, відлягають обов"язковому пранню без застосування хімічних засобів.

2.18. Для укладання в штабель слід використовувати мішки одного розміру і категорії. Із-за наявності на цукрових заводах в обороті мішків різних розмірів потрібно проводити їх сортування за категоріями та розмірами.

2.19. Мішки потрібно складати швом наверх в пачки по 10 штук. Кожну пачку перегинають навпіл і складасть в стопи. Пачки мішків в стопах розташовують так, щоб усі сторони були прямі і рівні. Висота стопи /штабеля/ мішків при укладанні рушим способом не повинна черевищувати .

2.20. Штабелі мішків треба маркірувати. На нові мішки в табличках зазначається: назва фабрики-виготувача, або товарний знак, назва та розміри мішків, дата випуску, номер стандарту, маса мішків, їх кількість.

На мішки з-під цукру-піску, які були у використанні, в табличках слід зазначити назву, категорію, розміри і кількість мішків.

2.21. Відстань між штабелями мішків для проходу людей повинна бути шириною не менше , а для проїзду візка - не менше . Відстань між штабелями і стіною складу по периметру - не менше .

2.22. Роботу по підключенню та виключенню механізмів у складі для тарного способу зберігання цукру-піску повинен виконувати електромонтер або робітник /вантажник/, який пройшов навчання і атестацію та одержав допуск до обслуговування електрообладнання.

2.23. В кожній точці підключення та виключення електрообладнання у складах для тарного способу зберігання цукру-піску повинні бути діелектричні рукавиці з клеймом випробування.

2.24. Ддя забезпечення безпечної роботи при експлуатації устаткування, машин і механізмів в складах для тарного способу зберігання цукру-піску слід застосовувати окремо або в поєднанні один з одним колективні засоби захисту, дистанційне управління, запобіжну сигналізацію, блокіронку, знаки безпеки, відмітне фарбування небезпечних вузлів.

2.25. При укладанні штабелів мішків з цукром-піском в складських приміщеннях належить зберігати такі відстані:

по периметру складів - не менше від стін або конструкцій, що мають виступ;

між штабелями і конвейєром - не менше ;

між штабелями - не менше .

2.26. Ширина проїзду для руху штабелеукладачів, ваґононавантажувачів, електронавантажувачів та інших механізмів повинна бути на більшою від максимальної ширини вказаного устаткування.

2.27. При обслуговуванні штабеля висотою до слід застосовувати приставні драбини, виготовлені відповідно до ГОСТ 12.2.012-75, а при обслуговуванні штабелів висотою більше 4м- трьохколінні висувні драбини за ГОСГГ 8556-72 і "Каталогом чертежей передвижных приспособлений для безопасного обслуживания и ремонта оборудования, зданий й сооружений на предприятиях сахарной промышленности" /К., УкрНДІЦП, 1960/.

Використовувати штабелеукладачі для піднімання людей на штабель або спускання їх із штабеля забороняється.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

3.1. Робітники, які виконують роботи по укладанню та розбиранню штабелів, повинні одягати засоби індивідуального захисту /бавовняний костюм для захисту від механічних пошкоджень і виробничого забруднення за ГОСТ 12.4.109-82, комбіновані бавовняні рукавиці з накладками із текстилю за ГОСТ 12.4.010-75; при виконанні робіт, що зв"язані з перенесенням мішків на плечах, робітникам складу слід користуватися наголовниками або наспинниками за ТУ 17УРСР 2245-71 і ТУ 17 УРСР 23-43-/2/, передбачені нормами.

3.2. Перед початком закладання штабеля підлогу слід покрити брезентом, мішковиною, папером або покласти дерев"яні стелажі.

3.3. Міцність дерев"яних стелажів, які використовують для укладання штабелів, повинна бути розрахована на навантаження від -максимальної кількості рядів у штабелі. Застосовувати стелажі з поламаними дошками, виступаючими цвяхами забороняється. Стелажі на підлозі складу належить укладати щільно між собою.

3.4. Перед початком укладання штабелів мішків з цукром-піском завідуючий складу цукру-піску або особа, яка його заміщає, зобов"язані:

визначити способи укладання та розбирання штабелів;

провести розстановку робочої сили;

пояснити працюючим безпечні способи укладання та розбирання штабелів і попередити їх про можливу небезпеку;

перевірити справність інвентаря, індавідуальних засобів захисту;

забезпечиш працюючих під час укладання та розбирання штабелів необхідними механізмами, пристроями /відповідно до переліку, який приведений в п.2.11/.

3.5. Перед початком розбирання штабелів завідуючий складу або особа, яка його заміщає, повинні перевірити стан штабеля, який надлежить розбирати, і який стоїть поруч, впевнитись, що немає нахилу, деформації стінок штабеля, або витіку цукру-піску з мішків, і тільки після цього дати дозвіл приступати до розбирання.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБІТ ПО УКЛАДАННЮ ТА РОЗБИРАННЮ ШТАБЕЛІВ МІШКІВ З ЦУКРОМ-ПІСКОМ

4.1. Укладання та розбирання штабелів мішків з цукром-піском треба проводити під наглядом завідуючого складу або особи, яка його заміщав. До того ж слід керуватися вимогами заводської інструкції, яка складена з урахуванням місцевих умов і затверджена в установленому порядку.

4.2. Укладання мішків у штабель треба проводити з додержуванням їх перев"язки, тобто мішки, складені вздовж, слід перев"язувати мішками, які складені під кутом 90° до них /поперек/.

4.3. Мішки розміром 90x55 см за ГОСТ 8516-83 /нові і мішки, які були у використанні, непрані/, упаковані цукром-піском, слід укладати в штабель наступними зв"язками: по п"ять, шість, вісім /варіант а, б/ і п"ятнадцять /мал.1, 2/.

І-й ряд ІІ-й ряд

Зв"язка по п"ять мішків

І-й ряд II-й ряд

Зв"язка по шість мішків

Мал.3.

УКЛАДАННЯ ДОЩАТИХ ПРОКЛАДОК НА ШТАБЕЛІ МІШКІВ З ЦУКРОМ.

а)

б)

в)

г)

д)

Мал.4.

СТАДІЇ І ЕТАПИ РОЗБИРАННЯ ШТАБЕЛІВ

а) влаштування уступу для установки лотка на штабелі;

6) заотосування лотка на початку розбирання штабеля;

в) застосування лотка на стадії розбирання штабеля;

г) метод переміщення мішків по схилу штабеля;

д) застосування штабелеукладача для розбирання штабеля.

а)

б)

Мал. 5.

СХЕМИ УКЛАДАННЯ ПОЛІПРОПІЛЕНОВИХ МІШКІВ З ЦУКРОМ НА ПІДДОН.

а)зв'язкою "п'ятерик";

б)зв'зкою по 4 мішки.