ДЕРЖАВНИЙ НОРМАТИВНИЙ АКТ ПРО ОХОРОНУ ПРАЦІ

 

Затверджено наказом Державного комітету України по нагляду за охороною праці від 18 січня 1996 р, № 7

Kиїв

ДНАОП 1.1.30-5.16-96

ІНСТРУКЦІЯ ЗІ СКЛАДАННЯ ПАСПОРТІВ

ВИЇМКОВОЇ ДІЛЬНИЦІ, ПРОВЕДЕННЯ

ТА КРІПЛЕННЯ ПІДЗЕМНИХ ВИРОБОК

До § 11 Правил безпеки у вугільних шахтах

1. Паспорт складається відповідно до проектів будівництва (реконструкції) шахти, розкриття і підготовки (реконструкції) горизонту, блоку, панелі.

2. Паспорт складається для кожної виїмкової дільниці і є єдиним технологічним документом на весь період її відробки. Для кожної підготовчої виробки та камери, які проводяться поза виїмковою дільницею, складається окремий паспорт.

3. Паспорт розробляється головним технологом шахти і начальниками видобуткових дільниць та служб і затверджується головним інженером або директором шахти. Окремі паспорти відповідно до Правил безпеки затверджуються технічним директором об'єднання. Розробка паспорта може виконуватися в індивідуальному порядку. Для розробки паспортів допускається застосування стандартів, використовування обчислювальної техніки. При розробці паспорта слід керуватися діючими в галузі й басейнах нормативними документами.

4. Паспорт розробляється на основі прогнозних даних про гірничо-геологічні умови. У випадках непередбаченої зміни гірничо-геологічних чи виробничих умов начальник дільниці повинен внести зміни чи доповнення в паспорт і в добовий строк затвердити їх.

5. Паспорти знаходяться у начальника дільниці, головного технолога шахти і начальника дільниці ВТБ. Начальникам спеціалізованих дільниць видаються розділи паспорта відповідно до виконуваних робіт. Начальник дільниці зобов'язаний ознайомити під розпис робітників та інженерно-технічних працівників дільниці з паспортом виїмкової дільниці (паспортом проведення й кріплення підземних виробок). Списки працівників з їх підписом і датою про ознайомлення з паспортом, його змінами або доповненнями зберігаються разом з паспортом у начальника дільниці.

6. Паспорт складається з графічної частини і пояснювальної записки. Копії графічної частини паспорта вивішуються в нарядній і на дільниці (у гірничих виробках).

7. Графічна частина паспорта є виконавчим документом і складається з таких розділів.

7.1. Гірничо-геологічний прогноз.

На викопіровку з плану гірничих робіт наносяться гірничо-геологічні умови відробки виїмкових дільниць у вигляді характерних структурних колонок з прийнятими кількісними символічними позначеннями фізико-механіч-них властивостей пласта і порід, їх потужності, міцності, стійкості, здатності їх до обрушення та інших властивостей, що визначають вибір параметрів технології робіт. Надається таблиця прогнозних даних, необхідних для інженерних розрахунків. Виділяються небезпечні зони ведення гірничих робіт: підвищеного гірничого тиску, обводнення, «несправжньої» покрівлі чи підошви, геологічних порушень тощо.

Розділ підписується головним маркшейдером, головним геологом, головним технологом та начальником дільниці ВТБ.

7.2. Проведення, кріплення і ремонт підготовчих

виробок.

На лист наносяться:

а) поздовжній і поперечний розрізи виробки в масштабі 1:100 або 1:50, на яких повинні бути показані:

переріз і розміри виробки, а також ніш і сполучень, її розміщення відносно до пласта вугілля і бокових порід;

конструкція і розміри постійного і тимчасового кріплення, мінімальне і максимальне відставання від вибою, відстань між вісями рам постійного й тимчасового кріплення, розклинювання рам з породами покрівлі, розташування затяжок, спосіб заповнення закріпного простору;

типи і розміщення прохідницького і транспортного ус-таткування, ВМП з вентиляційними трубами, величини зазорів між кріпленням і устаткуванням, місця складування матеріалів;

розміщення і розміри водовідвідних канав, тротуарів;

б) переріз виробки до і після перекріплення в разі неможливості забезпечення її безремонтного підтримання. Поздовжній переріз виробки на місці перекріплення. Кількість і місця установлення стояків підсилення кріплення, величина підривки порід, щільність встановлення і поперечні розміри кріплення, місця розклинювання рам, розміщення міжрамних стяжок, спосіб заповнення порожнин за кріпленням;

в) деталі кріплення в масштабі 1:10 (конструкція замка при кріпленні кріпильними рамами, забиття стояків у підошву тощо). У разі кріплення виробки бетоном чи залізобетоном повинні вказуватися конструкції кружал, а також строки їх знімання;

г) таблиця витрат кріпильних матеріалів;

д) графік організації робіт у виробках з ув'язкою його з роботами у прилеглих виробках, перелік робіт, які не можна виконувати одночасно, графік виходу робітників, характеристика вибою (таблиця);

є) шляхи пересування людей запасними виходами.

маневрових і вантажно-розвантажувальних робіт, місць установлення їх приводів, засобів автоматизації та сигналізації, довжин від-котних шляхів, розташування розминок та їх місткості, стрілкових переводів, бар'єрів, бункерів, знаків попередження і заборони.

Схема підписується начальниками дільниць - виконавцями робіт і головним технологом шахти.

8. Пояснювальна записка до паспорта складається за вище зазначеними розділами з обгрунтуванням (у разі необхідності) прийнятих рішень і параметрів, поясненням і доповненням окремих позначень графічної частини та зберігається разом з паспортом. Вона не повинна дублювати проект, графічну частину паспорта, типові інструкції з охорони праці та експлуатації устаткування, нормативні й довідкові документи.

9. У розділі 7.4 пояснювальної записки відповідно до § 605 Правил безпеки наводяться всі наявні й можливі небезпечні та шкідливі виробничі фактори, заходи щодо їх попередження, засоби колективного та індивідуального захисту, крім тих, що зазначені в інших розділах графічної частини і пояснювальної записки паспорта.