ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ

РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА

Л И С Т

31.01.2004 N 568

Щодо проведення перевірок державними інспекціями охорони праці

<...>

Повідомляємо, що стаття 3 Указу Президента України від 23.07.98 р. N 817/98 "Про деякі заходи з дерегулювання підприємницької діяльності" (далі - Указ) встановлює проведення позапланових перевірок контролюючими органами, уповноваженими від імені держави здійснювати перевірку фінансово-господарської діяльності суб'єктів підприємницької діяльності (далі - контролюючі органи), не інакше як на підставах, передбачених цією статтею.

Згідно зі статтею 5 Указу до переліку таких контролюючих органів державна інспекція праці не входить.

Статтею 39 Закону України від 14.10.92 р. N 2694-XII "Про охорону праці" встановлено, що посадові особи спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з нагляду за охороною праці мають право безперешкодно відвідувати підконтрольні підприємства (об'єкти), виробництва фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю, та здійснювати в присутності роботодавця або його представника перевірку додержання законодавства з питань, віднесених до їх компетенції.

Відповідно до пункту 6 Положення про Державний комітет України з нагляду за охороною праці, затвердженого Указом Президента від 16.01.2003 р. N 29/2003, посадові особи Держнаглядохоронпраці України відповідно до своїх повноважень мають право безперешкодно відвідувати підконтрольні підприємства (об'єкти), виробництва фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю, та здійснювати в присутності роботодавця або його представника перевірку додержання законодавства з питань, віднесених до їх компетенції.

Згідно з пунктом 4.1 Типового положення про державну інспекцію охорони праці Державного комітету України з нагляду за охороною праці затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 19.06.95 р. N 92, Держінспекція має право безперешкодно в будь-який час проводити перевірку підконтрольних підприємств щодо дотримання законодавства та інших нормативних актів про охорону праці та надр, отримувати від власника необхідні пояснення, матеріали та інформацію.

Перший заступник голови

Г.Білоус