Нормативний документ про охорону праці

Державний комітет зв’язку України

 

Узгоджено

УОПЗ “Укрпошта”

лист від 16.09.97р.

вих. № 23-05-2553

 

Узгоджено

УОЕ «Укртелеком»

лист від 19.09.97

вих. № 27-6-100

 

 

 

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

наказом Держкомітету зв'язку

України

від 04.11.97 N13

 

ВДОП 5.2.00-5.21 -97

 

Типова інструкція з охорони праці

для листоноші по доставці поштової кореспонденції і телеграм

Київ 1997

 

1. Загальні положення

1.1. Типова інструкція по охороні праці для листоноші по доставці поштової кореспонденції і телеграм (далі - листоноша) встановлює вимоги безпеки, яких повинен додержуватися листоноша на підприємствах поштового зв’язку під час доставці поштової кореспонденції і телеграм.

1.2. Типова інструкція є обов’язковою для усіх підприємств поштового зв’язку незалежно від організаційно-правової структури, форм власності і видів діяльності. Типова інструкція впроваджується на підприємстві наказом власника (керівника) підприємства.

1.3. Залежно від виробничих умов підприємства на підставі типової інструкції підприємство може розроблювати відповідну інструкцію, якій надається чинності наказом власника підприємства. Інструкція повинна додатково містити вимоги безпеки, яких необхідно додержуватися листоноші на цьому підприємстві.

Вимоги такої інструкції не можуть суперечити вимогам типової інструкції. Відповідальність за це несе власник підприємства.

1.4. Типова (або розроблена на підприємстві) інструкція надається усім листоношам під розпис. Листоноша повинен постійно мати інструкцію при собі або на робочому місці при виконанні своїх професійних обов’язків.

1.5. За порушення вимог типової (або розробленої на підприємстві) інструкції винні несуть відповідальність згідно чинному законодавству.

2. Обов’язкові вимоги до листоноші

2.1. До роботи листоношею допускаються особи не молодші 18 років, які пройшли навчання безпечним методам праці, одержали відповідне посвідчення, мають необхідну кваліфікацію та практичні навики роботи.

2.2. Листоноші, що користуються під час праці мотоциклами, моторолерами, мопедами, велосипедами, допускаються до керування мотоциклами ( моторолерами, мопедами, велосипедами) тільки після складання іспиту з Правил дорожнього руху з позитивним результатом і одержання (при користуванні мотоциклом, моторолером) посвідчення на право керування мотоциклом, моторолером.

2.3. Листоноші, що користуються під час праці мотоциклами, моторолерами, мопедами, велосипедами, повинні проходити медичний огляд, попереднє і один раз на рік у процесі трудової діяльності спеціальне навчання із залученням працівників ДАІ і перевірку знань з питань охорони праці та Правил дорожного руху з одержанням посвідчення про перевірку знань і допуск до роботи, а також один раз в квартал – періодичний інструктаж з питань охорони праці.

2.4. Листоноші, що виконують роботу по доставці пенсій та грошових переказів, повинні проходити попереднє і один раз на рік у процесі трудової діяльності спеціальне навчання і перевірку знань з питань охорони праці з одержанням посвідчення про перевірку знань і допуск до роботи, а також один раз в квартал – періодичний інструктаж з питань охорони праці.

2.5. Листоноша повинен знати:

- типову (або розроблену на підприємстві) інструкцію по охороні праці для листоноші по доставці поштової кореспонденції і телеграм;

- маршрут руху, небезпечні місця маршруту;

- Правила дорожнього руху;

- способи надання першої допомоги потерпілим.

3. Загальні вимоги безпеки

3.1. На робочому місці листоноші у відділенні (цеху, дільниці, поштамті, вузлі) вивішується схеми маршруту листоноші, затверджена керівником підприємства зв’язку.

На схемі визначаються червоним кольором небезпечні місця маршруту: переходи і переїзди (через шляхи, залізниці, річки, яри тощо); вузькі вулиці, що не мають тротуарів; виїзди транспорту; дільниці вдовж ліній електропередачі до і понад 1000В та ветхих ліній зв’язку; будівельні майданчики з винесенням стріли крана на вулицю або виходом будівельних машин на вулицю; відкриті канави та котловани.

Маршрут прокладається по одному боку вулиці до переходу. Переходи (переїзди) визначаються у місцях доброї видимості.

Зі схемою листоноша повинен ознайомитися під розпис.

Зміни у схемі маршруту, нові небезпечні місця наносяться начальником відділення зв’язку на затвердженій схемі з повідомленням заступнику начальника районного вузла зв'язку.

3.2. Абонентські шафи необхідно розташовувати у зручних і безпечних для листоноші місцях. У будинках на три та більше поверхів абонентські шафи необхідно розташовувати у спеціальних приміщеннях.

3.3. Скриньки поштові індивідуальні, що встановлюються власниками приватних будинків, необхідно розташовувати зовні території двора у зручних і безпечних для листоноші місцях. Поштові скриньки необхідно міцно кріпити до стіни будинку або до спеціального стояка.

3.4. Автомобіль з кузовом типу «фургон», в якому проїздять листоноші, повинен бути обладнаний:

- сидінням в задній частині правого борту;

- захисним пристроєм від зміщення пошти;

- підніжкою для посадки (висадки) людей;

- освітленням, природною вентиляцією і сигналізацією з кабіною водія.

3.5. Мотоцикли, моторолери, мопеди і велосипеди повинні бути обладнані пристроєм звукової сигналізації (дзвінком), гальмом, ліхтарем (фарою) попереду і червоним відбивачем світла позаду, багажником.

3.6. Для доставки кореспонденції гужовим транспортом повинні використовуватися спеціально виділені коні з шорами.

Гужовий віз повинен бути обладнаний ліхтарем з білим світлом або жовтими відбивачами світла - попереду і ліхтарем з червоним світлом - позаду (з лівого боку).

3.7. Під час роботи листоноша повинен користуватися спецодягом і спецвзуттям, встановленими "Нормами безплатної видачі спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам зв’язку".

3.8. На підприємстві зв'язку необхідно встановити шафи для сушіння спецодягу та спецвзуття.

4. Вимоги безпеки перед початком роботи

4.1. До початку роботи листоноша зобов'язаний:

- перед виїздом (виходом) на маршрут за наявністю змін у схемі маршруту ознайомитися з ними під розпис і одержати цільовий інструктаж про нові особливості маршруту;

- при направленні на виймання кореспонденції з поштових скриньок по новому маршруту додатково одержати позаплановий інструктаж і ознайомитися під розпис з новою схемою маршруту;

- одягнути і привести до порядку спеціальний одяг і спеціальне взуття;

- перевірити наявність і функціонування особистих індивідуальних засобів захисту (свистка, приладу відлякування універсального, електросирени, газового балончика тощо);

- при роботі у темний час доби перевірити наявність і функціонування кишенькового ліхтаря.

4.2. При використанні автомобілю з кузовом типу «фургон» переконатися у його технічному стані згідно п. 3.4.

4.3. При використанні мотоциклів, моторолерів, мопедів і велосипедів:

- одержати транспортний засіб під розпис у журналі і перевірити його технічний стан згідно п. 3.5.;

- перевірити наявність і стан шолома-каски (при використанні мотоциклів, моторолерів, мопедів);

4.4. При використанні гужового транспорту (їзді верхи) перевірити:

- стан конів;

- справність і міцність збруї;

- наявність шор;

- технічний стан гужового воза згідно п. 3.6.

4.5. Перевірити стан поштової сумки.

5. Вимоги безпеки під час роботи

5.1. Листоноша зобов'язаний додержуватися схеми маршруту і виконувати Правила дорожнього руху.

5.2. Рух по кризі замерзлих річок і водоймищ дозволяється тільки в місцях, які вказані місцевою адміністрацією.

5.3. Під час руху в автомобілі із кузовом типу «фургон» сидіти на призначеному для листоноші місці і пристебнутися , коли місце обладнане пасами безпеки.

5.4. Рух по проїзній частині на велосипедах (мопедах), возах, верхи на коні дозволяється на відстані не більше 1м від її правого краю.

5.5. При користуванні мотоциклом, моторолером, мопедом, велосипедом:

- сумку з кореспонденцією перевозити закріпленою на багажнику;

- використовувати шолом-каску при користуванні мотоциклом, моторолером, мопедом;

- під час зупинки для виконання роботи виключити двигун мотоцикла (моторолера, мопеда) та поставити його на підніжку; у нічний час залишити увімкненими габаритні вогні.

5.6. При використанні гужового транспорту листоноша зобов’язаний:

- при виїзді на дорогу з прилеглої території або з другорядної дороги у місцях обмеженої видимості коня вести за вуздечку.

- слідкувати, щоб складена на возі пошта не виступала за його габарити.

5.7. Під час доставки пошти пішки листоноша зобов’язаний додержуватися Правил дорожнього руху для пішоходів, основними з яких є:

- ходити тільки по тротуару, при його відсутності - по краю проїжджої частини шляху назустріч рухові транспорту;

- переходити проїзну частину вулиці на пішохідних переходах, через тунелі, надземні переходи, на перехрестях вулиць - по лінії тротуарів;

- переходити залізничні колії тільки у визначених місцях;

- поза населеними пунктами дорогу переходити тільки в місцях доброї видимості з обох боків і за відсутністю небезпеки;

- виходити на проїзну частину вулиці тільки на зелене світло світлофору (дозволяючий жест регулювальника);

- не закінчивши перехід, чекати на середині вулиці або на острівці безпеки;

- на трамвайних зупинках , не обладнаних посадочними майданчиками, виходити на проїзну частину тільки після зупинення трамваю;

- чекати транспорт лише на посадочних майданчиках, за їх відсутністю - на тротуарі або узбіччі шляху;

- обережно обходити транспорт та інші перешкоди, якщо вони обмежують видимість проїжджої частини вулиці;

- рейковий транспорт слід обходити попереду, інший позаду;

- при наближенні транспортного засобу з увімкнутим проблисковим маячком і спеціальним звуковим сигналом утриматися від переходу проїжджої частини або негайно покинути її.

5.8. Під час доставки пошти пішки при ожеледі використовувати взуття з неслизькою підошвою або спеціальні пристосування проти ковзання.

5.9. При слідуванні за маршрутом мати при собі особисті індивідуальні засоби захисту (свисток, прилад відлякування універсальний, електросирену, газовий балончик тощо);

5.10. Перед укладанням пошти в шафи опорних пунктів (абонентські шафи) необхідно перевірити їх стан та надійність кріплення.

5.11. При доставці пошти адресату безпосередньо на квартиру листоноша повинен заходити у приміщення тільки позаду адресата, тому що можуть бути фактори небезпеки: відкриті підвали, люки, високі східці, собаки без прив’язі і т.ін.

5.12. При обслуговуванні приватних будинків не заходити у двір, де є собака. Кореспонденцію опускати у поштову скриньку, встановлену на вулиці. За необхідністю вручення кореспонденції під розпис обо виплати пенсії викликати адресата.

5.13. При використанні ліфта листоноша повинен заходити до його кабіни тільки за відсутністю сторонніх осіб.

5.14. При доставці пенсій та грошових переказів листоноша зобов’язаний:

- одержувати гроші у відділенні зв??язку (ВЗ) тільки у закритому від сторонніх осіб місці;

- до виходу з ВЗ, на шляху до дільниці доставки і на самій дільниці звертати увагу на осіб, що ведуть себе неприродно (стежать за листоношею, переслідують його і т. ін.);

- якщо такі особи трапляються: до виходу з ВЗ - повідомити безпосереднього керівника; на шляху до дільниці доставки або на самій дільниці - телефоном повідомити безпосереднього керівника і діяти за його вказівками, за неможливістю - повернутися до ВЗ;

- до дільниці доставки прямувати разом з листоношею суміжної дільниці, за його відсутністю знайти супутника з добре знайомих осіб, за неможливістю використати перший чи другий варіант - не виходити з ВЗ і повідомити безпосереднього керівника;

- при користуванні громадським транспортом на шляху до дільниці гроші сховати у максимально недоступне місце одягу;

- при обслуговуванні приватного сектору бути на виду всієї вулиці, обходити безлюдні місця, глухі закутки, руїни і т.ін.

Додатково листоноші рекомендується:

- за взаємозгодою мати на своїй доставочній дільниці довірених осіб-пенсіонерів (бажано - фізично здорових), які мають телефон;

- попередити одного з них (з відповідного під??їзду будинку) телефоном про вихід на дільницю і домовитися про зустріч при вході у під??їзд;

- діставшись місця виплати грошей, підніматися ліфтом або пішки разом з зустрічаючим до першої необхідної квартири;

- після виплати грошей попросити одного з мешканців квартири про супроводження (або про спостереження шляху) до наступної квартири;

- для переходу з одного під??їзду до другого домовитися за допомогою квартирного телефону про зустріч з довіреною особою з другого під??їзду.

5.15. При загрозі нападу (при нападі) з боку хуліганів або зловмисників користуватися особистими індивідуальними засобами захисту.

5.16. При загрозі з боку собак:

- направити випромінювач ультразвуку приладу відлякування універсального на собаку;

- увімкнути прилад, пересунувши движок у бік напису “У-звук” і утримуючи його в цьому положенні протягом кількох секунд;

- повторити вмикання і вимикання приладу кілька разів (залежно від ступеню збудженості собаки) з певним інтервалом між вмиканнями.

6. Вимоги безпеки після закінчення роботи

6.1. Після повернення на підприємство зв’язку записати у журналі стану доставочних дільниць і доповісти керівнику служби доставки (безпосередньому керівнику) про виявлені під час роботи на доставочній дільниці несправні сходи, ліфти, абонентські скриньки, неосвітлені або погано освітлені площадки, відсутність на дверях номерів квартир, неочищені від снігу та льоду і непосипані піском пішохідні доріжки, несправні містки (переходи), про наявність у громадян собак без прив’язі тощо.