Нормативний документ про охорону праці

Міністерства зв'язку України

УЗГОДЖЕНО

Генеральний директор

УОЕЗ "Укртелеком"

Г.Г.Бутенко

14.12.1996 р.

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказом Мінзв'язку України

від 15.01.97 № 5

В Д О П 5.2.00.5.09-97

ТИПОВА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

для працівників, що обслуговують стаціонарні свинцеві акумуляторні батареї на підприємствах зв'язку (акумуляторників)

Київ

1. Загальні положення

1.1. Типова інструкція з охорони праці для працівників, що обслуговують стаціонарні свинцеві акумуляторні батареї на підприємствах зв'язку (акумуляторників), встановлює вимоги безпеки, яких необхідно дотримуватися при обслуговуванні стаціонарних свинцевих акумуляторних батарей на підприємствах зв'язку.

1.2. Типова інструкція є обов'язковою для усіх підприємств зв'язку незалежно від організаційно-правової структури, форм власності та видів діяльності. Типова інструкція впроваджується на підприємстві зв'язку наказом власника підприємства.

1.3. Залежно від умов підприємства на підставі типової інструкції підприємство зв'язку може розроблювати відповідну інструкцію, якій надається чинності наказом власника підприємства. Інструкція повинна додатково містити вимоги безпеки, яких необхідно дотримуватися при експлуатації стаціонарних свинцевих акумуляторних батарей на підприємстві.

Вимоги такої інструкції не можуть протирічити вимогам типової інструкції. Відповідальність за це несе власник підприємства.

1.4. Типова (або розроблена на підприємстві на підставі типової) інструкція надається всім, хто обслуговує стаціонарні свинцеві акумуляторні батареї, під розпис. Працівник повинен постійно мати інструкцію у себе при роботі з стаціонарними свинцевими акумуляторними батареями.

1.5. За порушення вимог типової (або розробленої на підприємстві на підставі типової) інструкції провинні несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.

1.6. При експлуатації стаціонарних свинцевих акумуляторних батарей наявні такі небезпечні фактори:

- можливість ураження електричним струмом (напруга між струмопровідними частинами акумуляторів під час нормальної роботи може змінюватися від 65 до 250 В);

- можливість хімічних опіків при потраплянні сірчаної кислоти на відкриті частини тіла людини;

- можливість термічних опіків (при зіткненні концентрованої сірчаної кислоти з водою виникає бурхлива реакція з виділенням тепла, пари та газів);

- можливість отруєння свинцем і парами сірчаної кислоти.

1.7. Приміщення акумуляторної за категорією відноситься до особливо небезпечних приміщень. Категорія повинна бути вказана на вхідній двері акумуляторної.

1.8. Приміщення акумуляторної повинно бути завжди замкненим. Доступ в приміщення акумуляторної дозволяється тільки обслуговуючому персоналу та особам, які мають спеціальний дозвіл.

На дверях акумуляторної повинні бути вивішені таблички: "Акумуляторна", "З вогнем не заходити", "Вогненебезпечно", "Палити заборонено".

1.9. Акумуляторні приміщення повинні мати природне і штучне освітлення. Для штучного освітлення повинні застосовуватися вибухобезпечні світильники. Дозволяється відсутність в акумуляторних приміщеннях природного освітлення.

Акумуляторні приміщення повинні мати аварійне освітлення.

1.10. Приміщення для акумуляторних батарей повинні бути сухими.

Температура в приміщенні акумуляторної в холодну пору року на рівні розташування акумуляторів повинна бути не нижче 100С.

Вентиляція приміщень акумуляторної повинна забезпечувати температуру не вище 250С.

1.11. Зарядний вимикач повинен бути зблокований з витяжною вентиляційною системою акумуляторної та автоматично вимикатися при непрацюючому вентиляторі.

Вентиляцію приміщення акумуляторної необхідно вмикати перед кожним відвідуванням акумуляторної, а також перед початком заряду акумуляторів та вимикати після видалення всіх газів, але не раніше ніж через 1,5 години після закінчення заряду.

При експлуатації акумуляторних батарей способом безперервного заряду вентиляція приміщення акумуляторної повинна проводитися при кожному "закипанні" електроліту в акумуляторах.

1.12. Для зменшення забруднення повітря приміщення парами сірчаної кислоти акумулятори необхідно накривати склом таких розмірів, щоб закрити дзеркало електроліту.

1.13. Кислоту, сепаратори і пристосування для виготовлення електроліту необхідно зберігати у окремій кімнаті площею не менше 4 кв.м, розташованої поряд з приміщенням акумуляторної - кислотній.

1.14. Акумуляторну сірчану кислоту необхідно зберігати в спеціальних скляних бутлях з обрешіткою. Бутлі з акумуляторною кислотою повинні бути встановлені на підлозі в один ряд. Кожен з них повинен мати етикетку з найменуванням кислоти. Посудини з дистильованою водою також повинні мати відповідну етикетку.

Порожні бутлі з-під кислоти зберігаються в аналогічних умовах.

1.15. Працівників, які обслуговують акумуляторні батареї, необхідно забезпечити спецодягом та іншими захисними засобами відповідно до діючих норм.

1.16. В кожному акумуляторному приміщенні необхідно мати:

- переносний герметичний світильник на напругу не вище 42 В із захисною сіткою або акумуляторний ліхтар (для огляду обладнання); шнур світильника повинен бути розміщений у гумовому шланзі;

- скляний або порцеляновий кухоль з носиком (або глечик) ємністю 1,5-2 л для приготування електроліту і доливання його в посудини;

закриті посудини з нейтралізуючими розчинами питної соди: 5-10% (одна чайна ложка нейтралізуючої речовини на склянку води) та 2-3% (половина чайної ложки нейтралізуючої речовини на склянку води); на посудинах з розчинами повинні бути відповідні написи;

- в достатній кількості ганчірки та тирсу в зачиненому ящику.

Поблизу приміщення з акумуляторами повинні знаходитися умивальник з проточною водою, мило, вата в упаковці, рушник.

Над раковиною умивальника повинен бути напис "Кислоту та електроліт не зливати".

1.17. Дотримання вимог пп. 1.7.-1.16. аккумуляторник повинен перевіряти щоденно при першому відвіданні акумуляторної.

2. Обов’язкові вимоги до персоналу, що обслуговує стаціонарні

свинцеві акумуляторні батареї

2.1. До робіт з монтажу та експлуатації акумуляторних установок електрозв’язку допускаються особи, які пройшли медичний огляд, навчання та перевірку знань з питань охорони праці з позитивним результатом, одержали відповідне посвідчення, ознайомлені з експлуатаційними інструкціями, технічними особливостями роботи з акумуляторами та мають кваліфікаційну групу з електробезпеки не нижче III.

2.2. До монтажу акумуляторів у батареї допускаються працівники, що пройшли спеціальний інструктаж з такелажних робіт, а також ознайомлені з правилами паяння свинцевих сплавів газовим паяльником.

2.3. Учні та практиканти можуть бути допущені до виконання робіт під керівництвом досвідчених працівників тільки після проведення інструктажу, навчання безпечним методам праці на робочому місці та перевірки знань з питань охорони праці з позитивним результатом. Особи молодші 18 років можуть знаходитися на цих роботах не більше 4 годин на день.

2.4. Персонал, що обслуговує стаціонарні свинцеві акумуляторні батареї, повинен знати:

- заходи надання першої допомоги потерпілим;

- типову (або розроблену на підприємстві на підставі типової) інструкцію по охороні праці при обслуговуванні стаціонарних свинцевих акумуляторних батарей на підприємстві.

3. Вимоги безпеки перед початком роботи

3.1. Одягнути робочий одяг (костюм з грубововняної або просоченої кислотностійкою речовиною бавовняної тканини, гумові чоботи або калоші, прогумований фартух, захисні окуляри та гумові рукавиці), підготувати респіратор.

3.2. Провентилювати приміщення акумуляторної.

3.3. Перевірити температуру і відносну вологість повітря приміщення акумуляторної.

3.4. Переконатися в справності робочого та аварійного освітлення приміщення акумуляторної.

3.5. Переконатися в достатньому освітленні робочого місця, при необхідності користуватися переносним герметичним світильником напругою не вище 42 В із захисною сіткою або акумуляторним ліхтарем, попередньо перевіривши їх справність.

3.6. Оглянути робоче місце, забрати речі, що заважають роботі, та звільнити проходи.

4. Вимоги безпеки під час роботи

4.1. Роботи по перенесенню та встановленню акумуляторів проводити тільки під наглядом керівника робіт. При встановленні акумуляторів місце встановлення та шлях перенесення необхідно попередньо звільнити від сторонніх предметів та інших перешкод, що створюють небезпеку та незручності для працюючих.

4.2. Виймання акумуляторів з ящиків, перенесення та встановлення на місце монтажу здійснювати у вертикальному положенні, утримуючи їх за борни та підтримуючи дно корпусу.

Перенесення акумуляторів ємністю 1500 А.год. і вище здійснювати за допомогою спеціального пристрою.

З метою виключення розгерметизації акумуляторів при розпаковуванні та під час монтажу уникати ударів корпусів і кришок акумуляторів.

4.3. Перевірити зовнішній стан акумуляторів: акумулятори з ознаками механічних пошкоджень кришок, боків, пластин, сепарації або з ознаками коротких замикань до монтажу не допускаються.

4.4. Паяння акумуляторних пластин в приміщенні з діючими акумуляторами проводити при дотримуванні таких умов:

- починати пайку не раніше ніж через 2 години після закінчення заряду батарей; батареї, що працюють по методу постійного підзаряду, за 2 години до початку робіт перевести у режим розряду;

- до початку та під час пайки повинна безперервно працювати вентиляція;

- місце пайки відгородити від всієї батареї вогнестійкими щитами;

- для запобігання отруєнню свинцем та його сполуками роботи з пайки пластин дозволяється виконувати тільки в респіраторах; для акумуляторів конкретних типів вживати додаткові спеціальні заходи безпеки, встановлені інструкціями по їх експлуатації;

- пайку повинен виконувати досвідчений працівник під наглядом електромеханіка.

4.5. Перед пайкою перемичок з борнами перевірити справність газового пальника шляхом почергового відкривання відповідних вентилів.

4.6. Всі роботи під час монтажу акумуляторів до їх заливання електролітом проводити, не допускаючи пошкодження транспортної пробки на вентиляційному отворі.

4.7. Під час монтажу батарей полюси кожного елемента знаходяться під напругою і у випадку короткого замикання можуть виникнути великі електричні струми. Це особливо стосується струмознімачів (виводів), які знаходяться під напругою, поки вони не заізольовані.

Щоб звести небезпеку нещасного випадку до мінімуму, рекомендується при підключенні батареї тимчасово залишити деякі з’єднання між елементами без перемичок; не встановлені перемички змонтувати лише безпосередньо перед вводом батареї в експлуатацію.

4.8. За всіма способами монтажу спеціальними заходами (покриття захисним шаром пластмаси, пластмасовими прокладками тощо) забезпечити незмінність необхідних опорів ізоляції на протязі всього строку служби батареї.

4.9. Для приготування кислотних електролітів застосовувати ебонітові посудини (банки) або свинцеві, встановлені у дерев’яні ящики.

4.10. При виготовленні кислотного електроліту, тобто при змішуванні кислоти з водою, сірчану кислоту вливати у воду, а не навпаки. Вливати кислоту в посудину з дистильованою водою тонкою цівкою і невеликими порціями, повільно, із зупинками, за допомогою скляного або порцелянового кухлю. Електроліт при цьому весь час перемішувати скляною паличкою. При підйомі температури електроліту вище 500С охолодити посудину з електролітом, зволожити підлогу і інтенсивно провітрити приміщення акумуляторної.

4.11. Електроліт і дистильовану воду доливати в акумулятори за допомогою сифона з гумовою кулею, гумової груші, невеликого скляного або порцелянового кухлю. Заміняти електроліт в акумуляторах слід за допомогою гумової груші.

4.12. Під час вимірювання щільності та температури електроліту користуватися спеціальними ареометрами і термометрами.

Заповнення акумулятора проводити електролітом з температурою 10-300С.

4.13. Забруднений електроліт зливати у попередньо підготовлену посудину.

4.14. Бутлі з сірчаною кислотою переносити вдвох на спеціальних носилках, які мають посередині отвір з обрешіткою, в який бутель повинен входити разом з кошиком або ящиком на дві третини своєї висоти, або перевозити на спеціальних візках.

4.15. Роботи на струмопровідних частинах акумуляторної батареї або в безпосередній близькості від них як в нормальних, так і в аварійних умовах проводити не менше, ніж двома особами.

4.16. Усі профілактичні роботи, роботи по усуненню несправностей, поточний та капітальний ремонт проводити з повним зняттям напруги.

Дозволяється, при необхідності, проводити без зняття напруги пошук місця замикання на "землю" у колі оперативного струму.

4.17. При роботі в акумуляторному приміщенні в процесі формовочного і експлуатаційного зарядів при інтенсивному газоутворенні користуватися респіратором.

5. Вимоги безпеки після закінчення роботи

5.1. Електроліт, розлитий на стелажі, витерти ганчіркою, змоченою в нейтралізуючому розчині.

Електроліт, розлитий на підлогу, спочатку зібрати за допомогою тирси, потім підлогу змочити нейтралізуючим розчином і витерти насухо ганчіркою.

5.2. Забрати посудини з сірчаною кислотою, дистильованою водою, готовим електролітом, а також порожні посудини у відведене для зберігання місце.

5.3. Привести в порядок робоче місце.

5.4. Забрати спецодяг та інші захисні засоби у відведене для зберігання місце.

5.5. Інтенсивно провентилювати приміщення акумуляторної.