НОРМАТИВ™ PRO пользователь:М?нрег?онбуд New edition sn:12345671 31.10.2009

ДЕРЖАВНІ БУДІВЕЛЬНІ НОРМИ УКРАЇНИ

 

Проектування і будівництво цивільних будівель із блоків і каменів пиляних вапняків кримських родовищ в сейсмічних районах

ДБН В.1.1-1-94

Вводяться вперше

 

Розроблені

КиївЗНДІЕПом (канд.техн.наук Гудков Б. П.), КримНДІпроектом (канд.техн.наук Кукунаєв B.C., інж.ОвечкІна Л.М.), ЦНДІБКом їм. Кучеренко {канд.техн.наук Черкашин А.В.), Сімферопольським відділенням УкрстромНДІпроекту (інж.Шабанов А.С.), ОНДЛСБ при КПІ , ім.Лазо (докт.техн.наук Ізмайлов Ю.В.)

Внесені і підготовлені до затвердження

КиївЗНДІЕПом, КримНДІпроектом,

Сімферопольським відділенням УкрстромНДІпроекту

Затверджені

Наказом Мікбудархітектури України від 11.07.1994 р. № 136 і введені в дію з 01.09.1994.

 

Зміст

1. Вимоги до проектування будівель

Загальні вказівки

Об'ємно-планувальні рішення

Конструктивні рішення

Фундаменти

Стіни

Перекриття

Сходи

Особливості проектування великоблочних будинків

Особливості проектування будівель із каменів пиляного вапняку

Особливості проектування каркасно-блокових будинків

Особливості проектування будівель з ненесучими стінами

Особливості проектування самонесучих стін.

Особливості проектування кам'яних будівель в районах сейсмічністю 6 балів

2.  Вказівки по зведенню будівель  

Забеепечення монолітності кладки

Загальні вимоги

Вимоги до кладки з великих блоків

Вимоги до кладки з стінових каменів

Вимоги де введення каркасно-блоковнх будівель

Виконання антисейсмічних заходів

3. Вимоги до матеріалів кладок  

Вимоги до стінових блоків з пиляних вапняків

Вимоги до стінових каменів з пиляних вапняків

Правила прийому і паспортизації

Кладочні розчини.

Арматура

4. Нормативні і розрахункові характеристики кладок

Додаток 1. Довідковий. Діюча нормативно-технічна документація навиготовлення стінових блоків і каменів з пиляних вапняків

Додаток 2. Довідковий. Габаритні розміри блоків

Додаток 3. Довідковий. Марки блоків по міцності при стиску  

Додаток 4. Довідковий. Розміри стінових каменів

Додаток 5. Довідковий. Марки каменів по міцності при стиску

Додаток 6. Довідковий. Методи випробувань стінових матеріалів

Додаток 7. Довідковий. Маркування, зберігання і транспортування

Додаток 8. Довідковий. Дані по механічним властивостям пиляних вапняків розроблюваних родовищ Криму

 

Сучасні норми поширюються на проектування і будівництво житлових і громадських будинків зі стінами з блоків і каменів пиляних вапняків в районах України сейсмічністю 6,7,8 і 9 балів, а також установлюють вимоги до стінових блоків і каменів з пиляних вапняків кримських родовищ, які використовуються в сейсмічних районах.

Норми ке враховують особливостей проектування будівель, зведеннх на просідаючих грунтах, над гірничими розробками і на територіях із зсувними явищами.

І. ВИМОГИ ДО ПРОЕКТУВАННЯ БУДІВЕЛЬ

Загальні вказівки

1.1.  В залежності від конструкції і матеріалу стін будинки із блоків і каменів пиляних вапняків поділяються на:

*  будинки з несучими стінами з великих блоків пиляного вапняку. Кладка стін може бути двохрядною і багаторядною (3- і 4-рядною). Антисейсмічні заходи передбачаються такими: коротшій жорсткої арматури, вертикальне звичайне і напружене армування, залізобетонні комплексні включення, збірні або монолітні залізобетонні ядра жорсткості;

*   каркасно-блокові будинки. Для антисейсмічних підсилювань застосовують залізобетонні включення ї пояси, які утворюють чітку каркасну систему. Кладку стін використовують як опалубку при зведенні монолітних колон каркасу;

*  будинки з ненесучими стінами. Стіни передбачаються висотою на один поверх і відокремлені антисейсмічними швами від несучої системи будівлі (на стіни не передається експлуатаційне і сейсмічне навантаження і вони виконують тільки огород-жувальні функції). Як несуча система будівлі може застосовуватися каркас або збірно-монолітні залізобетонні конструкції. Як антисейсмічний захід в стінах застосовується горизонтальне армування;

*  будинки з самонесучими стінами. Стіни можуть виконуватися із блоків і каменів. Антисейсмічними підсиленнями служать вертикальні залізобетонні включення і залізобетонні пояси, а також вертикальне і горизонтальне армування.

1.2.  Кам'яна кладка із блоків і каменів багаторядної розрізки, в залежності від величини тимчасового опору осьовому розтягу по неперев'язаних швах (нормальне зчеплення), поділяється на категорії:

Ікатегорія 

Rnt≥180 кПа (1,8 кгс/см кв.)

IIкатегорія

180 кПа > Rnt ≥120 кПа (1,2 кгс/см кв.) 

ІІІ категорія

120 кПа > Rnt ≥ 60 кПа (0,6 кгс/см кв).

Потрібне значення Rntнеобхідно вказувати в проекті. Значення Rntподається замовникам в складі вихідних даних для проектування по результатах натурних випробувань кладки, які проводяться в районі будівництва на матеріалах і при технологічних умовах саме таких, які будуть передбачені в проекті. Випробування кладки стін повинно проводитись згідно з ГОСТ "Конструкции каменные. Метод определения прочности сцепления в каменной кладке".

Кладка при Rnt 60 < кПа (0,6 кгс/см кв.) забороняється.

1.3.  Будівництво житлових і громадських будинків вище 4-х поверхів на територіях сейсмічністю 7 — 8 балів і на площадках сейсмічністю 9 балів, незалежно від поверхів, допускається з дозволу відповідних державних органів.

1.4. Висота будинків лікарень та шкіл загального типу при сейсмічності 7 - 8 балів обмежується трьома надземними поверхами, при сейсмічності 9 балів — двома поверхами: висота

дитячих дошкільних закладів обмежується в 7-, 8-, 9-бальних районах двома надземними поверхами.

1.5.  Враховуючи недостатню надійність будинків зі стінами із блоків і каменів пиляних вапняків, виконаних без антисейсмічних заходів, навіть при невисоких рівнях сейсмічних навантажень, потрібно в житлових та цивільних будинках, які будуються в 6-бальних зонах, передбачати об'ємно-планувальні та конструктивні заходи, які підвищують їх сейсмостійкість.

Потрібні заходи наводяться в пунктах 1,93 — 1,98.

За вимогою замовника можуть передбачатися зміцнення будинків від сейсмічних впливів для бальносгі, вищої розрахункової сейсмічності майданчика.

1.6. Конструкції і основи будинків, які проектуються для сейсмічних районів, повинні розраховуватися на основні і особливі сполучення навантажень ізврахуванням сейсмічних впливів згідно зі СНиП "Строительство в сейсмических районах", "Нагрузки и воздействия".

Розрахунок будівель з кам'яними стінами заввишки до 5 поверхів, в яких жорсткість і маса незначно змінюються по висоті і період власних коливань менше 0,4 с, допускається виконувати тільки із врахуванням першої форми коливань з розподілом сейсмічних навантажень за схемою плоских вертикальних діафрагм.

Розрахунок кам'яних конструкцій необхідно проводити на одночасну дію горизонтально та вертикально спрямованих навантажень.

1.7. При розрахунку будинків завдовжки або завширшки більше потрібно враховувати крутний момент, керуючись вимогами розділу СНиП "Строительство в сейсмических районах". При розрахунку житлових і громадських будинків заввишки два і більше поверхів з розмірами в плані менше , але несиметричних в плані необхідно враховувати фактичний крутний момент відносно вертикальної осі будинку, яка проходить через його центр жорсткості.

1.8.  Конструктивні антисейсмічні заходи, які передбачаються СНиПом "Строительство в сейсмических районах" і даними нормами, повинні виконуватися і в тому випадку, коли за результатами розрахунку на сейсмічні впливи вони не потрібні,

1.9. Нові конструктивні рішення будівель і результати НДР, коли вони не узгоджуються з діючими ДБН і іншими нормативними документами, можуть впроваджуватися в практику будівництва тільки за висновком та з участю інститутів, які спеціалізуються в галузі сейсмостійкого будівництва, і одержання узгодження Держкоммістобудування України.

Об'смно-планувальні рішення

1.10. Форма будинку в плані повинна бути простою і компактною. Внутрішні стіни і рами, що їх замінюють, необхідно передбачати, як правило, наскрізними на всю довжину або ширину будинку. В будинках з несучими стінами прямокутної форми повинно бути не менш однієї внутрішньої поздовжньої стіни, а в районах з сейсмічністю 9 балів — не менш двох стін.

В.будинках крапкового типу, в яких несучі зовнішні стіни по периметру виконуються з отворами, потрібно передбачати не менше двох внутрішніх взаємноперпендикулярних стін. Якщо в таких будинках дві протилежні зовнішні стіни виконуються глухими, і відстань між ними не перевищує вимог табл. 3, то можливе влаштування однієї внутрішньої стіни, паралельно стінам з прорізями,

1.11.  При загальному компонуванні будинку несучі стіни, сходом клітки і інші елементи потрібно розташовувати, як правило, симетрично відносно поздовжньої і поперечної осей будинку (відсіку) і забезпечувати рівномірне розподілення мас і жорсткостей по довжині і ширині будинку.

1.12.  Перекриття суміжних ділянок будинку в межах відсіку потрібно розташовувати на одному рівні.

1.13.  Будинки потрібно розділяти антисейсмічними швами, якщо:

 

*    розміри будинку в плані перевищують вказані в табл.2;

*    будинок має складну форму в плані;

*    суміжні ділянки будинку або споруди мають перепади висоти, вище або нижче планувальної відмітки, більше (один поверх) для будинків до 5 поверхів і більше (два поверхи) —для будинків із шістьма поверхами і більше;

*    окремі об'єми будинків в межах загального плану, що не є ядрами жорсткості, мають різко відмінні (більше 30%) жорсткості або маси.

1.14.Антисейсмічні шви повинні розділяти будинок по всій висоті. Допускається не влаш товувати шов у фундаменті, за винятком випадків, коди його влаштування викликане конст руктивними особливостями підземної частини або коли антисейсмічний шов збігається з осад- ковим.

Конструкції антисейсмічних швів і їх заповнення не повинні перешкоджати взаємним горизонтальним переміщенням у двох напрямах сусідніх відсіків при землетрусах.

Температурні і засадові шви потрібно виконувати як антисейсмічні. Антисейсмічні шви виконуються шляхом зведення парних стін або рам, а також зведення рами і стіни.

Ширина шва не повинна бути меншою, ніж сумарний прогин двох суміжних відсіків від сейсмічних навантажень плюс ,

Для будинків жорстких схем ширина шва може прийматися за табл.1.

Таблиця 1

Довідкова

------------------------------------------------------------------

| Ширина шва (мм) не менше, при кількості поверхів |

|----------------------------------------------------------------|

| до 2-х | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

|----------------------------------------------------------------|

| 50 | 60 | 70 | 85 | 100 | 110 | 120 | 130 |

------------------------------------------------------------------

 1.15. Граничні висоти будинків і розміри відсіків у плані не повинні перевищувати значень, указаних в табл. 2.

 Таблиця 2

------------------------------------------------------------------

| |Розмір за довжиною|Виста,м,(кількість |

|Несучі конструкції | (шириною),м, не |надземних поверхів), |

| будинків | більше | не більше |

| |-----------------------------------------|

| | Розрахункова сейсмічність,бали |

| |-----------------------------------------|

| | 7-8 | 9 | 7 | 8 | 9 |

|----------------------------------------------------------------|

|1. Будинки каркасно- | | | | | |

|блокові: | | | | | |

|а) з заповненням бло- |80 | 60 |30(9) |24(7) |18(5) |

|ками висотою на | | | | | |

|"поверх" | | | | | |

|б)з заповненням блока-|80 | 60 |24(7) |21(6) |15(4) |

|ми з багаторядною | | | | | |

|розрізкою | | | | | |

|----------------------------------------------------------------|

|2. Будинки зі стінами | | | | | |

|з великих блоків двох-| | | | | |

|рядної розрізки підси-| | | | | |

|лені: | | | | | |

|а)ядрами жорсткості із|80 |60 |21(6) |18(5) |15(4) |

|залізобетонних елемен-| | | | | |

|тів (по п.1.50) | | | | | |

|б)вертикальною напруже|80 |60 |21(6) |18(5) |15(4) |

|ною арматурою (по п. | | | | | |

|в)вертикальною нена- |80 |60 |18(5) |15(4) |12(3) |

|пруженою арматурою | | | | | |

|(по п.1.45-1.46) з | | | | | |

|додатковим підсиленням| | | | | |

|верхнього поверху вер-| | | | | |

|тикальною арматурою, | | | | | |

|встановленою в обрам- | | | | | |

|ленні простінків і по | | | | | |

|довжині глухих стін, | | | | | |

|не більше ніж через 3м| | | | | |

|г)коротишами жорсткої |80 |60 |12(3) | 9(2) | 6(1) |

|арматури (по п.1.48) | | | | | |

|----------------------------------------------------------------|

|3. Будинки з стінами з|80 |60 |18(5) |15(4) |12(3) |

|великих блоків багато-| | | | | |

|рядної розрізки, підси| | | | | |

|лені монолітними залі-| | | | | |

|зобетонними включення-| | | | | |

|ми при кладці | | | | | |

|Rnt > 60 кПа | | | | | |

|( по п.1.49) | | | | | |

|----------------------------------------------------------------|

|4. Будинки з стінами з| |

|каменів пиляного вап- | |

|няку | |

|а) при кладці |Згідно розділу СНиП "Строительство в |

|Rnt ≥ 120 кПа | сейсмических районах" |

|б) при кладці |80 |60 |12(3) |9(2) | - |

|120 кПа >Rnt≥ 60 кПа | | | | | |

|----------------------------------------------------------------|

|5. Стіни самонесучі: | |

|а) з великих блоків |за розміром |15 |12 |9 |

|двохрядної розрізки |каркасу | | | |

|б) з великих блоків |за розміром |15 |12 |9 |

|багаторядної розрізки |каркасу | | | |

|і каменів пиляного | | | | |

|вапняку при кладці | | | | |

|Rnt ≥ 120 кПа | | | | |

|в) з великих блоків |за розміром |12 | 9 |6 |

|багаторядної розрізки |каркасу | | | |

|і каменів пиляного | | | | |

|вапняку при кладці | | | | |

|120 кПа > Rnt≥60 кПа | | | | |

------------------------------------------------------------------