НОРМАТИВ™ PRO пользователь:М?нрег?онбуд New edition sn:12345671 31.10.2009

ДЕРЖАВНІ БУДІВЕЛЬНІ НОРМИ УКРАЇНИ

 

 

СИСТЕМА СТАНДАРТИЗАЦІЇ ТА НОРМУВАННЯ В БУДІВНИЦТВІ

ПОЛОЖЕННЯ ПРО ГОЛОВНУІ БАЗОВУ ОРГАНІЗАЦІЮ ПО СТАНДАРТИЗАЦІЇ ТА НОРМУВАННЮ

 

ДБНА.1.1-4-93

 

Вводяться: вперше

 

РОЗРОБЛЕНІ, ВНЕСЕНІ ТА ПІДГОТОВЛЕНІ ДО ЗАТВЕРДЖЕННЯ:

Управлінням державних нормативів і стандартів Мінбудархітектури України

ЗАТВЕРДЖЕНІ:

Наказом Мінбудархітектури України від 27.04.93 № 46 та введені в дію з 01 .07.93

ЗМІСТ

1. Загальні положення   

2. Основні завдання 

3. Обов'язки і права ГО

4. Обов'язки і права БО

5. Додаток. Форми 1, 2 та 3

Дані норми розповсюджуються на діяльність головних і базових організацій по стандартизації та нормуванню /далі -ГО і БО/, а також підприємств і організацій, що приймають участь у створенні і поновленні нормативної бази в галузі будівництва.

Положенням встановлюється порядок визначення ГО і БО, їх основні функції, права і обов'язки.

Вимоги даного нормативного документу обов'язкові для виконання ГО І БО по стандартизації та нормуванню в галузі будівництва.

1.  Загальні положення.

1.1.  ГО і БО здійснюють науково-технічне керівництво роботами по стандартизації, нормуванню та уніфікації в закріплених за ними напрямках діяльності /групах продукції/ з метою забезпечен ня проведення єдиної технічної політики в галузі будівництва України, створення національної бази нормативних документів /далі НД/ і підтримання їх на відповідному науково- технічному, соціально-економічному та правовому рівні в кожній підгалузі та в будівництві в цілому,

1.2.   ГО  і  БО  призначаються   Мінбудархітектури  України  з  числа  найбільш  авторитетних науково-дослідних  та проектних організацій  або науково-виробничих  об'єднань за   поданням міністерств,   відомств,   концернів,   корпорацій,   акціонерних,   науково-технічних,   інженерних товариств,   спілок  та  включаються  у  відповідний   Перелік,   що  видається  Мінбудархітектури України.

Звільнення від обов'язків ГО і БО здійснюється за рішенням Мінбудархітектури України у встановленому порядку.

2.  Основні завдання

2.1.    ГО і БО керуються в роботі чинним законодавством, нормативними і керівними докумен тами органів державного нагляду та Мінбудархітектури України.

2.2.    Робота по нормуванню та стандартизації здійснюється ГО і БО за планом, затверджені      > узгодженню з Мінбудархітектури України, який складається відповідно до програм і планів у.   '• по нормуванню і стандартизації в галузі.

2.3.    На базі ГО і БО можуть створюватись технічні комітети по нормуванню та стандартизації в окремих підгалузях будівництва у встановленому порядку.

3.     Обов'язки і права ГО

ГО по закріплених за нею напрямках діяльності /групах продукції/:

3.1.              Здійснює  організаційно-методичне   керівництво  розробками   загальнотехнічних   норм, правил та стандартів.

3.2.    Організує і проводить наукові дослідження по визначенню науково-технічного рівня і перспектив розвитку робіт із стандартизації та уніфікації,  аналізує і узагальнює досягнення будівельної науки і практики.

3.3.    Координує діяльність БО по розробках проектів НД і готує пропозиції про необхі дасть проведення науково-дослідних та експериментальних робіт, пов'язаних з розробкою, своєчаснім внесенням змін та переглядом НД.

3.4.    Розробляє, із залученням БО, та узагальнює пропозиції по нормуванню та стандартизації для включення їх у відповідні пробами і плани робіт за формою 1 згідно з додатком.

3.5.   За  узгодженням   з   Мінбудархітектури  України  бере  участь  у  вибіркових   перевірках дотримання вимог НД, які організуються Держстандартом України та іншими органами держав ного нагляду.

3.5.1. Здійснює планову перевірку державних стандартів та будівельних норм, підготовляє перелік НД, які підлягають перевірці; включає завдання по перевірці документів у відпочідні програми та плани робіт по нормуванню та стандартизації; розглядає і затверджує акти пер*»*'ц>оік, здійснює контроль за реалізацією їх результатів.

Акт перевірки НД складається за формою 2 згідно з додатком

3.6.   ГО  за  дорученням   Мінбудархітектури  України  бере  участь   в  роботі  міжнародних  і міждержавних органів та організацій по стандартизації та нормуванню.

3.7.  ГО має право:

-       представляти Мінбудархітектури України за його дорученням в інших організаціях з питань нормування та стандартизації;

-провадити експертизу НД по закріплених напрямках діяльності;

-приймати рішення зі спірних питань при узгодженні проектів НД між БО та організаціями-розробниками.

4. Обов'язки і права БО

БО по закріплених за нею напрямках діяльності /групах продукції/:

4.1.             Здійснює науково-технічне забезпечення створення комплексів, підкласів та класів НД згідно "Класифікації нормативних документів України в галузі будівництва".

4.1.1.     Організує проведення науково-дослідних, дослідно-конструкторських, технологічних та експериментальних робіт,  необхідних для  створення та  розвитку нормативної бази  в галузі будівництва.

4.1.2.     Розробляє  проекти   НД  по  стандартизації  та нормуванню  і  готує  пропозиції по їх своєчасному оновленню у встановленому порядку.

4.2.             Проводить науково-технічну та правову експертизу проектів НД з метою перевірки їх відповідності діючому законодавству і сучасному рівню розвитку галузі, з урахуванням передового вітчизняного і міжнародного досвіду; здійснює контроль з метою попередження дублювання вимог НД; несе відповідальність за науково-технічний рівень НД та техніко-економічне обгрунтування їх розробки.        

4.3.    Веде роботи по обліку НД та змін до них відповідно "Класіфікації нормативних документів України в галузі будівництва" і подає щорічну інформацію Мінбудархітектури України про діючі НД з обгрунтуванням необхідності їх оновлення за формою 3 згідно з додатком.

4.4.    Бере участь у вибіркових перевірках якості продукції будівельного призначення і додер жання підприємствами і організаціями обов'зкових вимог НД, які провадять органи держнагляду і Мінбудархітектури України.

За результатами перевірок БО подає Мінбудархітектури України висновки про стан робіт по стандартизації та уніфікації продукції та пропозиції про усунення виявлених недоліків.

4.5.      За дорученням  Мінбудархітектури України бере участь в роботах по випробуванням, сертифікації та прийняттю продукції, впровадженню її у виробництво, а також в роботах по застосуванню міжнародних та міждержавних НД.

4.6.      За  дорученням   Мінбудархітектури   України   бере   участь   в   роботі   міжнародних   та міждержавних органів та організацій по стандартизації і нормуванню.

4.7.  БО мають право:

-  представляти Мінбудархітектури України за його дорученням в інших організаціях з питань нормування та стандартизації;

-  проводити експертизу НД по закріплених напрямках діяльності;

  • узгоджувати проекти НД по закріплених напрямках діяльності /групах продукції/.

ДОДАТОК Обов'язковий

ФОРМА І

Пропозиції до програми (плану) стандартизації та нормування

 

Шифр за "Класифікацією нормативних документів України в галузі будівництва"

Шифр та найменування

нд

Орієнтовна вартість робіт, тис. крб.

Строки виконання робіт

Ведуча організація -розробник

Обг рунтування робіт

 

 

Загальний обсяг фінансування

на рік, що планується

Початок розробки /квартал, рік/

подання на затвердження 

 

1

2

3

4

5          

6

7

8

Примітка

При   включенні  робіт  по  перегляду  /зміненню/НД  готуються  пропозиції  про  необхідність перегляду взаємопов'язаних документів

ФОРМА 2

Затверджую                                             

/керівник організації/

підпис__________________________

Н                                    Н

дата М.П.

АКТ ПЕРЕВІРКИ НД

Цей акт складено у тому, що відповідно до положення про ГО або БО /ТК/

/найменування перевіряючої організації/ провела перевірку

/найменування НД/

Встановлено, що під час перевірки НД

/навести стислі та конкретні результати оцінки науково-технічного рівня, технічної експертизи,

експертизи метрології та стандартів, термінологмної експертизи, правової експертизи/ Додатково встановлено, що по взаємозв'язку НД необхідно

/пропозиції по перегляду або зміні взаємопов'язаних НД, розробленню нових НД, з зазначенням строку виконання робіт/

Пропозиції

/про подальше застосування без перегляду та змін, з переглядом та зміною/

/продовженням, обмеженнями, або зняттям обмеження строку дії, відміну/

Додаток:

/перелік документів, зумовивших прийняття рішення/

Керівник розробки                                                     Особистий підпис              Розшифровка

/посада/                                                                                                               підпису

Відповідальний виконавець                                        Особистий підпис              Розшифровка

/посада/                                                                                                               підпису

 

 

 

ФОРМА 3

ПРОПОЗИЦІЇ___________________________________________

найменування /БО,ГО/

для включення документів до "Переліку нормативних документів в галузі будівництва, що діють на території України"

 

Код за класифікатором продукції

Шифр

Найменування документу

Організація-розробник

1

2

3

4

Примітка

Перелік складається окремо за видами НД.