МІНІСТЕРСТВО ПРОМИСЛОВОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ПІ 1.4.73-348-2005

ПРИМІРНА ШСТРУКЦЮ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ДЛЯ ПІСКОСТРУМНИКА (ДРОБЕСТРУМНИКА)

ВСТУП

Ця „Примірна інструкція з охорони праці для піскострумника (дробеструмника)" розроблена відповідно до вимог ДНАОП 0.00-4.15-98 „Положення про розробку інструкцій з охорони праці" з урахуванням досвіду підприємств суднобудівної і судноремонтної галузі, та вимог чинних нормативно-правових актів. Вона може бути використана на підприємствах суднобудівної і судноремонтної галузі як основа для розроблення інструкції з охорони праці для піскострумника (дробеструмника), з урахуванням вимог чинних нормативно-правових актів та технологічної документації, що діє на підприємстві, з урахуванням конкретних умов виробництва та вимог безпеки, викладених в експлуатаційній та ремонтній документації підприємств-виготовлювачів обладнання.

Інструкцію з охорони праці для піскострумника (дробеструмника), що діє на підприємстві, слід переглядати не рідше одного разу на 3 роки або до закінчення зазначеного терміну:

- у разі зміни законодавства України про охорону праці;

- у разі набуття чинності новими або переглянутими нормативно-правовими актами з охорони праці;

- за вказівкою директивних органів, вищестоящих організацій, органів державного нагляду за охороною праці;

- у випадку аварійної ситуації або нещасного випадку, що викликали необхідність перегляду інструкції;

- при впровадженні нових технологій, змін технологічного процесу або умов праці, а також при впровадженні нових видів обладнання, машин, механізмів, матеріалів, апаратури, пристроїв та інструментів.

В останньому випадку перегляд інструкції проводиться до зазначених впроваджень чи змін.

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Примірна інструкція з охорони праці для піскострумника (дробеструмника) (далі - Інструкція), поширюється на осіб, які працюють за професією піскострумника (дробеструмника) (далі - піскострумник) на суднобудівних та судноремонтних підприємствах.

1.2. До роботи піскострумником допускаються особи не молодше 18 років, що пройшли медичний огляд при прийомі на роботу та не мають протипоказань, навчені у встановленому порядку за основною професією, пройшли вступний інструктаж та первинний на робочому місці, стажування протягом 12-15 робочих змін, перевірку практичних навичок і знань з питань охорони праці і мають посвідчення.

Терміни стажування і допуск до самостійної роботи встановлюються розпорядним документом (наказом) по підприємству (структурному підрозділу).

1.3. Робота з очищення металу в суднобудівному виробництві виконується на стаціонарних механізованих лініях дробометного очищення і ґрунтовки металу, а також за допомогою переносних апаратів піскоструминного (дробоструминного) очищення.

1.4. На механізованих лініях дробометного очищення роботи виконуються в умовах цеху, на переносних піскоструминних (дробоструминних) апаратах роботи можуть виконуватися в різних умовах (на палубі, у відсіках, стапелі, доку, цехах).

1.5. Виконання робіт на лінії дробометного очищення і ґрунтовки металу пов'язані з застосуванням горючих лакофарбових матеріалів, природного газу, що використовується як енергетичне паливо, повітря високого тиску, що подається до фарбувальної установки, з використанням вантажопідйомних і транспортних засобів, а також засобів механізації.

1.6. Під час роботи на агрегаті дробометного очищення, на піскоструминному або дробоструминному апараті можуть діяти наступні небезпечні і шкідливі виробничі фактори, що шкідливо впливають на здоров'я:

- машини і механізми, що рухаються; рухливі частини виробничого устаткування; вироби, заготовки, матеріали, що пересуваються;

- підвищена запиленість і загазованість повітря;

- підвищена або знижена температура повітря робочої зони;

- підвищений рівень шуму на робочому місці;

- підвищена напруга електричного струму;

- струмінь повітря з дробом або піском, що вилітає із сопла;

- дріб, що відскакує, або частки піску від удару об очищаєму поверхню.

1.7. Піскострумник у процесі роботи повинен проходити періодичний медогляд не менш одного разу в рік, навчання з надання першої допомоги потерпілим від нещасних випадків, за правилами поводження при виникненні аварійних ситуацій і володіти прийомами подання першої долікарської допомоги і транспортування потерпілого, знати розташування аптечки і призначення засобів, що містяться в ній, вміти ними користуватися.

1.8. Під час роботи піскострумник повинен знати і дотримуватись правил внутрішнього трудового розпорядку на підприємстві, правил особистої гігієни і санітарії:

- переодягатися і залишати одяг в побутових приміщеннях;

- питну воду вживати у спеціально обладнаних місцях;

- прийом їжі проводити в спеціально обладнаному приміщенні, обов'язково помивши перед цим руки з милом.

1.9. Спецодяг, спецвзуття і засоби індивідуального захисту слід містити в чистоті і справному стані, зберігати їх окремо від повсякденного одягу й особистих речей.

1.10. Не дозволяється зберігати на робочих місцях в інструментальних шухлядах, у службових і санітарно-побутових приміщеннях хімічні, отруйні, отрутні, наркотичні і пожежо-вибухонебезпечні речовини.

1.11. Спеціальний одяг, взуття й інші засоби індивідуального захисту видаються безкоштовно у складі:

- костюм бавовняний з вогнезахисним просоченням;

- рукавиці брезентові;

- черевики шкіряні;

- каска захисна;

- куртка і штани бавовняні на утепленій підкладці для роботи в зимових умовах;

- окуляри захисні;

- захисний щиток або маска;

- респіратор або протигаз (при необхідності);

- протишумові навушники, антифони;

- теплоізолюючий килимок або мат (при необхідності);

- запобіжний пояс для роботи на висоті;

- шолом типа МИОТ-49, працюючий від компресорної магістралі.

1.12. На будуємих і ремонтуємих суднах, а також на території підприємства, де це встановлено правилами внутрішнього розпорядку, необхідно працювати і знаходитися в захисній касці.

1.13. При переміщенні навколо судна і по судну необхідно бути уважним, уникаючи імовірності травматизму падаючими зверху предметами або від падіння через прокладені на шляхах переміщення шланги, кабелі й інші лежачі предмети.

1.14. При роботі крана не можна знаходитися на шляху переміщення вантажу, стояти або проходити під ним.

1.15. Залучення жінок до виконання робіт за професією піскострумника усередині замкнутих обсягів (цистерни, танки, відсіки, котли і т.п.), і до виконання верхолазних робіт на висоті не допускається.

1.16. Піскострумник повинен виконувати тільки ту роботу, що доручена адміністрацією і за умови, що безпечні способи її виконання передбачені в технологічному процесі і піскострумник ними володіє.

У сумнівних випадках необхідно звертатися до керівника робіт з підпорядкованості за роз'ясненнями й уточненнями.

При одержанні завдання на незнайому роботу необхідно одержати від керівника роботи інструктаж про безпечні способи її виконання.

1.17. Піскострумник, який не має посвідчення та допуску на право виконання газорізальних і електрозварювальних робіт, а також робіт на обладнанні та спеціальному устаткуванні, виконання стропальних і такелажних робіт, не повинен виконувати ці роботи.

1.18. Роботу на станках і механізмах, а також із застосуванням пневматичного або електричного інструмента дозволяється виконувати тільки з дозволу керівника робіт (майстра) при умові, що піскострумник пройшов навчання та перевірку знань з питань охорони праці.

1.19. При спільній роботі з іншими робітниками (у бригаді) необхідно точно виконувати розпорядження керівника робіт або старшого робітника, виділеного в бригаді на період спільної роботи.

1.20. Піскострумник зобов'язаний:

- піклуватися про особисту безпеку і здоров'я, а також про безпеку і здоров'я оточуючих людей у процесі виконання будь-яких робіт або під час перебування на території підприємства;

- знати і виконувати вимоги цієї Інструкції, правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням і іншими засобами виробництва;

- правильно застосовувати колективні й індивідуальні засоби захисту, дбайливо відноситися до виданого у використання спецодягу, спецвзуттю й іншим засобам індивідуального захисту;

- дотримуватись вимог інструкцій з експлуатації устаткування;

- знати місцезнаходження аптечки і засобів надання долікарської допомоги, первинних засобів пожежегасіння, головних і допоміжних виходів, шляхів евакуації у випадку аварії або пожежі;

- знати номера телефонів медичної установи і пожежної охорони;

- проходити у встановленому законодавством порядку попередні і періодичні медичні огляди.

1.21. Піскострумник, що помітив порушення вимог з безпечного ведення робіт іншим робітником або небезпеку для навколишніх, повинен негайно повідомити керівника робіт і робітників про небезпеку і необхідність дотримання вимог, що забезпечують безпеку праці.

1.22. Не можна залишати без необхідності своє робоче місце і відвідувати інші ділянки і цехи. Необхідно дотримувати чистоту і порядок на робочому місці.

1.23. Не слід доторкатися до несправної арматури загального освітлення, до обірваних електропроводів, клем, струмоведучих частин електроустаткування. Не можна відкривати дверцята електророзподільних шаф і знімати огородження і захисні кожухи зі струмоведучих частин устаткування.

1.24. Якщо поряд з основною роботою необхідно в порядку сполучення виконувати й інші роботи, наприклад, стропування і переміщення вантажів, суднових деталей або конструкцій, необхідно пройти навчання, освоїти способи безпечного виконання і отримати посвідчення на право виконання цих робіт.

1.25. Знаходячись на території підприємства, необхідно дотримуватись правил внутрішнього розпорядку.

1.26. Про кожен нещасний випадок потерпілий або свідок нещасного випадку зобов'язаний негайно повідомити керівника робіт чи іншу уповноважену особу підприємства і вжити заходів до подання допомоги потерпілому.

1.27. Піскострумник, що порушує дану Інструкцію, притягується до відповідальності відповідно до діючого законодавства.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

Піскострумник перед початком роботи зобов'язаний:

2.1. Упорядкувати робочий одяг, одягти штани навипуск, куртка повинна бути одягнена поверх штанів, застебнути або підв'язати обшлага рукавів, підібрати звисаючі кінці одягу. Надіти щільнооблягаючий головний убір, захисну каску, підготувати захисні окуляри, протипиловий респіратор.

Робота в легкому взутті (тапочках, босоніжках, сандаліях тощо) не допускається.

2.2. По лінії дробометного очищення і ґрунтовки перевірити:

2.2.1. Справність огороджень зони роботи перевантажувачів і блокування дверей.

2.2.2. Відсутність у зоні обслуговування сторонніх предметів.

2.2.3. Наявність і справність захисних кожухів і леєрних огороджень частин механізмів, що рухаються, рольгангів, стрічкових транспортерів.

2.2.4. Щільність стиків газопроводів і арматури нагрівальних печей.

2.2.5. Наявність засобів пожежегасіння.

2.2.6. В електричній схемі дробометного агрегату справність захистів і блокувань:

- пуск у роботу агрегату з пуском вентиляції. Вентиляція повинна включатися з випередженням від пуску, а виключатися - з відставанням від припинення роботи агрегату;

- блокування включення агрегату при відкритих кожухах дробометних апаратів. Експлуатація дробометного агрегату не допускається при несправності яких-

небудь захисних або блокувальних пристроїв.

2.3. Дробеструмник є особою, відповідальною за роботу дробеметного агрегату. Він зобов'язаний:

- не залишати агрегат включеним, якщо він відлучається;

- не передавати ключ-марку іншим особам;

- не допускати до роботи на агрегаті сторонніх осіб;

- не пускати агрегати при відкритих дверях камер;

- піднімати штори при працюючій камері;

- не приступати до роботи при відсутності захисних кожухів і екранів і непрацюючій системі вентиляції;

- не експлуатувати агрегат при несправності кінцевих вимикачів і в системі електроустаткування, а також з появою сторонніх шумів;

- не робити технічне обслуговування і ремонт агрегату при включених електроживленні і пневмосистемі.

При ремонті агрегату перед входом у камеру необхідно повісити на пульт бирку «Не включати!», а потім відкрити двері. Двері й екрани камери відкривати після повного осідання пилу і зупинки механізмів. Під час перебування робітника в камері майстер або бригадир повинен стежити, щоб агрегат не був включений.

2.4. Переконатися, що на лінії дробометного очищення і ґрунтовки:

2.4.1. Транспортні рольганги обладнані системою електроавтоматики, зблокованою з роботою вентиляційної системи.

2.4.2. Запалювати газові пальники в камері попереднього нагрівання допускається тільки при справних контрольно-вимірювальних приладах.

2.4.3. Пуск камери нагрівання після тривалої зупинки дозволяється при наявності акта про перевірку газопроводу, димоходів і контрольно-вимірювальних приладів.

2.4.4. Камери нагрівання не мають нещільностей у кожусі.

2.4.5. Фарбувальні і сушильні камери обладнані системою автоматичного пінопожежогасіння.

2.4.6. Дробометна установка віддалена від камери фарбування на відстань не менш 5 м.

2.4.7. Все устаткування, що споживає електричну енергію, заземлено. Усі металеві частини агрегату дробометного очищення, що можуть виявитися під напругою, заземлені.

Усі частини механізмів, що рухаються, рольгангів, стрічкових транспортерів і їх приводів закриті захисними кожухами, леєрними огородженнями.

2.4.8. Зони роботи перевантажувачів обгороджені металевою сіткою, двері в огородженні мають спеціальне блокування, відкривання дверей при повній зупинці механізмів перевантажувача.