ПОГОДЖЕНО

Держнаглядохоронпраці України лист від 26.07. 04 № 07-01-05/4718

ЗАТВЕРДЖЕНО

ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України» Наказ від 30 07. 04 № 180

ПОГОДЖЕНО

Національний науково-дослідний інститут охорони праці лист від 19.07.04. №420

ПОГОДЖЕНО

НАК «Нафтогаз України» лист від 27.07. 04 № 15/3-361

ПІ 1.1. 23-316-2004

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ПІД ЧАС введення в експлуатацію ГРП, ШРП

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ

при введенні в експлуатацію ГРП і ШРП

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Ця Примірна інструкція поширюється на осіб, що задіяні на роботах з введення в експлуатацію ГРП, ШРП на підприємствах газопостачання і газифікації.

1.2. Даний вид робіт пов'язаний з введенням в експлуатацію ГРП і ШРП. Робоче місце - непостійне. Об'єкти систем газопостачання незалежно від місця їх розташування.

1.3. До виконання робіт з введення в експлуатацію ГРП і ШРП допускаються особи, не молодше 18 років, які пройшли попередній медичний огляд, навчання з безпечних методів та прийомів виконання робіт у газовому господарстві, склали іспити, отримали вступний та первинний інструктажі з охорони праці, вміють надати долікарняну медичну допомогу потерпілим від нещасних випадків.

1.4. До самостійної роботи допускаються особи, які пройшли стажування протягом перших 2-15 робочих змін (в залежності від кваліфікації та досвіду роботи) під керівництвом досвідченого працівника. До самостійної роботи працівник допускається за наказом керівника підприємства.

1.5. Роботи з введення в експлуатацію ГРП і ШРП виконуються бригадою слюсарів з експлуатації та ремонту газового обладнання у складі не менше 3-х осіб під керівництвом керівника робіт з нарядом-допуском на газонебезпечні роботи.

1.6. Роботи з введення в експлуатацію ГРП і ШРП, як правило, слід виконувати протягом світлового дня. Переносні світильники мають бути у вибухонебезпечному виконанні.

1.6. Введення в експлуатацію ГРП і ШРП виконується за наказом керівника та письмовим дозволом диспетчера підприємства, що підтверджує готовність об'єкту.

1.7. На працівників, які виконують даний вид робіт, можуть впливати такі небезпечні та шкідливі фактори:

підвищена та понижена температури (перенагрівання, переохолодження);

- падіння під час переміщення;

- наявність в робочій зоні шкідливих речовин (загазованість);

- травмування у разі роботи з інструментами;

- пожежа;

- вибух.

1.8. Спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту працівники забезпечуються у відповідності з типовими галузевими нормами та колективним договором підприємства. Перелік спецодягу і 313 містять інструкції по спеціальностям.

1.9. Працівники повинні дотримуватись вимог правил внутрішнього трудового розпорядку та виробничої дисципліни, особистої гігієни та санітарії.

1.10. Працівники, при слідуванні на роботу, під час роботи та з роботи міським транспортом, повинні виконувати вимоги правил дорожнього руху для пішоходів та пасажирів.

1.11. Перед виїздом бригади на місце роботи, керівник робіт разом з водієм повинні переконатись, що автомобіль відповідає правилам безпечного перевезення людей та провести інструктаж з правил перевезення пасажирів автомобільним транспортом.

1.12. Особи, що порушують правила внутрішнього розпорядку, інструкції з охорони праці та технологічні притягуються до дисциплінарної та матеріальної відповідальності, якщо їх дії не тягнуть за собою кримінальної відповідальності.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Перевірити наявність і справність засобів індивідуального захисту (для кожного слюсаря), а також наявність придатного інструменту, яким дозволяється працювати в загазованих приміщеннях (інструмент має бути обмідненим, а якщо з чорного металу, то густо змащений мастилом).

2.2. Керівник повинен провести кожному слюсарю інструктаж з охорони праці з розписом в наряді-допуску на виконання газонебезпечних робіт та ознайомити з особливостями роботи на даному ГРП, ШРП.

2.3. Про всі виявлені недоліки, захворювання працівником слід доповідати керівнику робіт.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ

3.1. Приміщення ГРП до початку робіт в них слід перевірити на наявність загазованості.

3.2. Керівник робіт визначає необхідність щодо роботи слюсарів в протигазах.

3.3. Під час роботи в приміщеннях ГРП керівнику робіт слід вести за робітниками постійний нагляд.

3.5. Для попередження утворення іскри необхідно використовувати молотки, які виготовлені з міді, латуні, а інші інструменти слід використовувати змащеними солідолом, тавотом або іншим мастилом.

3.6. Підлогу ГРП у робочого місця для інструмента необхідно застеляти гумовими килимками.

3.7. У разі наявності в ГРП манометрів із ртуттю необхідно:

- оберігати їх від пошкоджень;

- поверхня ртуті в відкритих манометрах повинна бути залита шаром гліцерину; у разі витоку ртуті з приладів, слід негайно вжити заходів з ліквідації витоку і видаленню з приміщення пролитої ртуті, не дозволяється торкатися ртуті руками.

3.8. Роботи в ГРП слід виконувати, як правило, вдень. Переносні світильники мають бути у вибухозахисному виконанні.

3.9. В приміщенні ГРП не дозволяється користуватись відкритим вогнем, палити, зберігати легкозаймисті матеріали.

3.10. У разі роз'єднання фланцевих з'єднань необхідно ставити переносний електричний шунт для пропуску блукаючих струмів.

3.11. Під час виконання огляду і ремонту обладнання ГРП, ШРП, ГРУ необхідно:

- дотримуватись технології виконання робіт та заходів безпеки;

- не допускати витоку газу, у разі нещільності відключених засувок необхідно їх відокремити за допомогою заглушки;

- для попередження спалаху, касету з фільтруючим матеріалом необхідно виносити з приміщення;

- після пуску газу, налагодити обладнання на потрібний режим, перевірити щільність всіх з'єднань, у приміщенні ГРП перевірити газоаналізатором наявність газу.

3.12. Перевірити справність опалювального котла для опалювання ГРП.

3.13. Зниження тиску газу через ГРП в газопроводах низького тиску слід виконувати не менше ніж двома робітниками. Керівництво цією роботою дозволяється доручати найбільш кваліфікованому робітнику з числа слюсарів, які призначені для виконання роботи. Робота виконується без наряду-допуску на виконання газонебезпечних робіт.

3.14. Під час виконання робіт зі зниження тиску газу через ГРП в газопроводи середнього тиску необхідно:

- виставити в зоні 10 м від ГРП чергового на період випуску газу через свічу;

- вжити заходів, які виключають можливість загазованості споруд, а також спалаху газоповітряної суміші від будь-якого джерела вогню;

- дотримуватись технології виконання роботи та заходів безпеки.

3.15. під час виконання зниження тиску газу через ГРП в газопроводах низького тиску необхідно:

- отримати завдання від керівника робіт і інструктаж про порядок проведення робіт і заходи безпеки;

- провітрити приміщення ГРП на протязі 10-15 хвилин;

- виставити в зоні 10 м від ГРП чергових на період випуску газу через свічу;

- після відновлення режиму роботи перевірити приміщення ГРП на загазованість.

3.17. Проведення поточного та капітального ремонту на ГРП проводиться за нарядом-допуском на виконання газонебезпечних робіт під керівництвом майстра. Під час виконання цих робіт необхідно:

- перевірити газоаналізатором приміщення ГРП на загазованість;

- провітрити приміщення ГРП на протязі 10-15 хвилин;

- виставити в зоні 10 м від ГРП чергового на період скиду газу через скидний газопровід на свічу;

- скид газу в приміщення ГРП не дозволяється.

3.18. Обслуговування ГРП шляхом обходу слід виконувати двома робітниками, один з найбільш кваліфікованих слюсарів призначається старшим. Роботи виконуються без наряду-допуску на виконання газонебезпечних робіт у складі не менше двох слюсарів.

3.19. Під час обслуговування ГРП шляхом обходу необхідно:

- отримати завдання від керівника робіт, а також інструктаж з охорони праці і про порядок проведення робіт;

- провітрити приміщення ГРП протягом 10-15 хвилин;

- один із слюсарів лишається біля входу в ГРП та веде нагляд за працюючим слюсарем в приміщенні ГРП, не допускає знаходження сторонніх осіб біля ГРП, не допускає паління і розведення вогню біля ГРП;

- перевірити приміщення ГРП газоаналізатором на наявність газу; при загазованості приміщення більше 1 % роботи потрібно виконувати в протигазі, викликати бригаду аварійної служби;

- оглянути обладнання ГРП, записати показання манометрів і перепад газу в фільтрах у журнал; оглянути електроосвітлення, телефон, вентиляцію, опалювальну систему, перевірити електроосвітлення шляхом вмикання і вимикання (це виконувати необхідно після провітрювання приміщення ГРП);

- оглянути опалювальний котел, перед входом в приміщення воно слід бути провітрити, огляд опалювального котла треба починати з перевірки тяги, у разі відсутності тяги треба відключити котел і викликати чергову бригаду;

- проставити в журналі дату та час обслуговування даного ГРП, вказати прізвище та поставити підпис слюсарів, які обслуговували ГРП.

3.20. Проведення обслуговування та ремонту ГРП, які розміщені в приміщенні котелень, чи інших приміщеннях проводиться із дотриманням заходів безпеки, як і під час обслуговування ГРП.

3.21. Огляд ГРП, ШРП, ГРУ обладнаних системами телемеханіки, розташованими в шафах на відкритих площадках може проводитись одним працівником.

3.22. Допускається проводити технічний огляд ГРП, які розташовані в окремих будівлях, у вбудованих і прибудованих до будов з відокремленим входом, одним працюючим, з дотриманням наступних заходів безпеки:

- перевірити газоаналізатором приміщення ГРП на загазованість;

- провітрити приміщенні ГРП на протязі 10-15 хвилин;

- техогляд проводити тільки з відчиненими дверима;

- занести всі дані огляду в журнал, проставивши дату, час огляду та підпис слюсаря;

- перевірити приміщення на загазованість та зачинити двері ГРП;

- не дозволяється проводити ремонтні роботи, пов'язані з витоком газу у випадках, коли необхідно зупинити ГРП або розбирати устаткування.

3.23. Про всі недоліки, травмування, захворювання працівників та ін., які виникли під час роботи, необхідно доповісти керівнику робіт.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

4.1. Перевірити якість виконаних робіт.

4.2. Використане ганчір'я необхідно зібрати в поліетиленовий пакет та винести в урну для сміття або сміттєзбірник.

4.3. Після виконання робіт на газопроводах (ремонт, врізка) відновити режим роботи ГРП, перевіривши приміщення на загазованість газоаналізатором.

4.4. Після повернення з об'єкту працівників управління, необхідно:

4.4.1. Доповісти керівнику робіт про виконання денного завдання та про всі недоліки, які виникли під час та після закінчення робіт.

4.4.2. Оглянути, та за необхідності почистити інструмент та скласти в спеціально відведене місце.

4.4.3. Зняти спецодяг, спецвзуття та інші засоби індивідуального захисту, оглянути їх та скласти в відведене місце.

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

5.1. У разі виникнення спалаху необхідно:

5.1.1. Відключити лінію, на якій стався витік газу або виникла пожежа.

5.1.2. Вжити заходів щодо гасіння пожежі відповідно до вимог інструкції з пожежної безпеки.

5.1.3. Не допускати сторонніх осіб.

5.1.4. У разі необхідності викликати пожежну охорону за тел. 01.

5.1.5. Повідомити адміністрацію управління.

5.2. Діяти згідно плану локалізації та ліквідації аварійних ситуацій.

5.4. Про всі випадки аварійних ситуацій, порушень технологічних процесів, що можуть призвести до небезпечних наслідків, випадки травмувань чи захворювань необхідно повідомити безпосереднього керівника та відповідні служби.