ПОГОДЖЕНО

Держнаглядохоронпраці України лист від 26.07. 04 № 07-01-05/4718

ЗАТВЕРДЖЕНО ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України» Наказ від 30 07. 04 № 180

ПОГОДЖЕНО

Національний науково-дослідний інститут охорони праці лист від 19.07.04. №420

ПОГОДЖЕНО

НАК «Нафтогаз України» лист від 27.07. 04 № 15/3-361

ПІ 1.1. 23-311-2004

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБІТ ПІД ЧАС ПУСКУ ГАЗУ В ЖИТЛОВІ БУДИНКИ І КОМУНАЛЬНО-ПОБУТОВІ ОБ'ЄКТИ

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

під час виконання робіт з пуску газу в житлові будинки

і комунально-побутові об'єкти

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Ця Примірна інструкція поширюється на осіб, що працюють за професією слюсар з експлуатації і ремонту газового обладнання (далі слюсар) на підприємствах газопостачання і газифікації, які зайняті на роботах з пуску газу в житлові будинки, комунально-побутові та промислові підприємства.

1.2. Робота з пуску газу в житлові будинки, комунально-побутові та промислові підприємства є газонебезпечна і має виконуватись за нарядом-допуском бригадою у складі не менше 3-х працівників, одного з яких призначено керівником робіт. Робоче місце - непостійне, об'єкти систем газопостачання незалежно від місця їх розташування.

1.3. Пуск газу проводиться, як правило, в денний час.

1.4. Слюсар повинен:

- знати і виконувати вимоги цієї інструкцій, виробничої інструкції, інструкції з протипожежної та електробезпеки;

- знати будову газового обладнання, вміти виконувати його ремонт, налагодження;

- знати схеми газопостачання, місця розташування вимикаючих пристроїв;

- забезпечити безаварійну і безперебійну роботу обладнання на закріпленій дільниці;

- вчасно виконувати роботи за замовленнями населення та роботи з поточного ремонту та обслуговування;

- виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку;

- виконувати роботу доручену безпосереднім керівником робіт;

- володіти навиками надання першої долікарняної допомоги;

- вміти користуватися засобами пожежегасіння;

- знати план дій у разі виникнення аварійних ситуацій.

1.5. До виконання робіт з пуску газу допускаються особи, не молодші 18 років, які пройшли попередній медичний огляд, навчання з безпечних методів та прийомів виконання робіт у газовому господарстві, пройшли перевірки знань з питань охорони праці, стажування до початку самостійної роботи, пройшли вступний та первинний інструктажі з охорони праці, вміють застосовувати засоби первинного захисту, надавати першу долікарняну медичну допомогу потерпілому, мають кваліфікацію не нижче другого розряду та посвідчення встановленого зразку.

1.6. Усі слюсарі повинні знати і дотримуватись чинних правил безпеки систем газопостачання України, вимог інструкції з охорони праці, технологічних інструкцій, правил внутрішнього трудового розпорядку.

1.7. Під час виконання робіт з пуску газу можуть мати місце такі небезпечні та шкідливі виробничі фактори:

- наявність в робочій зоні небезпечних речовин (витоки газу);

- падіння з висоти та під час переміщення;

- удушення газом;

- ураження електричним струмом;

- пожежа;

- вибух.

1.8. Слюсар забезпечується безкоштовно спецодягом, спецвзуттям та необхідними засобами індивідуального захисту (313) згідно галузевих норм:

- костюм бавовняний - на 12 місяців;

- чоботи кирзові на - 12 місяців;

- куртка та штани на утепленій прокладці - на 36 місяців;

- респіратор, протигаз, каска - чергові;

- рукавиці комбіновані - на 2 місяці;

Колективним договором по підприємству може бути передбачена видача спецодягу, спецвзуття та інших 313 понад встановлені норми, якщо фактичні умови праці вимагають їх застосування.

1.9. Під час виконання робіт слюсар зобов'язаний виконувати вимоги санітарних норм та правил особистої гігієни.

1.9.1. Для запобігання простудним захворюванням слід стежити, щоб одяг і взуття не були мокрими, уникати протягів, не допускати переохолодження та перегрівання тіла.

1.9.2. Утримувати у чистоті і порядку робоче місце.

1.9.3. Перед кожним прийманням їжі мити руки з милом.

1.9.4. Утримувати спецодяг і спецвзуття у справному стані і чистому вигляді.

1.9.5. Дотримуватись режиму праці і відпочинку.

1.10. У разі погіршення стану здоров'я слід припинити роботу, попередити керівника робіт і звернутися до медичного закладу.

1.11 Особи, що порушують правила внутрішнього розпорядку, інструкції з охорони праці та технологічні притягуються до дисциплінарної та матеріальної відповідальності, якщо їх дії не тягнуть за собою кримінальної відповідальності

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ ВИКОНАННЯ РОБОТИ

2.1. Перевірити наявність та справність засобів індивідуального захисту та інструменту.

2.2. Ознайомитися з виконавчо-технічною документацією, розташуванням дворового та внутрішньо-будинкового газопроводу, газовим

обладнанням та арматурою, уточнити безпечні прийоми виконання робіт у керівника робіт

2.3. Ознайомитися на місці з порядком проведення робіт з пуску газу у житловий будинок, комунально-побутовий об'єкт або промислове підприємство.

2.4. Прямуючи до місця роботи і з роботи пішки чи міським транспортом усі робітники повинні дотримуватись правил дорожнього руху і правил проїзду у міському транспорті.

2.5. Бригада під керівництвом керівника робіт повинна виконати:

- ретельний огляд дворового вводу, надземного та внутрішньо-будинкового газопроводу на відсутність механічних пошкоджень, не заглушених кінців газопроводу, перевірити комплектність газового обладнання, провести інструктаж населення;

- усунення виявлених дефектів слід виконувати з відключеною подачею газу;

- контрольне випробування на щільність газопроводу зі всіма підключеними газовими приладами тиском повітря - 500 мм водяного стовпа. Газопровід вважається щільним, якщо падіння тиску за 5 хвилин не перевищує 20 мм водяного стовпа;

- попередження абонентів про необхідність дотримання запобіжних заходів (не вмикати електроосвітлення та електрообладнання, не запалювати вогню та інше) під час виконання робіт з пуску газу;

- перевірити відсутність газу в підвальних приміщеннях та приміщеннях першого поверху;

- перевірити відповідність фактичного монтажу внутрішньобудинкових газопроводів, арматури, газового обладнання з проектною і виконавчою технічною документацією;

- перевірити наявність тяги в димарях газових приладів та вентиляційних каналах витяжної вентиляції. Контрольне опресування внутрішніх газопроводів промислових і сільськогосподарських підприємств, котелень, підприємств побутового обслуговування населення невиробничого характеру проводиться тиском повітря 0,01 МПа. Падіння тиску не має перевищувати 60 даПа за 1 годину. Контрольне опресування внутрішніх газопроводів газового обладнання населення та невиробничого характеру має проводитись тиском повітря 500 даПа.

2.6. Про виявлені несправності газового обладнання, інструменту, засобів захисту доповісти керівнику робіт.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ

3.1. Після обходу усіх газифікованих квартир (приміщень) та перекриття усіх кранів перед газовими приладами виконується продувка газопроводу газом. Ці роботи слід виконувати після отримання відповідних інструктажів з

технології виконання робіт та ознайомлення з безпечними методами виконання робіт.

3.2. Кожен газовий стояк має продуватися. Продувку стояків починають від самого віддаленого стояка і самої віддаленої по ходу подачі газу квартири (приміщення, комунально-побутового об'єкту). Випуск газоповітряної суміші із газопроводу здійснюється в атмосферу за допомогою гумового шлангу, що приєднується до сопла пальника газового приладу і виводиться назовні в вікно. При цьому слід унеможливити попадання суміші газів в приміщення будинку. Для цього встановлюється постійне спостереження.

3.3. Продувка виконується за допомогою спеціальної пробки крана із закріпленим гумовим шлангом. Пробка встановлюється у корпус крана на опуску, перед газовим приладом, а вільний кінець шлангу випускається назовні за вікно.

3.4. Кінець продувки визначається по характеру спалахування проби газу, яку продувають через відро з мильною емульсією.

Пробу газу треба підпалювати за межами газифікованого приміщення:

- якщо проба газу не спалахує, то із газопроводу йде повітря і треба продовжувати продувку;

- якщо проба газу спалахує з тріском, то із газопроводу йде вибухонебезпечна суміш газу з повітрям і треба продовжувати продувку;

- якщо горіння проби газу спокійне, без тріску, то із газопроводу йде газ і продувка вважається закінченою.

3.5. Після закінчення продувки кран, через який робилась продувка, приєднується до газового пристрою. Щільність приєднання крану перевіряється під робочим тиском газу мильною емульсією.

Не дозволяється перевіряти щільність з'єднання газопроводу вогнем.

3.6. У разі пуску газу у газові прилади з відводом продуктів згорання у димарі, заздалегідь перевіряють відповідність прив'язок димових каналів та наявність тяги.

У разі відсутності тяги у димарі прилади включати не дозволяється.

3.7. Після продувки і заповнення газопроводу газом робиться регулювання горіння газу. Проводиться детальний інструктаж абонентів з врученням інструкції з правил безпечного користування газовими приладами.

3.8. Не включені по будь-яким причинам газові прилади від'єднуються від газопроводу з встановленням заглушки на опуску перед газовим приладом і за актом здаються на збереження представнику житлово-експлуатаційної організації.

Від'єднання приладів від газопроводу оформлюється актом.

3.9. Під час пуску газу роботу слід припинити у таких випадках:

- виявленні дефектів газового обладнання та механічних пошкоджень газопроводів;

- виявленні корозії газопроводів;

- виявленні нещільності (падіння тиску більше 20 мм вод.ст.).

3.10. У разі раптового захворювання, нещасного випадку, виявлення порушень технологічного процесу, несправності обладнання, інструменту, засобів захисту та інших небезпечних та шкідливих виробничих факторів негайно поставити до відома керівника робіт для прийняття невідкладних заходів.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

4.1. Після закінчення роботи з пуску газу необхідно перевірити на щільність мильною емульсією з'єднання і арматуру, що розбиралися, перевірити на відсутність загазованості приміщень, в яких робили продувку газопроводу.

4.2. Прибрати сміття і залишки ущільнюючих матеріалів. Зібрати пристрої та інструмент, обтерти їх ганчір'ям і скласти у спеціальну валізу.

4.3. Про виконану роботу і всі виявлені недоліки доповісти керівнику робіт з пуску газу безпосередньо на об'єкті.

4.4. На опорному пункті необхідно привести спецодяг і спецвзуття у порядок, за необхідності просушити їх та зберігати у спеціальній шафі для спецодягу.

4.5. Вимити обличчя та руки теплою водою з милом.

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

5.1. У разі виникнення під час пуску газу аварійної ситуації (загазованість, вибух, пожежа) необхідно негайно доповісти керівникові робіт і беззаперечно виконувати його вказівки.

5.2. У разі виявлення загазованих приміщень, незалежно від концентрації газу необхідно:

- негайно влаштувати ефективне провітрювання загазованого приміщення, відкривши для цього усі вікна та двері для протягу;

- попередити людей, що знаходяться в будівлі, про заборону користування відкритим вогнем, паління, вимикання і вмикання електричних приладів та освітлення;

- вжити заходів до виявлення і ліквідації місць витоку газу; у разі неможливості виявлення або ліквідації витоку газу власними силами необхідно викликати службу аварійно-відновлювальних робіт (САВР)за телефоном 04;

- до прибуття робітників САВР необхідно евакуювати із небезпечної зони людей і забезпечити охорону загазованих приміщень, продовжуючи провітрювання;

- з прибуттям бригади САВР доповісти обстановку і виконувати розпорядження керівника бригади САВР.

5.3. У разі виникнення пожежі під час пуску газу необхідно:

- негайно вивести (винести) всіх людей із зони пожежі;

- припинити подачу газу у приміщення небезпечної зони, перекривши крани або засувки на газопроводах;

- за телефоном 01 викликати пожежну команду, повідомити керівництво управління та стати до гасіння пожежі засобами пожежогасіння, які є в наявності.

5.4. Діяти згідно плану локалізації та ліквідації аварійних ситуацій.

5.5. Про всі випадки порушень технологічних процесів, що можуть призвести до небезпечних ситуацій, випадки аварійних ситуацій, захворювань та травмувань необхідно проінформувати керівника робіт та адміністрацію.