ДК «Газ України»

НАК Нафтогаз України»

ПІ 1.1. 23-307-2004

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ ПРОДУВКИ І ВИПРОБУВАННЯ ПОВІТРЯМ ЗАКІНЧЕНИХ БУДІВНИЦТВОМ МІСЬКИХ

ГАЗОПРОВОДІВ

Київ -2004 р

ПІ 1.1. 23-307-2004

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

під час виконання робіт продувки і випробуванням повітрям закінчених

будівництвом міських газопроводів

1. ЗАГАЛЬНЕ ПОЛОЖЕННЯ.

1.1. Ця примірна інструкція з охорони праці поширюється на працівників будівельних та експлуатаційних організацій під час виконання робіт з продувки і випробування на герметичність закінчених будівництвом міських газопроводів в умовах населених пунктів (далі інструкція).

1.2. Газопроводи продуваються повітрям для видалення окалини, вологи та інших забруднень перед випробуванням на міцність і щільність.

1.3. До роботи з продувки і випробування на герметичність газопроводів допускаються ІТП та робітники, які пройшли спеціальний інструктаж з правил безпеки проведення робіт.

1.4. Керівництво з продувки і випробування газопроводів здійснюється інженерно-технічними працівниками, які призначаються наказом роботодавця.

1.5. В усіх випадках продувки і випробування, роботи слід здійснювати за проектом організації робіт (ПОР), який розробляється начальником дільниці і затверджується головним інженером будівельно-монтажної організації.

1.6. В проекті організації робіт (ПОР) слід визначити:

- продувочний тиск повітря і випробувальні тиски;

- місце продувки і напрямок викиду;

- товщину і місця вварювання заглушок (розраховується на максимальний випробувальний тиск);

- схему газопроводу з указаниям черговості напрямків продувки, місць врізки засувок або врізки скидових заглушок, місця установки і підключення компресора;

- розрахунок зони викиду забруднень (небезпечної зони);

- обов'язки і робоче місце кожного учасника робіт;

- вжити заходів, які забезпечують безпеку проведення робіт.

1.7. Проект організації робіт і час продувки і випробувань погоджується з районною або міською адміністраціями, органами Державтоінспекції та іншими організаціями, в зоні яких виконується продувка і випробування.

1.8. Напрямок продувки вибирається відповідно до місцевих умов і має забезпечити повну безпеку персоналу.

1.9. В окремих випадках за погодженням експлуатаційної організації, у разі прокладення газопроводу в незручних умовах, які унеможливлюють продувку, допускається заміна продувки завищеними вимогами візуальної перевірки порожнини кожної труби і щоденної перевірки кінцевих заглушок, які мають бути встановлені на всіх отворах газопроводу.

2.ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБІТ

2.1. Керівник робіт, який здійснює роботи з продувки і випробування газопроводів, призначається головним інженером ремонтно будівельного управління (РБУ), будівельно монтажного управління (БМУ) зі складу ІТП згідно п.1.4. цієї інструкції і є відповідальним за безпечне проведення робіт.

2.2. Керівник робіт повинен:

2.2.1. До початку робіт ознайомитись з технічною документацією на збудований газопровід.

2.2.2. Одержати затверджений головним інженером РБУ (БМУ) і погоджений з усіма заінтересованими організаціями проект організації робіт (ПОР).

2.2.3. Одержати затверджений головним інженером РБУ (БМУ) наряд на проведення робіт.

2.2.4. Ознайомитись на місці з умовами, в яких слід виконувати роботи, з готовністю та справністю всіх пристосувань, обладнання і арматури.

2.2.5. Перед початком робіт проінструктувати всіх учасників продувки і випробувань з правил безпеки і порядок проведення робіт, ознайомити їх з інструкцію та ПОР, після чого дати підписати наряд на проведення продувки і випробування газопроводу всім учасникам (бригадиру, компресувальнику, робочим, особам, призначеним на пости у зоні викиду, та іншим).

2.2.6. Забезпечити одержання і встановлення згідно ПОР огороджень та попереджувальних знаків.

2.2.7. Проінструктувати осіб, які призначені на пости оточення небезпечної зони, і особисто їх розставити.

2.2.8. До участі в роботах з продувки і випробування допускаються особи, які пройшли спеціальний інструктаж.

Робочі, які безпосередньо виконують роботи, одержують інструктаж в обсязі, передбаченому цією інструкцією, перед початком робіт.

Особи, які призначаються до роботи з охорони небезпечної зони (постові), одержують інструктаж в обсязі безпосередніх обов'язків під час постановки на пост.

2.2.9. Небезпечна зона, яка визначена ПОР, має бути чітко позначена по орієнтирам встановленням знаків або натягуванням шпагату з червоними вимпелами, у нічний час електролампами.

2.2.10. Підчас встановлення оточення небезпечної зони особливу увагу приділяти місцям, в яких можливий рух пішоходів і транспорту. У цих місцях встановлення постів обов'язкове.

2.2.11. Зона оточення встановлюється розрахунком ПОР для кожного конкретного об'єкта.

2.2.12. Все інвентарне обладнання, яке використовується під час продувки, випробується на пробний тиск (встановлене ПОР) до початку робіт.

2.2.13. Разом з представником експлуатаційної організації підписати акт про прочистку внутрішньої порожнини і випробування газопроводу.

2.3 Бригадир повинен:

2.3.1. Провести ревізію засувки (крана), які підлягають врізці в газопровід для продувки і випробування.

2.3.2. Перевірити справність всіх деталей, які з'єднують та ущільнюють кінцеві та скидові заглушки.

2.3.4. Перевірити надійність кріплення та правильність установки рукава, який подає повітря, запірної арматури, манометрів.

Примітка: За час наповнення повітрям всі учасники проведення робіт повинні знаходитись на своїх місцях.

2.13. Знаходитись проти заглушок, пробок кранів газопроводу, який продувається і випробовується не дозволяється.

2.14. Взяти участь в роботі, а після її закінчення перевірити якість врізки засувки (крана), надійність кріплення кінцевих та скидових заглушок, надійність роботи дистанційного управління скидових заглушок.

У разі проведення продувки способом скидання заглушки дистанційне управління нею слід здійснювати по за межею небезпечної зони.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБІТ

3.1. Роботи з продувки і випробування газопроводів повітрям здійснюється після завершення всіх робіт по зварюванню лінійної частини газопроводу.

3.2 Роботами з продувки і випробувань керує Голова комісії, затверджений наказом. Всі учасники проведення робіт повинні виконувати накази Голови комісії.

3.3. Приступати до роботи з продувки і випробування газопроводів дозволяється тільки після одержання відповідальними за проведення робіт спеціального наряду-допуску.

3.4. Роботи з продувки і випробування газопроводів повітрям слід проводити, як правило, у денний час.

3.5. Продувка газопроводу повітрям тиском 4,0 - 5 кгс/см2 дозволяється після укладення його в траншею та присипки ґрунтом шаром не менше 20 см. Випробовування слід виконувати після повної засипки газопроводу.

3.6. В процесі наповнення повітрям, перебування під тиском та продувкою і випробування газопровід не може бути залишеним без нагляду. Учасникам продувки і випробування не дозволяється покидати робочі місця без дозволу керівника робіт або сигналу про закінчення всіх робіт.

3.7. Продувка може здійснюватись двома способами:

а) врізкою в газопровід засувки або крана з використанням однієї з половин газопроводу як ємність для утворення тиску ( основний спосіб);

б) скиданням кінцевої інвентарної заглушки з використанням всієї ємності газопроводу.

Примітка: Продувка газопроводів діаметром умовного проходу до 100мм та довжиною до 0,5 км допускається через один кінець газопроводу з

використанням ємності ресивера з працюючим компресором. У цьому випадку діаметр шланга та штуцера має бути не менше 32 мм.

3.8. Продувка методом врізки засувки здійснюється за такою схемою:

При цьому засувка (кран) вварюється в середині газопроводу, на одному з кінців газопроводу встановлюється ( вварюється) заглушка, засувка (кран) закривається і газопровід наповнюється повітрям. З досягненням заданого тиску засувка відкривається і повітря виходить з великою швидкістю через другий, вільний кінець газопроводу. Потім заглушки встановлюють на другому кінці газопроводу і повторюють продувку в протилежному напрямку.

3.9. Продувка методом врізки засувки може бути здійснена і за іншою схемою:

В газопровід врізається три інвентарні засувки: середня та дві кінцеві з патрубками, які направляють вихідний струмінь повітря. У цьому разі робота здійснюється в такому порядку: закривається кінцеві засувки і газопровід

наповнюється повітрям з відкритою середньою засувкою до необхідного тиску, середня засувка закривається. За командою керівника робіт відкривається одна з кінцевих засувок, а через 10-20 секунд (в залежності від протяжності газопроводу, який продувається) відкривається середня засувка.

Потім операція повторюється для другої половини газопроводу.

Таким способом досягається найбільш повна очистка внутрішньої порожнини газопроводу.

3.10. Для здійснення продувки методом врізки засувки (крана) рекомендується такі розміри кранів (засувок):

Діаметр газопроводу, Діаметр крана

Який продувається (засувки)

До 150 мм 50 мм

До 325 мм 100 мм

До 500 мм 150 мм

3.11. Під час роботи з засувкою рекомендується відкривати засувку з найбільш можливою швидкістю.

3.12. Вварювати засувку (кран) належить зі зміщенням до нижньої кромки газопроводу.

3.13. Продувка методом скидання кінцевої заглушки здійснюється за такою схемою:

При цьому на обох кінцях газопроводу встановлюють інвентарні скидові заглушки з дистанційним управлінням. Газопровід наповнюється повітрям до заданого тиску і склидається одна із заглушок. Ця операція повторюється 2-3 рази.

3.14 Після досягнення тиску повітря до необхідного, особисто перевірити готовність учасників продувки і, після переконання у відсутності людей у зоні

викиду, подати команду відкрити засувку (кран) або дистанційно скинути кінцеву заглушку.

Примітка: Скидання кінцевої заглушки молотком, ломом або іншими підсобними засобами не дозволяється.

3.15 Після закінчення продувки переконатись у повній справності пристосувань, обладнання та арматури, після чого продувка може бути виконана повторно.

3.16 По закінченні роботи з продувки і випробувань на міцність і герметичність закінчених будівництвом міських газопроводів, складається акт за підписами представників Виконавця, Замовника, технічного нагляду Замовника, експлуатуючої організації.

3.17 Роботи з випробування газопроводів на міцність і герметичність проводяться після продувки газопроводів і повної засипки.

3.18 Роботи з продувки випробування мають виконуватись будівельно-монтажними організаціями в присутності представника газового господарства ( чи за його погодженням), згідно плану організації робіт (ПОР), розробленого БМУ і затвердженого головним інженером. ПОР має бути погоджений за всіма заінтересованими організаціями. ПОР має містити наступну інформацію:

- план і профіль дільниці;

- наявність і місцезнаходження запірної арматури;

- наявність і місця встановлення вимірювальних манометрів;

- місцезнаходження постів охорони і нагляду;

- місце підключення компресорів;

- норми випробувань (тиск, тривалість) окремих ділянок газопроводів згідно ДБНВ.2.5-20-2001.;

- максимально-допустимі падіння значення тисків на окремих дільницях газопроводів;

- наявність і місцезнаходження постів зв'язку, медичної допомоги.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ВИКОНАННЯ РОБІТ

4.1. Разом з представником експлуатаційної організації підписати акт з прочистки внутрішньої порожнини і випробування газопроводу.

4.2. Оглянути місця проведення продувки, зробити відповідний запис у наряді допуску та віддати його керівнику. Скласти інструмент та обладнання на транспортний засіб.

4.3. З прибуттям на місце базування привести у порядок спецодяг, 313 розмістити їх у встановлене місце.

4.4. Вимити руки та обличчя з милом або прийняти душ.

4.5. Про всі недоліки та неполадки доповісти керівнику робіт.

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ.

5.1 Всі учасники проведення робіт з продувки і випробування мають:

- виконувати розпорядження особи, відповідальної за безпечне проведення робіт;

- виконувати вимоги ПОР, інструкцій з охорони праці

- знати план ліквідації аварійних ситуацій і діяти згідно нього;

- усі випадки аварійних ситуацій, порушень технологічних процесів, що можуть призвести до небезпечних наслідків, випадки травмувань чи захворювань необхідно повідомити безпосереднього керівника робіт і у подальшому діяти тільки за його вказівками.