Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України»

Дочірня компанія "Укртрансгаз"

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ ДЛЯ ПРИБИРАЛЬНИКА ВИРОБНИЧИХ ПРИМІЩЕНЬ

Узгоджено

Національний науково-дослідний інститут охорони праці України

Лист № 183 від 18.03.2003 р.

Затверджено

Наказ ДК "Укртрансгаз"

№97

24.03.2003 року

ПІ 1.1.23-217-2003

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ ДЛЯ ПРИБИРАЛЬНИКА ВИРОБНИЧИХ ПРИМІЩЕНЬ

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Примірна інструкція з охорони праці для прибиральника виробничих приміщень (далі - Інструкція) призначена для всіх робітників, що працюють за професією прибиральник виробничих приміщень (далі - прибиральник) на підприємствах ДК "Укртрансгаз", під час виконання робіт з прибирання відходів виробництва і сміття; витирання пилу; підмітання і миття вручну або за допомогою машин і пристроїв підлоги, сходів, сходових маршів та площадок, вікон, стін, стель у виробничих приміщеннях; готування різних мийних та дезинфікуючих розчинів для миття підлоги, стін, вікон та стель; транспортування відходів та сміття з виробничих приміщень до встановленого місця; одержання мийних засобів, інвентарю та витиральних матеріалів; наповнення бачків питною водою; розставляння урн для сміття, чищення та дезинфікування їх; прибирання та дезинфікування туалетів, душових, гардеробних та інших місць загального користування на виробництві.

1.2. До самостійної роботи допускаються особи, які мають відповідну кваліфікацію за професією прибиральник та за станом здоров'я можуть бути допущені до вказаної роботи. Перед допуском до самостійної роботи прибиральник отримує вступний інструктаж, первинний інструктаж, попереднє спеціальне навчання з питань охорони праці.

Прибиральник, який суміщає виконання робіт по декількох професіях, повинен бути навченим безпечним методам виконання робіт по всіх видах робіт, які він виконує.

Під час виконання прибиральних робіт механізованим методом з використанням електрифікованих машин та пристроїв прибиральник повинен мати І групу з електробезпеки.

1.3. Прибиральник повинен знати і виконувати вимоги з охорони праці, передбачені даною Інструкцією та інструкціями з охорони праці за видами робіт; вимоги безпеки під час експлуатації машин і пристроїв; правила користування засобами колективного і індивідуального захисту; правила поведінки під час аварійних ситуацій; заходи щодо запобігання аваріям і ускладненням та їх ліквідації; правила внутрішнього трудового розпорядку.

Прибиральник зобов'язаний знати, які шкідливі та небезпечні виробничі фактори впливають на працюючого, їх дію на організм людини і заходи захисту; дбати про особисту безпеку і здоров'я, а також безпеку і здоров'я оточуючих людей у процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства; проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди.

Прибиральник повинен пам'ятати, що дотримання вимог інструкцій з охорони праці є основною умовою запобігання нещасним випадкам. Порушення прибиральником вимог цих інструкцій розглядається як порушення ним трудової дисципліни, за яке до нього може бути застосовано стягнення згідно з чинним законодавством.

1.4. У процесі виробничої діяльності на прибиральника можуть діяти наступні небезпечні та шкідливі виробничі фактори: хімічні - мийні і дезинфікуючі засоби; фізичні -підвищена вологість повітря, підвищена чи знижена рухомість повітря, пересувні вироби, заготівлі, матеріали; недостатня освітленість робочої зони, розташування робочого місця на значній висоті відносно поверхні землі (підлоги). Шкідливі та небезпечні фактори конкретизуються згідно з результатами атестації робочих місць.

1.5. Згідно з Відомчими нормами безкоштовної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту робітникам ДК "Укртрансгаз", затв. наказом ДК "Укртрансгаз" № 296 від 29.12.2000 (розділ 10, п.10.7), прибиральнику видається наступний спецодяг:

Халат бавовняний

12 місяців

ГОСТ 11622-73

Рукавиці комбіновані

2 місяці

ГОСТ 12.4.010-75

При митті помосту та місць загального користування додатково:

Чоботи гумові

12 місяців

ГОСТ 12265-78

Рукавички гумові

6 місяців

ГОСТ 20010-74

Колективним договором по підприємству може бути передбачена видача спецодягу і спецвзуття понад встановлені норми.

1.6. Спецодяг прибиральника повинен бути добре підігнаний і застібнутий.

1.7. Прибиральнику слід виконувати тільки ту роботу, яка йому доручена, і якщо умови її виконання не суперечать вимогам даної Інструкції.

1.8. Робочим місцем прибиральника є виділені виробничі площі та місця загального користування на території діючого підрозділу, які він повинен прибрати у виділений для цього час.

1.9. Дотримання правил особистої гігієни.

Особиста гігієна прибиральника сприяє запобіганню професійним отруєнням і захворюванням.

Прибиральник зобов'язаний виконувати вимоги санітарних норм, зокрема:

• утримувати в чистоті і порядку робоче місце і інструмент;

• правильно і дбайливо користуватись санітарно-побутовими приміщеннями, засобами індивідуального захисту;

• утримувати спецодяг і спецвзуття у справному стані і чистому вигляді;

• перед кожним прийманням їжі мити руки водою з милом;

• дотримуватись питного режиму з врахуванням особливостей умов праці;

• дотримуватись режиму праці і відпочинку;

• при появі температури чи інших ознак захворювання попередити керівника робіт і негайно звертатись до лікаря.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Перед початком роботи прибиральник повинен одягнути спецодяг та відповідні засоби індивідуального захисту. Одягнути взуття на такій підошві, яка б перешкоджала ковзанню на мокрій підлозі.

2.2. Перед початком роботи прибиральник повинен підготувати необхідні засоби: щітку, совок, ганчірку тощо.

2.3. Перед використанням механізованих засобів прибирання необхідно впевнитись у їх справності і готовності до роботи.

2.4. Під час прибирання приміщення поблизу верстатів, приладів, машин та механізмів впевнитись, що вони вимкнені.

2.5. Під час прибирання приміщень, де ремонтуються машини та механізми, необхідно впевнитись, що вони стоять стійко.

2.6. Під час прибирання на складі необхідно впевнитись, що штабеля, матеріали, конструкції стоять стійко.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ

3.1. Під час роботи необхідно уникати протягів.

3.2. Не виконувати прибирання сміття та відходів безпосередньо руками.

3.3. Прибирання у вечірній час, а також у затемненому приміщенні без достатнього освітлення не дозволяється.

3.4. Прибираючи приміщення поблизу складованих матеріалів, необхідно перевірити їх стійкість.

3.5. Під час переміщення столів, стільців, шаф та іншого інвентарю і меблів, з їх поверхні необхідно зняти предмети, які можуть впасти.

3.6. Гарячу воду для миття підлоги необхідно переносити у закритій посудині; у виняткових випадках при переносі гарячої води у відрах без кришки, наповнювати їх треба не більше, ніж на три чверті їх місткості.

3.7. Під час виконання роботи на висоті (миття стін, стель, вікон та інше) необхідно користуватися справними драбинами з гумовими або залізними накладками. Кут нахилу драбини не повинен перевищувати 60°.

3.8. Не можна користуватися замість драбин випадковими предметами.

3.9. Протирати електрошафи, пускові апарати та інше дозволяється після зняття напруги експлуатуючим персоналом.

3.10. Під час прибирання необхідно користуватися справним інструментом. Прибране сміття необхідно виносити в відведене для цього місце.

3.11. Під час прибирання необхідно звертати особливу увагу на пролиті мастила, рідини та інше. Перед прибиранням їх необхідно попередньо посипати тирсою.

3.12. Під час прибирання необхідно виконувати наступні вимоги безпеки:

3.12.1. Прибирати металеву стружку від верстатів тільки у рукавицях.

3.12.2. Мити підлогу поступово, окремими ділянками і насухо витирати.

3.12.3. Не залишати після прибирання приміщення з включеним електрообладнанням.

3.12.4. Спалювати сміття тільки у спеціально відведених місцях.

3.12.6. Не класти ганчірки та інші предмети на устаткування, верстати тощо.

3.13. Промивання санітарних приладів місць загального користування, а також їх прибирання необхідно виконувати тільки у гумових рукавицях.

3.14. Під час виконання механізованим методом пиловсмоктувальних та підлогомийних робіт на сходових клітках, підлогонатиральних робіт у приміщеннях адміністративних будівель прибиральник повинен бути ознайомлений з інструкціями з експлуатації побутових електроприводів, які використовуються у роботі.

3.15. Знімання фільтрів (пилових мішків) із пиловсмоктувача може виконуватись тільки при відключеному від мережі електродвигуні.

3.16. Шнур, який підводить струм до пиловсмоктувача, повинен знаходитись у гумовому рукаві.

3.17. Підключення пиловсмоктувача до електромережі повинно виконуватись за допомогою штепсельної вилки. Приєднання шнура до перехідних запобіжних щитків, як шляхом накиду, так і методом дотику до клем не допускається.

3.18 Під час вологого прибирання підлоги на сходах та сходових майданчиках необхідно не допускати стоку води між маршами і в шахти ліфтів.

Для запобігання ковзанню людей, які проходять сходами необхідно ретельно протирати після миття східці і підлогу сходових майданчиків. Це особливо необхідно виконувати у зимовий час.

3.19. З метою запобігання порізам рук гострими предметами забороняється ущільнювати сміття у мішках (коробках, відрах тощо) руками (навіть у рукавицях). Для цього необхідно використовувати підручні пристрої.

3.20. Під час вологого прибирання службових приміщень, які оснащені персональними комп'ютерами, копіювальними машинами, іншою оргтехнікою не допускати випадків витирання вологими ганчірками оргтехніки, не розбризкувати воду, не вмикати та не вимикати техніку, не торкатися руками шнурових з'єднань між оргтехнікою тощо.

3.21. Хімічно-активні миючі засоби слід зберігати в окремих закритих на замок провітрюваних приміщеннях. Місткості з миючими засобами повинні встановлюватись на підлозі в один ряд, кожна з них повинна мати бирку з назвою засобу.

3.22. Під час використання хімічних миючих засобів прибиральники повинні дотримуватись інструкції заводу-виготовлювача. Зберігати такі засоби необхідно з етикетками та інструкціями із застосування.

3.23. Перед початком роботи з протирання скла у рамах повинна бути перевірена міцність кріплення скла у самих рамах.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

4.1. Вимкнути з мережі електрифікований інструмент.

4.2. Інвентар, який використовувався при прибиранні, скласти в призначене для цього місце.

4.3. Зняти спецодяг, помитися з милом, за можливості, прийняти душ.

4.4. Повідомити керівника робіт про всі недоліки, які мали місце під час роботи.

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

5.1. У разі виникнення на ділянці проведення робіт умов, які загрожують життю або здоров'ю людей, прибиральник повинен припинити роботу і вжити заходів по недопущенню людей у небезпечну зону.

5.2. При роботі прибиральника можливі наступні аварійні ситуації:

а) поява струму на радіаторах, трубах тощо;

б) отруєння мийними та дезинфікуючими засобами;

в) виникнення пожежі.

5.3. У разі виявлення електричного струму на радіаторах, трубах, різного виду апаратах тощо, необхідно негайно припинити роботу і доповісти про це керівнику робіт.

5.4. Причиною отруєння може стати використання мийних та дезинфікуючих засобів з порушеннями вимог безпеки з їх застосування, зокрема, хімічно активних речовин, які повинні застосовуватись тільки за призначенням і дотриманням вимог безпеки, визначених підприємством-виготовлювачем.

5.5. У разі виявлення диму чи виникнення загоряння, пожежі необхідно негайно доповісти керівнику, а за його відсутності черговому охоронцю, і повідомити пожежну охорону, використовуючи найближчий телефон.

Одночасно з цим припинити роботу і вжити заходів щодо ліквідації пожежі за допомогою наявних первинних засобів пожежогасіння (вогнегасники, вода, пісок тощо) відповідно до джерела пожежі.

5.6. У разі виникнення нещасних випадків чи аварії необхідно викликати швидку допомогу і до приїзду лікаря, після повідомлення керівника, вчасно і правильно надати першу допомогу потерпілому, зберегти на робочому місці обстановку і стан обладнання такими, якими вони були на момент події, якщо це не загрожує життю та здоров'ю інших працівників та довкіллю.

5.7. Послідовність надання першої допомоги:

• припинити дію на організм факторів, що спричинили нещасний випадок, які загрожують здоров'ю чи життю потерпілого (звільнити від дії електричного струму, винести з ураженої зони, загасити одяг, що спалахнув) і оцінити його стан;

• визначити характер і важкість травми, найбільшу загрозу для життя потерпілого, послідовність заходів щодо його рятування;

• вжити необхідних заходів щодо рятування потерпілого у порядку першочерговості (відновити прохідність дихальних шляхів, провести штучне дихання, зовнішній масаж серця, зупинити кровотечу, накласти пов'язку тощо);

• викликати швидку допомогу чи лікаря або вжити заходів для відправки потерпілого в найближчий медичний заклад;