Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України»

Дочірня компанія "Укртрансгаз"

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ ДЛЯ МУЛЯРА

Узгоджено

Національний науково-дослідний Інститут охорони праці України

Лист№ 183

від 18.03.2003 р.

Затверджено

Наказ ДК "Укртрансгаз"

№ 97

24.03.2003 року

ПІ 1.1.23-216-2003

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ ДЛЯ МУЛЯРА

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Примірна інструкція з охорони праці для муляра (далі - Інструкція) призначена для всіх робітників, що працюють за професією муляр на підприємствах ДК "Укртрансгаз", під час виконання цегляного та кам'яного мурування на об'єктах, що будуються або ремонтуються.

1.2. До самостійної роботи допускаються особи, які у навчальному закладі отримали професію муляр та за станом здоров'я можуть бути допущені до вказаної роботи. Перед допуском до самостійної роботи, після отримання вступного інструктажу, первинного інструктажу, попереднього спеціального навчання з питань охорони праці, перевірки знань з охорони праці, яка проводиться за екзаменаційними білетами, перевірки вмінь та навичок безпечного виконання робіт, муляр повинен пройти безпосередньо на робочому місці стажування протягом 2-15 змін (залежно від стажу, досвіду і характеру роботи) під керівництвом досвідченого кваліфікованого муляра. Допуск до самостійної роботи здійснюється при позитивних результатах стажування.

До виконання стропувальних робіт, робіт на висоті, в колодязях, котлованах та траншеях допускаються муляри віком не молодше 18 років.

Стропування матеріалів, які піднімаються вантажопідіймальними механізмами, має право виконувати муляр, який пройшов відповідне навчання і має при собі посвідчення стропальника.

1.3. Муляр повинен знати і виконувати вимоги з охорони праці, передбачені даною Інструкцією та інструкціями з охорони праці за видами робіт; вимоги безпеки під час експлуатації інструменту і пристроїв; правила користування засобами колективного і індивідуального захисту; правила поведінки під час аварійних ситуацій; заходи щодо запобігання аваріям і ускладненням та їх ліквідації; правила внутрішнього трудового розпорядку.

Муляр зобов'язаний знати, які шкідливі та небезпечні виробничі фактори впливають на працюючого, їх дію на організм людини і заходи захисту; дбати про особисту безпеку і здоров'я, а також безпеку і здоров'я оточуючих людей у процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства; проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди.

Муляр повинен пам'ятати, що дотримання вимог інструкцій з охорони праці є основною умовою запобігання нещасним випадкам. Порушення муляром вимог цих інструкцій розглядається як порушення ним трудової дисципліни, за яке до нього може бути застосовано стягнення згідно з чинним законодавством.

1.4. У процесі виробничої діяльності на муляра діють наступні фізичні небезпечні та шкідливі виробничі фактори: розташування робочого місця на значній висоті відносно поверхні землі (підлоги), підвищена чи знижена температура повітря робочої зони, рухомість повітря. Шкідливі та небезпечні фактори конкретизуються згідно з результатами атестації робочих місць.

1.5. Згідно з Відомчими нормами безкоштовної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту робітникам ДК "Укртрансгаз", затв. наказом ДК "Укртрансгаз" № 296 від 29.12.2000 (розділ 6, п.6.10.), муляру видається наступний спецодяг:

Напівкомбінезон бавовняний

12 місяців

ГОСТ 12.4.099-80

Рукавиці з надолонниками із вінілісшкіри-Т переривчастої

2 місяці

ГОСТ 12.4.010-75

Черевики шкіряні

12 місяців

ГОСТ 5394-74

Каска захисна

24 місяці

ТУ 6-11-278-83

Підшоломник під каску

12 місяців

ТУ 17-08-149-81

Рукавички гумові або рукавички на трикотажній основі

Чергові

ГОСТ 2502-60

На зовнішніх роботах взимку додатково:

Куртка бавовняна на утеплювальній прокладці

36 місяців

ГОСТ 12.4.084-80

Штани бавовняні на утеплювальній прокладці

36 місяців

ГОСТ 12.4.084-80

Валянки

48 місяців

ОСТ 17-672-77

Колективним договором по підприємству може бути передбачена видача спецодягу і спецвзуття понад встановлені норми.

1.6. Спецодяг муляра повинен бути добре підігнаний і застібнутий. На голові необхідно мати каску захисну.

1.7. Муляру слід виконувати тільки ту роботу, яка йому доручена, і якщо умови її виконання не суперечать вимогам даної Інструкції.

1.8. Робочим місцем муляра є виділені ділянки на відкритих будівельних майданчиках і всередині будівель і споруд, спеціально укомплектовані для виконання мулярських робіт. Робочі місця повинні бути забезпечені інвентарними огородженнями, захисними і запобіжними пристроями (риштування, підмостки), які виготовлені за типовими проектами та встановлені згідно з проектами виконання робіт.

1.9. Муляр зобов'язаний виконувати роботи на робочих місцях, розташованих на висоті більше 1,3 м тільки з огороджених риштувань, підмостків. У випадках недоцільності улаштування риштувань чи підмостків муляр під час роботи на висоті зобов'язаний користуватись випробуваним запобіжним поясом. Місця закріплення запобіжного поясу карабіном повинні бути вказані керівником робіт (виконробом, майстром).

1.10. Виконання цегляної кладки з риштувань і підмостків повинно здійснюватись з робочих настилів шириною 2м.

1.11. Без влаштування захисних козирків допускається вести кладку стін висотою не більше, ніж 7 м, при цьому по периметру будинку на землі влаштовують огорожу на відстані не менше, ніж 1,5м від стіни.

1.12. Під час кладки стін висотою більше 7 м необхідно застосовувати захисні козирки по периметру будівлі.

З метою виключення випадків травмування, забороняється ходити по козирках, використовувати їх як підмостки, а також складати на них матеріали,

1.13. Над входами у сходові клітки під час кладки стін з внутрішніх підмостків необхідно влаштовувати навіси розміром не менше 2x2 м.

1.14. Люльки, які використовуються для виконання мулярських робіт, повинні мати щільний, без щілин, настил і поручні висотою 1 м, обшиті сіткою.

1.15. У випадках, коли лебідка для піднімання люльки розміщена на землі, вона повинна бути міцно прикріпленою до рами. Рама повинна бути завантажена баластом. Загальна вага лебідки, рам і баласту повинна вдвоє перевищувати вагу люльки з вантажем.

Лебідки повинні мати подвійний гальмовий пристрій, а ручні лебідки - безпечні ручки.

1.16. Для спуску робітників у траншеї і котловани слід застосовувати стрем'янки шириною не менше 0,6 м.

1.17. Дотримання правил особистої гігієни.

Особиста гігієна муляра сприяє запобіганню професійним отруєнням і захворюванням. Муляр зобов'язаний виконувати вимоги санітарних норм, зокрема:

• утримувати в чистоті і порядку робоче місце і інструмент;

• правильно і дбайливо користуватись санітарно-побутовими приміщеннями, засобами індивідуального захисту;

• утримувати спецодяг і спецвзуття у справному стані і чистому вигляді;

• перед кожним прийманням їжі мити руки водою з милом;

• дотримуватись питного режиму з врахуванням особливостей умов праці;

<

• дотримуватись режиму праці і відпочинку;

• при появі температури чи інших ознак захворювання слід попередити керівника робіт і негайно звертатись до лікаря.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Перед початком роботи муляру необхідно одягнути і впорядкувати спецодяг (застебнути поли, рукава, волосся прибрати під головний убір і т.д.) і при потребі, одержати додаткові засоби індивідуального захисту.

2.2. Перед початком роботи муляр повинен перевірити:

- справність інструменту, пристроїв, а також риштувань і підмостків у робочій зоні;

- наявність засобів індивідуального захисту, передбачених Типовими галузевими нормами;

- оглянути робоче місце і перевірити достатність його освітлення, правильність розміщення матеріалів на робочому місці:

- наявність огороджувальних і захисних пристроїв.

2.3. Під час роботи у виїмках, котлованах перевірити стан кріплень у котлованах, міцність поруччя, огорожі і драбин і не приступати до робіт у виїмках, котлованах з несправним кріпленням, драбинами, поруччям.

2.4. Необхідно перевірити наявність зовнішніх захисних козирків по периметру будинку, а також огородження віконних та дверних прорізів, отворів у настилах і перекриттях.

2.5. Перед тим як мурувати стіни, необхідно пересвідчитись у відсутності проводів над робочим місцем муляра, а за їх наявності повідомити керівника робіт.

2.6. Під час роботи усередині діючих цехів, під прольотами мостових кранів та в інших подібних випадках необхідно перевірити наявність огороджувальних і захисних пристроїв.

2.7. Про всі помічені при огляді несправності або недоліки, які загрожують безпеці людей при проведенні робіт, муляр повинен повідомити керівника робіт і приступити до роботи після їх усунення.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБІТ

3.1. Подачу каміння і розчину у траншеї і котловани слід виконувати механізованим способом або за допомогою жолоба, естакад і похилих площин. У випадках подачі каміння у траншею тачкою не допускати випадків перекидання тачки.

Під час мурування фундаментів необхідно перевірити міцність кріплень стінок траншей і котлованів, стежити за станом схилів.

3.2. При виявленні дефектів у кріпленнях стінок траншей роботи поблизу траншей і котлованів необхідно припинити. Відновити укладання фундаментів дозволяється після усунення дефектів.

3.3. Фундаментні блоки слід опускати краном або іншими підіймальними механізмами плавно, без розгойдування, ривків і поштовхів. У цей час муляр не повинен перебувати під блоком, що опускається. Підводиться блок до місця монтажу із зовнішнього боку будинку, споруди. Розстропування блока дозволяється тільки після його установлення у проектне положення, остаточної вивірки та закріплення.

3.4. Підходити до блоків для їх установлення у проектне положення дозволяється, коли блок буде знаходитись на висоті 0,3 м від місця укладання.

3.5. Розкладку блоків необхідно виконувати із зовнішньої сторони будівлі і не допускати знаходження під вантажем, що переміщується, людей.

3.6. По мірі зведення фундаментів слід виконувати засипку пазух грунтом (товщина шару не більше 30 см) і одночасно його утрамбовувати.

3.7. Зворотну засипку пазух дозволяється після повного затвердіння розчину.

3.8. У підпірних стінах засипку слід виконувати тільки після досягнення стінами повної проектної міцності.

3.9. Підведення фундаментів під існуючі будівлі і споруди виконується за проектами під постійним наглядом керівника робіт.

3.10. Піднімати цеглу на підмостки слід, як правило, пакетами на піддонах за допомогою чотири- або тристінних футлярів. В останньому випадку пакет піднімають з нахилом у бік задньої (обгородженої) стінки на 15-18° від вертикалі, причому після підняття пакета на висоту 0,5-1,0 м слід оглянути відкритий бік пакета і видалити цеглини, що нестійко лежать і виступають.

3.11. Допускається підняття цегли у контейнерах, а також у пакетах без піддонів за допомогою спеціальних захоплювачів, що гарантують безпеку підняття.

3.12. Вантаж на риштуваннях і підмостках повинен бути розташований згідно зі схемами і величинами навантаження, які допускаються для даного типу риштувань і підмостків. Скупчення на настилі людей в одному місці не допускається.

3.13. Опускати порожні піддони, контейнери, футляри з підмостків слід вантажопідіймальними кранами. Забороняється скидання піддонів, футлярів тощо з підмостків і транспортних засобів.

3.14. Класти стіни дозволяється тільки з правильно встановлених риштувань і підмостків. Мурувати на висоті більше, ніж 1,3 м, слід тільки з підмостків, міцність і стійкість яких наперед перевірена.

3.15. Не дозволяється кладка стін будинків на висоті понад два поверхи без влаштування міжповерхових перекриттів або тимчасового настилу по балках цих перекриттів, а також без влаштування площадок, маршів та їх огородження на сходових клітках.

3.16. Рівень кладки після кожного переміщення риштувань чи підмостків повинен бути не менше, ніж на 0,7 м вище рівня робочого настилу. У разі необхідності виконання кладки нижче цього рівня роботи необхідно вести з застосуванням запобіжних поясів чи спеціальних сітчастих захисних огороджень.

3.17. Обробляти камені (плити) у межах будівельного майданчика дозволяється у спеціально відведених для цього і огороджених місцях. Забороняється виконувати ці операції на стіні.

3.18. Відстань між робочими місцями мулярів повинна бути не менше 3 м, в іншому випадку між ними повинні бути поставлені захисні екрани.

3.19. Під час рубання й тесання цегли і штучного каменя необхідно користуватись захисними окулярами і рукавицями.

3.20. Не допускається влаштовувати облицювальні плити із риштувань одночасно на декількох ярусах в одній вертикалі.

3.21. Муляр не повинен працювати на перекритті за відсутності огорожі наявних отворів або прорізів у перекриттях, обгородження віконних і дверних прорізів, де не встановлені готові блоки, а також дверних прорізів внутрішніх стін, якщо в суміжних приміщеннях не змонтовані міжповерхові перекриття,