Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» Дочірня компанія "Укртрансгаз"

ПІ 1.1.23-207 -2002

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

з охорони праці

ДЛЯ ОПЕРАТОРА МАГІСТРАЛЬНИХ ГАЗОПРОВОДІВ

Узгоджено

Національний науково-дослідний інститут охорони праці України

Лист № 304 від 18.09.02 р.

Затверджено

Наказ ДК "Укртрансгаз"

№257 від 24.09.02 р.

ПІ 1.1.23- 20? -2002

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ДЛЯ ОПЕРАТОРА

МАГІСТРАЛЬНИХ ГАЗОПРОВОДІВ

Київ

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Дана інструкція призначена для всіх робітників, що працюють за професією оператор магістральних газопроводів (далі - оператор МГ) на підприємствах ДК "Укртрансгаз", робота яких пов'язана з контролем за надійною та економічною експлуатацією магістрального трубопроводу з усіма об'єктами та спорудами, які зв'язані єдиним технологічним процесом .

1.2. До самостійної роботи оператором МГ допускаються особи у віці не молодше 18 років, які у навчальному закладі отримали професію оператор МГ та за станом здоров'я можуть бути допущені до вказаної роботи. Перед допуском до самостійної роботи, після отримання вступного інструктажу, первинного інструктажу, попереднього спеціального навчання з питань охорони праці, перевірки знань з охорони праці, яка проводиться за екзаменаційними білетами, перевірки вмінь та навичок безпечного виконання робіт, оператор МГ повинен пройти безпосередньо на робочому місці стажування протягом 2-15 змін (залежно від стажу, досвіду і характеру роботи) під керівництвом досвідченого кваліфікованого оператора МГ. Допуск до самостійної роботи здійснюється при позитивних результатах стажування, перевірки вміння та навичок безпечного виконання робіт.

1.3. Магістральний трубопровід - це технологічний комплекс, що функціонує як єдина система і до якого входить окремий трубопровід з усіма об'єктами і спорудами, зв'язаними з ним єдиним технологічним процесом, або кілька трубопроводів, якими здійснюються транзитні, міждержавні, міжрегіональні поставки продуктів транспортування споживачам, або інші трубопроводи, спроектовані та збудовані згідно з державними будівельними вимогами щодо магістральних трубопроводів.

1.4. Робочим місцем оператора МГ є головний щит керування, де розташована диспетчерська служба лінійного виробничого управління магістрального газопроводу (ЛВУМГ ) з керування системами, обладнанням компресорної станції, газорозподільчими станціями та лінійною частиною магістрального газопроводу з усіма переліченими вище спорудами, обладнанням, охоронною зоною, майданчиками із запасом труб і матеріалів.

1.5. Робота оператора МГ полягає у здійсненні контролю за надійною та економічною роботою газопроводів, компресорних станцій (КС), газорозподільних станцій (ГРС) у межах ЛВУМГ; веденні добових відомостей, в яких позначається тиск і температура на вході та виході КС, кількість газоперекачувальних агрегатів, які знаходяться у резерві та ремонті; тиск газу на вході та виході ГРС, відомості з обходу траси газопроводів лінійними обхідниками, тиск газу на трасі газопроводу, відомості про роботу установок електрохімзахисту; з'ясуванні причин і термінів змін режимів роботи газопроводів, КС і ГРС.

1.6. Оператор МГ повинен знати вимоги з охорони праці, передбачені даною інструкцією, інструкціями за видами робіт та інструкціями заводів-виготовлювачів з експлуатації обладнання, що використовується у роботі; властивості шкідливих та отруйних речовин; правила поводження з метанолом, одорантом та конденсатом; план локалізації та ліквідації можливих аварійних ситуацій і аварій на лінійній частині трубопроводу та порядок збору аварійної бригади; схему виклику лінійних обхідників, операторів ГРС та працівників виробничих служб, які виїхали для виконання робіт на лінійну частину МГ; правила внутрішнього трудового розпорядку.

Оператор МГ повинен пам'ятати, що дотримання вимог інструкцій є основною вимогою запобігання нещасним випадкам. Порушення оператором МГ вимог інструкцій розглядається, як порушення ним трудової дисципліни, за яке до нього може бути застосовано стягнення згідно з чинним законодавством.

Кодексом законів про працю України передбачені наступні дисциплінарні стягнення: догана, звільнення.

1.7. У процесі виробничої діяльності на оператора МГ діють слідуючі небезпечні та шкідливі виробничі фактори: шум, вуглеводні аліфатичні. Шкідливі та небезпечні виробничі фактори конкретизуються згідно з результатами атестації робочих місць.

1.8. Згідно з Відомчими нормами безкоштовної видачі спецодягу та засобів індивідуального захисту, затвердженими наказом ДК "Укртрансгаз" від 29.12.2000р. № 296 (розділ 1, п.1.9), оператору МГ видається наступний спецодяг:

• Костюм бавовняний з водовідштовхувальним

просоченням (ГОСТ 12.4.109-82) - на 12 місяців

• Черевики шкіряні або чоботи кирзові (ГОСТ 5782-75 ) - на 12 місяців.

• Рукавиці комбіновані (ГОСТ 12.4.010-75) -на 2 місяці.

• Плащ водонепроникний (ГОСТ 12.134-83) - на 36 місяців.

• Каска захисна (ГОСТ 5782-75) - на 24 місяців.

• Підшоломник під каску (ТУ 17-08-149-81) - на 12 місяців. Взимку додатково:

• Куртка бавовняна на утеплювальній

підкладці (ГОСТ 12.4.084-80) - на 36 місяців.

• Штани бавовняні на утеплювальній

прокладці (ГОСТ 12.4.084-80) - на 36 місяців.

• Валянки (ОСТ 17-672-77) - на 48 місяців. Колективним договором по підприємству може бути передбачена видача спецодягу і

спецвзуття понад встановлені норми.

1.9. Спецодяг оператора МГ повинен бути добре підігнаний і застібнутий .

1.10. До робочого місця оператора МГ ставляться наступні вимоги:

- у приміщенні, де знаходиться оператор МГ, на видних місцях повинні бути вивішені технологічні схеми з нанесенням комунікацій, арматури і запірних пристроїв усіх виробничих об'єктів, які входять до сфери обслуговування оператора МГ (лінійна частина, усі ГРС, технологічні насосні, котельні тощо);

на робочому місці оператора МГ повинні знаходитись Плани локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій для усіх виробничих об'єктів та план збору аварійних бригад;

на робочому місці оператора МГ повинні знаходитись переліки газонебезпечних та вогневих робіт усіх виробничих об'єктів ЛВУМГ;

надійний телефонний зв'язок з усіма виробничими об'єктами, які входять до сфери обслуговування оператором МГ, у тому числі і з ГРС.

1.11. Дотримання правил особистої гігієни.

Особиста гігієна оператора МГ сприяє запобіганню професійним отруєнням і захворюванням.

Оператор МГ зобов'язаний виконувати вимоги санітарних норм, зокрема:

• утримувати в чистоті і порядку робоче місце ;

• правильно і дбайливо користуватись санітарно-побутовими приміщеннями, спецодягом і індивідуальними засобами захисту;

• утримувати спецодяг і спецвзуття у справному стані і чистому вигляді;

• перед кожним прийманням їжі мити руки водою з милом;

• дотримуватись питного режиму з врахуванням особливостей умов праці;

• дотримуватись режиму праці і відпочинку;

• при появі температури чи інших ознак захворювання негайно звертатись до лікаря.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Оператор МГ приступає до роботи на головному щиті диспетчерської служби і повинен прийняти від попереднього оператора всю оперативну документацію, яку необхідно буде заповнювати у процесі виконання службових обов'язків.

2.2. Оператор МГ повинен відмітити у змінному журналі дату та час, коли він прийняв зміну, і оперативні дані про ситуацію на трасі газопроводу. При аварійних ситуаціях рішення про прийняття та здавання зміни приймає старший диспетчер зміни.

2.3. Оператор МГ повинен перевірити наявність на робочому місці: технологічних схем з нанесенням комунікацій, арматури і запірних пристроїв усіх

виробничих об'єктів, які входять до сфери обслуговування оператора МГ (лінійна частина, усі ГРС, технологічні насосні, котельні тощо);

Плану локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій для усіх виробничих об'єктів та плану збору аварійних бригад;

- переліку газонебезпечних та вогневих робіт усіх виробничих об'єктів ЛВУМГ.

2.4. Оператор МГ повинен ознайомитись зі станом і режимами роботи МГ, КС, ГРС. За необхідності з'ясувати причини і строки зміни режиму роботи об'єктів.

2.5. Ознайомитись по оперативному журналу з усіма новими розпорядженнями.

2.6. Оператор МГ після прийняття зміни повинен зробити аналіз прийняття даних попередньою зміною. При виявленні випадків невиходу (невчасного виходу) на зв'язок операторів ГРС він записує у журнал назву ГРС та прізвище оператора ГРС, який не вийшов на зв'язок в обумовлений час і передати дані старшому диспетчеру для вжиття заходів.

2.7. Перед виходом на об'єкт оператор МГ повинен одягти спецодяг, застібнути, заправити одяг так, щоб не було звисаючих кінців.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ

3.1. Обхід і огляд обладнання, споруд та виробничих приміщень здійснюється згідно з картою обходу. Під час обходу перевіряється правильність режиму роботи, справність і цілісність обладнання, будівель споруд.

3.2. Під час обходу компресорних цехів, у яких є перевищення шуму згідно з діючими нормами, повинен користуватись засобами індивідуального захисту від шуму.

3.3. Під час обходу виробничих об'єктів повинен одягати захисну каску.

3.4. При вимірюванні тиску у трубопроводі необхідно звертати увагу на правильність вибору манометра (показання його мають бути в середній третині шкали); продувку вентиля виконувати так, щоб струмінь газу не потрапив в обличчя чи на обладнання.

3.5. У разі виявлення під час обходу загідрачення скидних, продувальних та імпульсних ліній необхідно їх відігрівати гарячою водою чи парою. При цьому запірна арматура повинна бути закрита.

3.6. Роботи з усунення витоків газу на фланцевих чи різьбових з'єднаннях забороняється виконувати шляхом підтягнення їх за наявності у комунікаціях надлишкового тиску. Усунення витоків газу через фланцеві чи різьбові з'єднання здійснюються після перекриття запірно-засувної арматури з обох боків місця витоку, випуску газу з відключеної дільниці до атмосферного тиску шляхом відкриття на ній свічного крана (засувки, вентиля) між перекритою запірною арматурою. У разі негерметичності запірної арматури перекривається запірна арматура на суміжних дільницях із випуском газу із них.

3.7. Встановлення і зняття шприца для набивки кранового мастила на крани необхідно виконувати плавно. Для встановлення шприца на кран необхідно вивернути болт, який знаходиться в гнізді, до зворотного клапана набивального штуцера. Болт вивертається поступово. Не можна знаходитись навпроти болта, який вивертається. Якщо при вивертанні болта з'ясується, що зворотний клапан пропускає газ чи кранове мастило, то болт необхідно ввернути назад, набивку такого крана під тиском газу виконувати не можна. Після зняття

болта встановлюють заповнений мастилом шприц і виконується набивка крана. Крани, які мають двосторонню подачу мастила в кулю, набивають з почерговим відкриттям голкових вентилів. Після набивки крана при зніманні шприца необхідно стояти в стороні від шприца на випадок відмови зворотного клапана, так як шприц може бути викинутим зворотним тиском. При виконанні цих робіт необхідно стояти з навітряного боку крану.

3.8. Щоб уникнути гідравлічних ударів, відкривати запірну арматуру необхідно повільно. Забороняється застосовувати ломи та інші важелі для відкривання і закривання кранів і засувок, так як це може призвести до травмування рук, інших частин тіла та викликати іскроутворення.

3.9. Перед закриттям (відкриттям) запірної арматури на трубопроводі необхідно впевнитись в її працездатності і справності (редуктор, насос, мультиплікатор, наявність гідравлічної рідини в балонах тощо). Перестановку кранів (засувок) на трубопроводі оператор МГ виконує тільки за розпорядженням чи з відома чергового диспетчера при надійному зв'язку з ним та обов'язковому записі в журналі диспетчера.

3.10. При включенні манометра прохідний голчастий вентиль слід відкривати плавно, щоб уникнути різкого удару на прилад. Для заміни манометра необхідно переключити вимикальний вентиль і за допомогою двох ключів обережно відгвинчувати його (одним ключем тримати вентиль, а іншим манометр).

3.11. Огляд колодязів з обладнанням чи запірною арматурою на трасі трубопроводу оператор МГ проводить у складі бригади за нарядом-допуском на газонебезпечні роботи. Перед опусканням в колодязь проводиться аналіз повітряного середовища в ньому. Опускатись в колодязь одному без 313 органів дихання, страхування та нагляду забороняється. Люки колодязів відкривати і закривати необхідно плавно, без ударів, які можуть утворити іскру. Аварійний вибухобезпечний ліхтар необхідно включати і виключати за межами колодязя.

3.12. Перед перевіркою і зняттям показань приладів станцій катодного і дренажного захисту необхідно перевірити справність захисного заземлення. Виконувати інші роботи у шафі станцій катодного захисту, підніматись на опори стовпових трансформаторних пунктів, торкатись розрядників та іншого електрообладнання оператору МГ не дозволяється.

3.12. При виникненні нещасного випадку чи раптового захворювання, виявленні фактів порушення технологічного процесу, несправності трубопроводу, обладнання, пристроїв, інструменту, засобів захисту та про інші небезпечні та шкідливі фактори, що загрожують життю і здоров'ю людей, оператор МГ зобов'язаний повідомити диспетчера і керівництво лінійно-експлуатаційної служби.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

4.1. Після закінчення зміни оператор МГ повинен перевірити записи у оперативному журналі, зробити відмітку про передачу зміни.

4.2. Про всі виконані роботи і виявлені недоліки, а також про стан ділянки трубопроводу з усіма розміщеними на цій ділянці спорудами і обладнанням; про стан закріпленої техніки, механізмів та інструментів, про наявність чи потребу необхідних матеріалів і обладнання для обслуговування і виконання профілактичних ремонтних робіт оператор МГ доповідає диспетчеру і робить відповідні записи у оперативному журналі.