Узгоджено

Національний науково-дослідний інститут охорони праці України

Лист №304 від 18.09.02 р.

Затверджено

Наказ ДК "Укртрансгаз"

№257 від 24.09.02 р.

ПІ 1.1.23- 200 -2002

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ДЛЯ ВОДІЯ АВТОМОБІЛЯ 3, 2, 1 КЛАСУ (ВАЖКІ ВАНТАЖНІ

АВТОМОБІЛІ З ВЕЛИКОЮ ВАНТАЖОПІДЙОМНІСТЮ ТА ВАНТАЖНІ

АВТОМОБІЛІ)

Київ

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Дана інструкція призначена для всіх водіїв, що здійснюють керування легковими і вантажними автомобілями та автобусами всіх типів і марок, які віднесені до категорії транспортних засобів "В", "С", "Д" і "Е" на підприємствах ДК "Укртрансгаз".

1.2. До самостійної роботи допускаються особи у віці не молодше 18 років, які у навчальному закладі отримали професію водія автомобіля 3, 2, 1 класу (важкі вантажні автомобілі з великою вантажопідйомністю та вантажні автомобілі) ( далі - водій автомобіля) та за станом здоров'я можуть бути допущеними до вказаної роботи. Перед допуском до самостійної роботи, після отримання вступного інструктажу, первинного інструктажу, попереднього спеціального навчання з питань охорони праці, перевірки знань з охорони праці, яка проводиться за екзаменаційними білетами, перевірки вмінь та навичок безпечного виконання робіт, водій автомобіля повинен пройти безпосередньо на робочому місці стажування протягом 2-15 змін (залежно від стажу, досвіду і характеру робіт) під керівництвом досвідченого кваліфікованого водія. Допуск до самостійної роботи здійснюється при позитивних результатах стажування, перевірки вміння та навичок безпечного виконання робіт.

1.3. Під час оформлення водія автомобіля на роботу за ним наказом по підприємству закріплюється певний автомобіль. Після зарахування на роботу водій повинен прийняти автомобіль за актом та виконувати тільки ту роботу, котра дозволена керівництвом та по якій він проінструктований.

1.4. Робота водія автомобіля полягає в експлуатації та обслуговуванні закріпленого за ним автомобіля.

1.5. Водій автомобіля повинен знати: основні вимоги з охорони праці, передбачені даною інструкцією, інструкціями за видами робіт та інструкціями заводів-виготовлювачів з експлуатації обладнання, що використовується у роботі; властивості шкідливих та отруйних речовин; правила користування засобами колективного та індивідуального захисту; порядок надання першої долікарняної допомоги при нещасних випадках; правила внутрішнього трудового розпорядку.

Водій автомобіля повинен пам'ятати, що дотримання вимог інструкцій є основною умовою запобігання нещасним випадкам. Порушення водієм автомобіля вимог інструкцій розглядається як порушення ним трудової дисципліни, за яке до нього може бути застосовано стягнення згідно з чинним законодавством.

Кодексом законів про працю України передбачені наступні дисциплінарні стягнення: догана, звільнення.

1.7. Водій автомобіля зобов'язаний безпечно експлуатувати автомобіль, механізми, обладнання, інструмент та пристрої, які він може використовувати протягом робочого дня .

1.8. Згідно з "Відомчими нормами безкоштовної видачі спецодягу та засобів індивідуального захисту", затвердженими наказом ДК "Укртрансгаз" від 29.12.2000р. № 296, (розділ 5, п.5.6) та ДНАОП 0.00-3.06-98 "Типові норми безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам автомобільного транспорту", затвердженими наказом Держнаглядохоронпраці від 20.10.98р. № 207, (п.2) водію автомобіля видається наступний спецодяг:

При управлінні легковим і вантажним автомобілем, автобусом:

• Костюм бавовняний (ГОСТ 12.4.109-82) - на 12 місяців

• Рукавиці комбіновані (ГОСТ 12.4.010-75) - на 3 місяці.

• Жилет сигнальний - на 24 місяці. При перевезенні курних матеріалів вантажним автомобілем:

• Костюм бавовняний (ГОСТ 12.4.109-82) - на 12 місяців

• Рукавиці комбіновані (ГОСТ 12.4.010-75) - на 3 місяці.

• Жилет сигнальний - на 24 місяці. При перевезенні різних речовин 1-го і 2-го класів небезпеки і сильнопахучих вантажів;

інфікованих матеріалів:

• Костюм бавовняний (ГОСТ 12.4.109-82) - на 12 місяців

• Рукавиці комбіновані (ГОСТ 12.4.010-75) - на 3 місяці.

• Жилет сигнальний - на 24 місяці. Всім водіям при виконанні робіт з технічного обслуговування та ремонту (ТО та Р)

автомобілів додатково:

• Костюм бавовняний (ГОСТ 12.4.109-82) - на 12 місяців

• Рукавиці комбіновані (ГОСТ 12.4.010-75) - на 3 місяці. При виконанні робіт з ТО та Р на оглядових канавах, підйомниках і естакадах

додатково:

• Каска будівельна (ГОСТ 5782-75) з підшоломником - чергова. Водіям усіх автомобілів, що працюють на етильованому бензині, на час роботи на лінії

видається:

• Фартух гумовий з нагрудником - черговий.

• Рукавиці гумові - чергові.

• Нарукавники хлорвінілові - чергові. Колективним договором по підприємству може бути передбачена видача спецодягу і

спецвзуття понад встановлені норми.

Спецодяг водія автомобіля повинен бути добре підігнаний і застібнутий .

1.9. Робочим місцем водія автомобіля є кабіна автомобіля та зона технічного обслуговування автомобіля, а також тимчасова зона у разі технічного обслуговування і ремонту під час перебування у рейсі (на заданому маршруті).

1.10. У процесі виробничої діяльності на водія автомобіля діють наступні небезпечні та шкідливі виробничі фактори: нервово-емоційне навантаження; бензин та мастила; окис вуглецю (чадний газ); пара бензину; дизельне паливо; етиленгліколь. Шкідливі та небезпечні фактори конкретизуються згідно з результатами атестації робочих місць.

1.11. Кожен автомобіль повинен бути забезпечений противідкатними упорами (не менше 2-х штук) для підкладування під колеса, а також медичною аптечкою, знаком аварійної зупинки, вогнегасником.

1.12. Автобуси та вантажні автомобілі, що призначені для перевезення людей і спеціально обладнані для цієї мети, повинні укомплектовуватись додатково другим вогнегасником, при цьому один вогнегасник повинен знаходитися в кабіні водія, другий - у пасажирському салоні автобуса або кузові автомобіля.

1.13. При направленні у рейс тривалістю більше 1 доби вантажні автомобілі та автобуси повинні додатково укомплектовуватися підставками (козелками), лопатою, буксирним пристроєм, запобіжною вилкою (переносним пристроєм) для замкового кільця колеса, а взимку - додатково ланцюгами протиковзання.

1.14. Дотримання правил особистої гігієни.

Особиста гігієна водія автомобіля сприяє запобіганню професійним отруєнням і захворюванням.

З метою запобігання простудним захворюванням необхідно стежити, щоб одяг і взуття не були мокрими, уникати протягів, не допускати переохолодження і перегрівання тіла.

Водій автомобіля зобов'язаний виконувати вимоги санітарних норм, зокрема:

• утримувати в чистоті і порядку робоче місце ;

• правильно і дбайливо користуватись санітарно-побутовими приміщеннями, спецодягом і індивідуальними засобами захисту;

• утримувати спецодяг і спецвзуття у справному стані і чистому вигляді;

• перед кожним прийманням їжі мити руки водою з милом;

• після кожної операції з гальмівною рідиною та антифризом (одержання, видача, заправка автомобіля, перевірка якості) необхідно ретельно мити руки водою з милом. При випадковому заковтуванні антифризу або гальмівної рідини потерпілому повинна бути негайно надана медична допомога;

• дотримуватись питного режиму з врахуванням особливостей умов праці;

• дотримуватись режиму праці і відпочинку;

• при появі температури чи інших ознак захворювання негайно звертатись до лікаря.

• при попаданні етильованого бензину на шкіру треба промити шкіру гасом, а потім гарячою водою з милом.

При попаданні бензину в очі треба промити їх 2%-м розчином питної соди і теплої води і негайно звернутися до лікаря.

Для виключення випадків отруєння забороняється застосовувати бензин (інші легкозаймисті і отруйні речовини) для миття рук, спецодягу чи деталей та вживати їх (інші лаки, фарби, емульсії, реагенти) як алкогольні та наркотичні речовини.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Під час підготовки вантажного автомобіля до виїзду на лінію необхідно перевірити:

- технічний стан автомобіля, звертаючи особливу увагу на справність гальмівної системи, кермового керування, приладів освітлення й сигналізації, шин, склоочисників, а також на те, чи правильно встановлено дзеркало заднього огляду, чи видно номерні знаки;

відсутність течі палива, мастила, води тощо; тиск повітря у шинах; кріплення карданного валу; наявність інструменту та інвентарю;

- заправку автомобіля паливом, мастилом, водою, рідиною для гальм; рівень електроліту в акумуляторній батареї.

2.2. На автомобілях, що експлуатуються з причепами, необхідно перевірити стан зчіпних і запобіжних пристроїв.

2.3. Посадова особа, відповідальна за випуск транспортних засобів на лінію, зобов'язана випускати на лінію технічно справні транспортні засоби, укомплектовані згідно з п.п.1.11. і 1.12. даної Інструкції, що підтверджується підписом у подорожньому листі особи, яка відповідальна за випуск автомобіля на лінію.

2.4. Направляючи водія у далекий рейс тривалістю більше однієї доби, посадова особа, відповідальна за випуск транспортних засобів, зобов'язана:

- перевірити укомплектованість автомобіля необхідними пристроями, устаткуванням та інвентарем згідно п.1.13. даної Інструкції та їх справність;

повідомити водію про режим праці та відпочинку;

записати у подорожньому листі маршрут слідування з вказанням місць тимчасового

та тривалого відпочинку.

2.5. При направленні двох і більше автомобілів у рейс для спільної роботи на строк більше двох діб адміністрація підрозділу зобов'язана наказом призначити особу, яка відповідає за охорону праці. Виконання вимог цієї особи обов'язкове для всіх водіїв групи автомобілів.

2.6. Під час зупинки на відпочинок за межами населених пунктів особа, відповідальна за охорону праці, повинна здійснювати контроль за додержанням вимог безпеки праці.

2.7. Водій може виїжджати на лінію тільки після проходження медичного огляду і відповідної відмітки про це у подорожньому листі.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ

3.1. Перед виїздом на лінію водій повинен мати при собі: посвідчення на право управління транспортним засобом, видане Державтоінспекцією; талон технічного паспорту та подорожній лист; документи на вантаж, який перевозиться.

3.2. Перед запуском двигуна водію необхідно переконатись, що автомобіль загальмований стоянковим гальмом, а важіль перемикання передач поставлений у нейтральне положення. Запуск двигуна повинен робитися за допомогою стартера. Використовувати пускову рукоятку дозволяється тільки у виняткових випадках.

3.3. У разі запускання двигуна автомобіля пусковою рукояткою водію необхідно дотримуватись додаткових вимог безпеки:

встановити упорні колодки з обох боків колеса; пускову рукоятку прокручувати знизу догори; не брати рукоятку в обхват; - при ручному регулюванні випередження запалювання встановлювати пізнє запалювання;

не включаючи запалювання, провернути колінчастий вал, переконавшись, що важіль перемикання передач знаходиться у нейтральному положенні, включити запалювання;

не застосовувати будь-яких важелів та підсилювачів, що діють на пускову рукоятку або храповик колінчастого валу.

3.4. Водій повинен знати, що здійснювати запуск двигуна шляхом буксирування автомобіля та перемикання ланцюга живлення стартера не дозволяється.

3.5. Під час заправлення автомобіля водій повинен дотримуватись наступних вимог безпеки:

заправляти автомобіль тільки при непрацюючому двигуні;

слідкувати за наповненням бака, не допускати переливу та розливу палива;

не проводити ремонтні та регулювальні роботи обладнання автомобіля;

не курити і не користуватись відкритим вогнем;

у кабіні і кузові автомобіля не повинні знаходитись пасажири;

сифонування і продувку бензосистеми проводити насосом;

при перевірці наявності палива у паливних баках слід застосовувати спеціальні

лінійки, які виключають іскроутворення у результаті ударів.

3.6. Перед заправкою системи охолодження антифризом водію необхідно: перевірити, чи немає у системі охолодження (у з'єднувальних шлангах, радіаторі, сальниках водяного насоса тощо) течі, а за наявності - необхідно її ліквідувати; промити систему охолодження чистою гарячою водою.

3.7. Заправку системи охолодження двигуна антифризом і гальмівної системи гальмівною рідиною водію слід проводити тільки за допомогою спеціально призначеної для цієї мети посудини. Заправна посудина повинна бути очищена і промита, мати відповідний напис: "Тільки для антифризу" або "Тільки для гальмівної рідини".

При роботі з цими рідинами необхідно вжити заходів, що виключають попадання у них нафтопродуктів (бензину, дизельного палива, масла тощо).

3.8. Заливати антифриз у систему охолодження без розширювального бачка, слід не до горловини радіатора, а на 10% менше об'єму системи охолодження, тому що під час роботи двигуна (при нагріванні) антифриз розширюється більше води, що може привести до його витікання.

3.9. Перед тим, як розпочати рух з місця зупинки (стоянки) або виїхати з гаражу впевнитися, що це безпечно для інших осіб, подати попереджувальний сигнал і тільки після цього рушати з місця.

Особливої обережності слід дотримуватися під час руху з місця заднім ходом. Водій повинен переконатися, що його ніхто не об'їжджає і поблизу немає людей або якихось перешкод. При поганій оглядовості (із-за вантажу у кузові, наявності причепа, при виїзді із воріт тощо) або видимості слід користуватися допомогою іншої особи.

3.10. Водій повинен вибирати швидкість руху з урахуванням шляхових умов, оглядовості та видимості, інтенсивності та характеру руху транспортних засобів та пішоходів, особливостей стану автомобіля та вантажу, що перевозиться.