УЗГОДЖЕНО

Національним НДЮП Лист №110 від 15.05.2001 р.

ЗАТВЕРДЖЕНО

Асоціацією "Укрвогнетрив" Наказ №31 від 16.11.2001р.

ПІ 1.2.10-181-2001

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ДЛЯ МАШИНІСТІВ МЛИНІВ

ВОГНЕТРИВКИХ ПІДПРИЄМСТВ

м.Київ

Державний Комітет промислової політики України Асоціація "Укрвогнетрив"

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ ДЛЯ МАШИНІСТІВ МЛИНІВ ВОГНЕТРИВКИХ ПІДПРИЄМСТВ

м.Київ

Вступ

  1. Закон України "Про охорону праці", введений Постановою Верховної Ради у жовтні 1992 року, визначає основні положення щодо реалізації конституційного права громадян на охорону їх життя і здоров'я в процесі трудової діяльності.
  2. Це право закріплюється державною політикою в галузі охорони праці, яка :

признає пріоритет життя і здоров'я працівників;

встановлює повну відповідальність власника за створення безпечних і нешкідливих умов праці;

встановлює єдині нормативи з охорони праці для всіх підприємств, незалежно від форм власності і видів їх діяльності;

здійснює навчання, професійну підготовку і підвищення кваліфікації працівників з питань охорони праці.

  1. Це право підтверджується тим, що при укладенні трудового договору власник повинен проінформувати працівника, під розписку, про умови праці на підприємстві, наявності на робочому місці, де він буде працювати, небезпечних і шкідливих виробничих факторів, можливих наслідків їх впливу.
  2. Це право підтверджується можливістю працівника відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров'я або для людей, які його оточують, і навколишнього середовища.
  3. Воно закріплюється правом працівника на пільги і компенсації за важкі та шкідливі умови праці:

безплатне лікувально-профілактичне харчування;

оплачувані перерви санітарно- оздоровчого призначення;

скорочення тривалості робочого часу;

додаткову оплачувану відпустку;

пільгову пенсію;

оплату праці у підвищеному розмірі.

  1. На роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також роботах, пов'язаних із забрудненням або здійснюваних у несприятливих температурних умовах, працівникам повинні видаватися безплатно за встановленими нормами спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту, а також змиваючі та знешкоджуючі засоби.
  2. На власника покладаються зобов'язання відшкодування працівникові шкоди, заподіяної йому каліцтвом або іншими ушкодженнями здоров'я, пов'язаними з виконанням трудових обов'язків:

в повному розмірі втраченого заробітку;

сплати потерпілому або членам його родини одноразової допомоги.

8.В свою чергу працівник зобов'язаний:

знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці, правила поводження з машинами і механізмами; користуватися засобами колективного та індивідуального захисту;

додержувати зобов'язання щодо охорони праці, які передбачені колективним договором та правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства;

проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди;

співробітничати з власником у справі організації безпечних умов праці;

особисто вживати посильні заходи щодо усунення будь-якої виробничої ситуації, яка створює загрозу його життю чи здоров'ю або людям, які його оточують, і навколишньому природньому середовищу;

повідомляти про небезпеку свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу.

1. Загальні положення

  1. Ця примірна інструкція (далі інструкція) розроблена на основі Правил безпеки у вогнетривкому виробництві (ДНАОП 1.2.10-1.08-97), затверджених наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці 18.11.1997 р. № 30, розповсюджується на всі підприємства та організації вогнетривкого виробництва і вогнетривкі цехи металургійних підприємств незалежно від форм власності визначає загальні права та обов'язки машиністів млинів (далі мельників), а також встановлює порядок виконання робіт.
  2. Машиніст млинів повинен вивчити, знати і виконувати вимоги і положення "Інструкції з охорони праці для машиністів млинів " у повному обсязі.
  3. Працівник під розписку повинен отримати Інструкцію з охорони праці за його професією. Ця Інструкція також повинна бути на робочому або спеціально відведеному місці.

1.4Мельник також повинен знати і виконувати вимоги:положення про наряд-допуск;

інструкції про застосування биркової системи;

правил технічної експлуатації обладнання, що обслуговується;

Інструкції з охорони праці для машиністів конвейєрів і живильників;

Інструкції з охорони праці при обслуговуванні елеваторів;

правил пожежної безпеки;

правил електробезпеки.

1.5. До обов'язків машиністів млинів належить: ведення процесу

подрібнення матеріалу; регулювання подачі матеріалу в млини; нагляд за

роботою млинів, вертикальних елеваторів, стрічкових конвеєрів, розмельних

бігунів, бункерів готової продукції; завантаження матеріалів, куль у млини;

регулювання ступеню здрібнення матеріалів; видалення сторонніх предметів відбір проб і спостереження виходу продукції; контроль якості продукції; розвантаження продукта із млина; визначення якості подрібненого матеріалу по приладам і аналізам; регулювання подачі розмелених матеріалів на конвеєри, елеватори і бункери,

  1. Для виконання процесу подрібнення, в залежності від розряду машиніст млинів повинен знати: улаштування і принцип роботи млинів і іншого обладнання, що ним обслуговується; схему ланцюгу апаратів; технологію подріблення; блокувальні та пускові пристрої; призначення подрібнення; встановлену сигналізацію; слюсарну справу.
  2. Експлуатація і технічне обслуговування обладнання повинні проводитися у відповідності до вимог Інструкцій, які розроблені згідно експлуатаційній документації розробника з урахуванням місцевих виробничих умов.
  3. До роботи машиністом млинів допускаються особи віком не менше 18 років, які пройшли медичний огляд і визнані здатними для даної роботи. Вони повинні пройти спеціальне навчання за професією, навчання з питань охорони праці, вступний Інструктаж, і первинний Інструктаж на робочому місці, інструктаж на І групу з електробезпеки, а також, в разі виконання робіт підвищеної небезпеки, спеціальне навчання.

1.9. Первинний інструктаж з охорони праці проводиться на робочому місці безпосереднім керівником у формі розмови з показом прийомів безпечного виконання робіт. Після проведення первинного інструктажу працівник, який вперше стає до роботи розпорядженням начальника цеху прикріплюється до кваліфікованого працівника для практичного навчання. А працівник, переведений з іншої дільниці цеху, який не має кваліфікації (посвідчення) машиніста млинів, повинен навчатися згідно з узгодженим на підприємстві тематичним планом; працівник, який має кваліфікацію за даною професією при перерві в роботі більш 1 року проходить стажування від 2-х до 15 змін.

1.10. Після закінчення навчання працівник повинен пройти перевірку знань з охорони праці комісією під головуванням начальника цеху або його заступника з участю громадського інспектора з охорони праці (уповноваженого). Лише при виявленні достатніх знань технології і безпечних прийомів праці працівник, рішенням комісії, може бути допущений до самостійної роботи за фахом.

  1. Повторні інструктажі з охорони праці повинні проводитися один раз на квартал, а чергові перевірки знань - один раз на 12 місяців з записом у журналі реєстрації інструктажів.
  2. Машиніст млинів, який не підтвердив знання інструкції з охорони праці та прийомів безпечного виконання робіт, не допускається до самостійної роботи до проведення додаткового інструктажу і додаткової перевірки знань.
  3. Позаплановий та цільовий інструктажі повинні проводитися згідно з вимогами примірного положення про навчання з охорони праці (ДНАОП 0.00-4.12-99).
  4. Мельник повинен знати план ліквідації аварій щодо частини, яка відноситься до місця його роботи.
  5. Машиніст млинів повинен проходити періодичні (на протязі трудової діяльності) медичні огляди.
  6. Працівник повинен виконувати вимоги правил внутрішнього трудового розпорядку цеху, вказівки і розпорядження майстра, якщо останні не суперечать вимогам цієї інструкції.
  7. По території заводу і цеху працівник повинен прямувати до місця роботи за маршрутом, який вказаний в схемі безпечного пересування. Під час пересування необхідно дотримуватися вимог знаків дорожного руху, як на території заводу так і за його межами. Залізничні коліії і автомобільні шляхи необхідно переходити лише у встановлених місцях або по спеціальним переходам.
  8. Мельник повинен: перед початком зміни прибути на змінно-зустрічні збори і отримати завдання на виконання робіт; виконувати тільки ті роботи, які доручені з дотриманням вимог інструкцій з охорони праці; не ставати до роботи, якщо умови її виконання суперечать інструкції з охорони праці або іншому документу, який регламентує безпечне виконанння робіт; не допускати на робоче місце осіб, роботи яких не пов'язані з виробництвом; утримувати своє робоче місце і устаткування в справному стані і чистоті, з метою забезпечення безпеки роботи, а також зручності обслуговування і ремонту устаткування, яке контролюється; не розпивати спиртні напої на робочому місці і на території заводу, не з'являтися на роботу в стані аккогольного та наркотичного оп'яніння.
  9. Машиніст млинів, виявивши порушення, яке може призвести до аварії або нещасного випадку, повинен його усунути, а якщо порушення усунути не можливо, треба повідомити про нього старшого майстра або начальника зміни.
  10. При отриманні травми, необхідно звернутися в медпункт і повідомити про це майстра.
  11. Машиніст млинів повинен вміти використовувати засоби пожежогасіння (пісок, вогнегасники тощо).

При виникненні пожежі необхідно доповісти майстру або іншій посадовій особі, викликати пожежну охорону, а до її прибуття вжити всіх заходів щодо гасіння пожежі своїми силами.

1.22Під час загоряння електропроводів, приладів, електрообладнанняїх необхідно вимкнути від мережі і гасити сухим піском або порошковимвогнегасником.

При загорянні пально-мастильних речовин неможливо гасити полум'я водою. Для цього необхідно використовувати землю, пісок, вогнегасники.

  1. Палити дозволяється в спеціально відведених для цього місцях, де повинні знаходитися баки з водою або піском.
  2. Основними небезпечними виробничими чинниками на дільниці подрібнення є: електричний струм; частини машин і механізмів, які обертаються; пересування вантажів електрокранами; транспортування матеріалу, який подрібнюється, конвеєрами.

1.25Основними шкідливими чинниками є : запиленість повітряробочої зони; підвищені рівні шуму та вібрації на робочому місці. Останніможуть викликати професійні захворювання.

1.26Машиніст млинів повинен працювати тільки у встановленому занормою та згідно з колективним договором, діючим на підприємстві,спецодязі:

  • костюмі бавовняному із пилонепроникної тканини згідно з ГОСТ 29057-91;
  • куртці бавовняній з утепленою прокладкою (на зовнішніх роботах у зимовий період) згідно з ГОСТ 29335-92;
  • черевиках шкіряних згідно з ГОСТ 28507-90;

Під час роботи також необхідно використовувати засоби індивідуального захисту:

  • рукавиці комбіновані згідно з ГОСТ 12.4.010-75;
  • каску захисну з протишумними навушниками згідно з ГОСТ 12.4.087-80;
  • окуляри захисні згідно з ГОСТ 12.4.013-85;
  • респіратори протипилові.

1.27Спецодяг повинен відповідати розміру, росту мельника. Вільнооблягати тіло, не заважати рухам і виконанню робіт.

Не можуть бути допущені до роботи особи без спецодягу та засобів індивідуального захисту.

1.28Машиніст млинів повинен дотримуватися правил особистоїгігієни: після забруднення мити руки милом, приймати їжу у їдальні, буфетіабо в спеціально відведеному місці; після роботи користуватися лазнею;стежити за чистотою і охайністю спецодягу тощо.

1.29Особи, винні у порушенні вимог безпеки, що наведені в ційінструкції, несуть дисциплінарну, адміністративну, матеріальну абокримінальну відповідальність згідно з чинним в Україні законодавством.

2 Вимоги безпеки перед початком роботи

  1. Перед початком роботи мельник повинен привести до ладу спецодяг: рукава і куртку робочу застебнути на усі ґудзики; волосся прибрати під головний убір; черевики зашнурувати; надіти каску і респіратор.
  2. Ознайомитися із станом обладнання, що обслуговується, по записам у змінному журналі та приладам.
  3. Перед початком роботи мельник повинен перевірити справність усіх механізмів, а саме:

провести зовнішній огляд млина, електродвигунів, рубильників, пускачів, заземлюючих провідників;

перевірити наявність та справність огороджень живильника, корпуса млина, привода, перил і суцільної обшивки по низу на площадках і східцях, що обслуговуються;

перевірити чи змащені механізми, а також стан мастильних пристроїв;

перевірити наявність і справність освітлювачів;

перевірити справність попереджувальної світлової та звукової сигналізації та блокировки;

переконатися у відсутності сторонніх предметів у кожусі живильника, а також людей поблизу млина або в млині, якщо до цього проводився ремонт або огляд млина;

перевірити стан транспортерних стрічок, підтримуючих роликів, справність блокування транспортерів;

стан і кріплення броні корінних підшипників, редукторів, муфт і огороджень.

2.4Огляд обладнання і робочого місця повинен проводитися разом ізмельником, який здає зміну.

Прийом та здача зміни повинні оформлятися підписами у добовій відомості електрорежиму та в змінному журналі.