УЗГОДЖЕНО

Національний науково-дослідний інститут охорони праці (ННДІОП)

15.05.2001 р.

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ об'єднання "Укрхлібпром"

24.05.2001 р. № 5

ПІ 1.8.11-165-2001

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ

ПРАЦІ

для машиніста збивальної машини

м. Київ

Об'єднання підприємств хлібопекарської

промисловості

"УКРХЛІБПРОМ"

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

для машиніста збивальної машини

м. Київ

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Ця інструкція встановлює вимоги з охорони праці для машиністів збивальних машин і призначена для навчання методам безпечної роботи і дотриманню вимог охорони праці. Режим роботи безперервний.

Машинют виконує таку роботу; веде процес збивання кремової маси у збивальних машинах. Завантажує машини сировиною відповідно до рецептури. Вмикає підігрів мішалки. Перевіряє якість сировини, що надходить, розмішує маси. Спостерігає за процесом збивання, дотримує потрібну питому вагу, визначає готовність маси. Вивантажує готову масу. Регулює роботу обслуговуваних збивальних машин. Пускає та зупиняє устаткування.

1.2. До роботи на збивальних машинах допускаються особи, які досягли 18-річного віку, пройшли медичне обстеження та не мають медичних протипоказань, вступний інструктаж, спеціальне навчання, перевірку знань у постійнодіючий комісії з питань охорони праці, первинний інструктаж, стажування для придбання навичок безпечного ведення виробничих процесів протягом 2-15 змін (залежно від стажу, досвіду і характеру роботи), мають І кваліфікаційну групу допуску з електробезпеки.

1.3. Працівник зобов'язаний:

- додержувати зобов'язань щодо охорони праці, передбачених колективним договором (угодою, трудовим договором) та правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства;

- проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди;

- співробітничати з власником у справі організації безпечних і ' нешкідливих умов праці, особисто вживати посильних заходів щодо усунення будь-якої виробничої ситуації, яка створює загрозу його життю чи здоров'ю або людей, які його оточують, і навколишньому природному середовищу, повідомляти про небезпеку свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу;

- утримувати в порядку і чистоті своє робоче місце;

- дотримувати встановленого протипожежного режиму; не користуватися відкритим воп-іем.

- вміти надавати першу медичну допомогу потерпілим при нещасних випадках;

- знати і виконувати bhmofvi даної інструкції, правила виробничої санітарії, правила поводження з машинами, устаткуванням і іншими засобами виробництва;

- не знаходитися на території в нетверезому стані, не вживати спиртні напої та наркотичні речовини;

- курити і приймати їжу тільки в спеціально відведених місцях (зазначити конкретно);

- знати рецептуру, технологію і технологічні режими збивання кремової маси збивальних машинах; будову обслуговуваних збивальних машин, правила їх експлуатації. Працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація небезпечна для його життя чи здоров'я, або для людей, які його оточують і навколишнього середовища.

1.4. В робочій зоні можливий вплив: шкідливих виробничих факторів:

- недостатня освітленість робочої зони, небезпечних виробничих факторів:

- рухомих частин устаткування (передач, муфт, збивальних лопастей);

- електричного струму (при відсутності або несправності захисного заземлення або занулення, ушкодженні ізоляції струмоприймачів);

- падіння на підлозі або інших шляхах переміщення;

- підвищена швидкість руху повітря.

Шкідливі та небезпечні фактори конкретизуються згідно результатів атестації робочих місць.

1.5. На території підприємства пересувайтесь по пішохідних доріжках, проїзну частину доро™ переходьте в установлених місцях.

1.6. Для усунення можливості впливу небезпечних і шкідливих виробничих чинників передбачено:

1.6.1. Огородження всіх частин і деталей машин, що обертаються, муфт і ремінних передач, інших небезпечних зон, знімати і працювати при відсутності яких забороняється.

1.6.2. Установка блокування кришки збивальної машини, що забезпечує зупинку приводу місильних лопатив при її відкриванні та кінцевих вимикачів механізму, що перевертає корито.

1.6.3. Вивішування попереджувальних знаків безпеки на всіх пускачах для попередження випадкового пуску устаткування, що знаходиться в ремонті, наладці або очистці.

1.6.4. Для попередження ураження електрострумом усі частини електроустаткування , що можуть виявитися під напругою, оснащені захисним заземленням-зануленням. Всі відкриті струмоведучі частини щитів, пускачів закриті запірними устроями, відчиняти які можуть тільки особи електротехнічного персоналу.

1.6.5. Від падіння працівників на підлозі й інших шляхах переміщення використане покриття, що не сковзає, і застосовується спеціальне взуття.

1.7. Виконуйте такі правила особистої гігієни:

- залишайте всі особисті речі і верхній одяг у влаштованих для цього місцях;

- приймайте їжу тільки у спеціально влаштованих для цього місцях.

- при відвідуванні туалету залишайте санодяг у тамбурі, при виході — вимийте руки водою, ополосніть дезінфікуючим розчином і водою.

1.8. При одержанні травми треба негайно звернутися в медпункт і повідомити свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу про нещасний випадок, що трапився, і причини, що викликали травму. При травмі співробітників надати допомогу, повідомити у медпункт.

1.9. При виконанні роботи використовуйте санодяг:

- халат бавовняний;

- ковпак або косинку бавовняні,

- фартух із суцільнокрійним нафудником;

- черевики шкіряні;

- рушник бавовняний.

1.10. Дотримуйте правил користування первинними засобами пожежогасіння, протипожежним інвентарем, знайте місця їх розташування.

1.11. За порушення вимог даної інструкції працівник притягається до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної, карної відповідальності згідно з законодавством України.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ.

2.1. Одягніть санодяг, застебніть його на всі Л/дзики, сховайте волосся під головний убір.

2.2. Прийміть зміну згідно встановленого порядку. Ознайомтесь із зауваженнями попередньої зміни щодо технічного стану устаткування.

Перевірте:

- надійність закриття захисних огороджень і наявність олії в редукторах;

- справність приводу мішалки, шнеку і блокування приводу на кришш;

- роботу устаткування на холостому ходу;

- справність дії припливно-витяжної вентиляції, місцевих відсмоктувачів.

2.3. Перевірте наявність і справність захисного заземлення, освітлення.

2.4. Перевірте відсутність сторонніх предметів усередині устаткування.

2.5. Перевірити наявність і справність пристосувань: шкребків, щіток, табличок "Не вмикати ! Працюють люди !".

2.6. Переконатися в правильному приєднанні збивального вінця до тримача робочого органа машини, зазор між вінцем і дном резервуара повинний бути біля 5 мм.

2.7. Перевірити надійність кріплення шкребка - планетарної збивальної PR-80, хвіст котрого необхідно ввести в приймальний отвір так, щоб закрутка, яка знаходиться збоку, була б спрямована точно нагору і щоб шліц на хвостовику шкребка-скидача вступив у зачеплення.

2.8. Прибрати сторонні предмети з робочого місця і шляхів переміщення, переконатися у відсутності речовин, що викликають ковзання.

2.9. Перевірити наявність та справність первинних засобів пожежогасіння.

2.10. Підготуйте необхідні для роботи матеріали, інструмент, інвентар.

2.11. При виявленні несправностей і відмов устаткування, не приступайте до роботи, повідомте свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу. Не виконувати самостійно ремонт, наладку устаткування.

2.12. Перед запуском у роботу устаткування переконайся, що при його пуску не виникне небезпека для інших працівників, що можуть виявитися в небезпечних зонах.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС РОБОТИ

3.1. Щоб запобігти травмуванню і виникненню травмонебезпечних ситуацій, треба додержуватися таких вимог:

- не залишайте працююче устаткування без нагляду і не допускайте до роботи на ньому сторонніх осіб, без дозволу керівника;

працюйте на справному устаткуванні, при виявленні несправностей повідомте безпосереднього керівника робіт; не працюйте на устаткуванні зі знятими або не справними захисними засобами травмонебезпечних зон; не відчиняйте дверці електрошаф і не ремонтуйте електроустаткування, не наступайте на електропроводи;

- не включати устаткування при обірваних або видимих пошкодженнях захисного заземлення (занулення);

- не виконуйте роботи, які не входять у ваші обов'язки;

- будьте уважними до сигналів внутрішньоцехового транспорту.

3.2. Утримуйте своє робоче місце в чистоті, своєчасно прибирайте з підлоги розлиті компоненти сировини.

3.3. Не захаращуйте робоче місце, залишайте вільними підходи до устаткування.

3.4. Під час роботи збивальної машини не відкривати кришку, не проводити завантаження сировини.

3.5. Вивантаження крему проводити після зупинки приводу лопастей збивальної машини.

3.6. Під час роботи машини не спиратися на корпус машини, захисні огородження та пульт керування.

3.7. Якщо продукт чи сировина пролилися на підлогу треба терміново їх прибрати та вимити підлогу.

3.8. Внутрішній огляд, очистку устаткування, транспортуючих пристроїв проводьте тільки при обезструмлених електродвигунах. На пусковому пристрої повинен бути вивішений попереджувальний плакат - "Не вмикати — працюють люди".

При огляді застосовуйте переносну електролампу напругою не вище 12В, з арматурою в захищеному виконанні.

3.9. Для переключення швидкості робочого органа необхідно виключити електродвигун приводу.

Переключення швидкості робочого органа збивальної машини PR-80 провадиться підкручуванням маховичка тільки на ходу.

3.10. Підйом і опускання діжі дозволяється робити тільки після зупинки мішалки.

3.11. При застосуванні пристрою газового опалення мішалки PR-80 необхідно дотримувати таких вимог: не дозволяється повертати пристрій газового опалення в стані його горіння. Він повинен знаходитися винятково тільки під місильною діжею. Для забезпечення гарного запалювання кільцевого пальника, усі смолоскипові отвори повинні утримуватися в чистому стані.

3.12. Для відбирання проб, перевірки консистенції маси необхідно зупинити мішалку.

3.13. Про всі недоліки у роботі устаткування, нещасні випадки, що трапилися з Вами або співробітниками, факти порушення технологічного процесу повідомте свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу, зробіть відповідний запис у змінному журналі.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

4.1. Перед зачищенням і прибиранням устаткування необхідно:

4.1.1. Зупинити устаткування кнопкою "Стоп".

4.1.2. Повісити на пускачі табличку "Не вмикати ! Працюють люди !".

4.1.3. Використовувати для очищення тільки спеціальні шкребки.

4.2. При вологому прибиранні устаткування не допускайте попадання води в пускову апаратуру.

4.3. По закінченні очищення та прибирання установіть всі огородження, інструмент І пристосування на встановлені місця.

4.4. Прийняти душ, санодяг скласти в шафу.

4.5. Про усі виявлені порушення в процесі роботи повідомити свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу і змінного машиніста.

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

5.1. Аварійною ситуацією є обставини, розвиток яких може призвести до серйозних поломок устаткування, руйнації будівельних конструкцій, пожежам, травмуванню або загибелі людей. Такими ситуаціями на робочому місці машиніста збивальних машин можуть бути:

5.1.1. - сторонні звуки, удари при роботі устаткування, його підвищена вібрація;

- поява напруги на поверхні устаткування;

поява диму, icкріння, загоряння обмоток епектродпигунів, електропроводки, пускової апаратури.

При зазначених ознаках обезструмте устаткування і повідомте свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу.

5.2. При загорянні електроустаткування використовувати тільки вуглекислотні або порошкові вопнегасники, що знаходяться (зазначити місце).

5.3. Для гасіння інших осередків пожежі користуватися пінними вогнегасниками, що знаходяться (зазначити місце).

5.4. При ситуаціях які безпосередньо загрожують життю і здоров'ю - неконтрольоване горіння, руйнація будівельних конструкцій або інші, покинути цех через евакуаційний вихід і знаходитися у центрального входу в будівлю.

5.5. Якщо є потерпілі, надавати їм першу медичну допомогу; при необхідності, викликати "швидку допомогу".

5.6. При пожежі викликати пожежну частину і приступити до її гасіння наявними засобами пожежогасіння.

5.7. В усіх випадках виконувати вказівки свого безпосереднього керівника.