ДЕРЖАВНІ БУДІВЕЛЬНІ НОРМИ УКРАЇНИ

Будинки і споруди

Пр. ДБН В. … :2008

Проектування висотних будинків

житлово-громадського призначення

Чинні від 2008-09-01

1 СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ

  • Ці норми розроблені в розвиток ДБН В.2.2-15 і ДБН В.2.2-9 та інших діючих нормативних документів в будівництві і поширюються на проектування нових висотних житлових і громадських будинків (далі - висотні будинки) з умовною висотою до .
    1. Проектування висотних будинків необхідно виконувати згідно із вимогами діючих будівельних норм та з урахуванням додаткових вимог, які встановлені даним нормативним документом.
    2. Проектування громадських будинків із умовною висотою більше дозволяється як об’єктів експериментального будівництва згідно із індивідуальними технічними вимогами, погодження та затвердження яких здійснює Мінрегіонбуд України.
    3. Ці норми не поширюються на капітальний ремонт, реконструкцію і модернізацію висотних будинків.

2 ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

  1. Вибір ділянки будівництва висотного будинку необхідно здійснювати з урахуванням містобудівного зонування території, визначеного у містобудівній документації, нормативних вимог щодо функціонально-планувальної організації містобудівних планувальних утворень та із урахуванням впливу на оточуючу забудову і інфраструктуру.
    1. Розташування висотних будинків повинно бути узгоджено із службами, які відповідають за повітряний рух в районі забудови.

Проектна документація на будівництво висотних будинків в зоні повітряного руху має бути погоджена із Державіаадміністрацією Мінтрансу України.

Розташування висотних будинків у радіусі ближче від межі території аеродрому необхідно погодити також з авіаційною службою цього аеродрому.

Верхня частина висотного будинку повинна бути облаштована системою світломаркування.

  1. Для вибору ділянки будівництва висотного будинку обов'язковим є розроблення містобудівного обґрунтування згідно ДБН Б.1.1-4, яке повинно включати також прогнозну оцінку можливих змін ґрунтових та гідрогеологічних умов, аеродинамічних показників в зоні будівництва та існуючої забудови, взаємовпливу техногенного навантаження від висотного будинку на існуючу надземну та підземну транспортну і інженерну інфраструктури.

Містобудівне обґрунтування виконується на стадії передпроектних досліджень і розроблень, підлягає розгляду на містобудівній Раді місцевого органу влади, а також на зібранні громади при будівництві висотного будинку в районі існуючої забудови. Архітектурно-планувальне завдання (АПЗ) на проектування висотного будинку видається при позитивних результатах розгляду містобудівного обґрунтування.

  1. Заходи з інженерної підготовки і захисту ділянки будівництва повинні бути спрямовані на забезпечення безпеки висотного будинку та оточуючої забудови, сприяти її раціональному функціонуванню та розвитку, а також розвитку міської інженерної та транспортної інфраструктур, збереженню історико-культурних, архітектурно-ландшафтних, водних та інших природних об'єктів на ділянці будівництва та на прилеглій території.
    1. При проектуванні, будівництві і експлуатації висотних будинків необхідно здійснювати науково-технічне супроводження згідно ДБН В.1.2-5 для вирішення проблем, що недостатньо обґрунтовані в проектній документації та не врегульовані чинними нормативними документами.
    2. Для кожного висотного будинку необхідно розробляти концепцію пожежної безпеки, яка повинна включати протипожежні організаційно-технічні заходи та заходи щодо захисту і рятуванню людей при виникненні пожежі.
    3. В складі проектної документації на будівництво висотних будинків необхідно розробляти експлуатаційну документацію, яка включає архітектурно-технічний паспорт згідно наказу Держбуду від 09.09.99 №220 і інструкції по протипожежному захисту, експлуатації інженерних систем та моніторингу стану основних несучих конструкцій і фасаду будівлі.

Розроблення вищезазначеної документації виконується генпроектувальною організацією із залученням спеціалізованих організацій та експлуатаційних служб висотного будинку за окремим завданням на проектування. Оплата робіт за розроблення експлуатаційної документації здійснюється замовником за окремим договором.

Прийняття закінченого будівництвом висотного будинку в експлуатацію дозволяється при наявності архітектурно-технічного паспорту та комплекту експлуатаційної документації.

  1. До проектування висотних будинків допускаються організації, які мають ліцензії на проектування будинків та споруд першого класу відповідальності згідно ГОСТ 27751-88.
    1. Контроль якості виконання будівельних робіт рекомендується здійснювати незалежною спеціалізованою організацією за погодженням місцевого органу держархбудінспекції.
    2. Проектно-кошторисна документація на будівництво висотних будинків незалежно від джерел фінансування та форм власності підлягає комплексній державній експертизі, в тому числі державними органами санітарно-гігієнічного нагляду та пожежної безпеки.

Доповнення, зауваження та пропозиції:

3 АРХІТЕКТУРНО-ПЛАНУВАЛЬНІ РІШЕННЯ

Вимоги до вибору і планування ділянки будівництва

3.1. Для вибору ділянки будівництва висотного будинку необхідно виконати містобудівне обґрунтування згідно ДБН.1.1-4 та із врахуванням результатів додаткових досліджень і розроблень, в тому числі:

  • візуально-ландшафтного аналізу розміщення висотного будинку із врахуванням об'ємно-просторового сприйняття його в даному районі забудови та на прилеглих територіях.
  • аналізу можливості виникнення геологічного ризику та прогнозної оцінки змін геологічного середовища, інженерно-геологічних та гідрогеологічних умов території під впливом очікуваних навантажень на ділянці будівництва висотного будинку і прилеглій території;
  • результатів розрахунків перевізної спроможності міської транспортної та потужностей інженерної інфраструктур з урахуванням додаткових навантажень від висотного будинку;
  • результатів світлокліматичних розрахунків рівня інсоляції та природного освітлення для висотного будинку і оточуючої забудови на відповідність діючим нормам;
  • результатів розрахунків забезпеченості населення озелененими територіями загального користування та об’єктами громадського обслуговування в межах запроектованих функціо-нально-планувальних утворень та на територіях, що прилягають до ділянки висотного будинку;
  • результатів оцінювання мікрокліматичних показників повітряного середовища, концентрації забруднюючих речовин, аеродинамічних показників, рівня зовнішнього шуму та вібрації;
  • аналізу впливу повітряних транспортних засобів на висотний будинок в районах розташування наближених аеропортів і аеродромів, об’єктів наземної інфраструктури, радіотехнічних засобів управління повітряним рухом, радіонавігацією, посадкою, зв’язком та метеозабезпеченням.

3.2 На ділянці будівництва висотного будинку доцільно розташовувати об'єкти громадського обслуговування та майданчики для стоянки автомобілів для мешканців і працюючих у висотному будинку та відвідувачів.

3.3 Планування ділянки висотного будинку слід виконувати з урахуванням вимог по організації безперешкодного середовища для маломобільних груп населення.

3.4 Для забезпечення під'їзду та кругового руху пожежної техніки біля висотного будинку необхідно передбачати кругові проїзди із твердим покриттям шириною не менше на відстані не менше від зовнішньої стіни висотного будинку.

  1. Ділянка будівництва повинна забезпечувати можливість роздільної експлуатації різних функціональних частин висотного будинку. Територія, що відноситься до житлової частини висотного будинку, включно із під’їздами та входами, повинна бути відокремлена.
    1. Ділянку висотного будинку слід проектувати із підвищеним рівнем якості благоустрою та передбачати влаштування зелених насаджень і зон відпочинку та занять спортом. При цьому розвиток вказаних зон можна здійснювати також за рахунок розміщення зелених насаджень на покриттях стилобатів, влаштування внутрішніх рекреаційних приміщень, зимових садів, спортивних залів тощо.
    2. В’їзди та виїзди на територію ділянки необхідно передбачити на місцеву вуличну мережу або місцеві проїзди магістральних вулиць міського значення.
    3. При плануванні ділянки будівництва рекомендується передбачати проходи або безпечно розташовані майданчики для ефективної евакуації людей із висотного будинку.
    4. Склад зон ділянки будівництва та вимоги до них визначаються в завданні на проектування.
    5. Не рекомендується розташування висотних будинків на відстані менше 100м від джерел вібрації (метрополітену, залізничного або інших швидкісних видів транспорту та інш.). При розміщенні висотних будинків на відстані менше 100м від зазначених джерел вібрації необхідно виконувати перевірку розрахунком рівня вібрації для врахування вимог санітарних норм.

Об’ємно - планувальні рішення

  1. Загальна структура, перелік та площі функціональних елементів, поверховість, висота будинку та кількість підземних поверхів визначається у завданні на проектування згідно з ДБН В.2.2-9, ДБН В.2.2-15, ДБН В.1.1-12, ДБН В.1.1-3, ДБН В.1.1-5, СНиП 2.01-15, ДБН В.1.1-7.
    1. Типологічні вимоги, які не суперечать протипожежним, санітарно-гігієнічним, природоохоронним та іншим нормативним вимогам до висотних будинків, слід приймати згідно з ДБН В.2.2-15, ДБН В.2.2-9, СНиП 2.09.04.87

Висота технічних поверхів визначається відповідно до завдання на проектування із врахуванням конструктивних, технічних, протипожежних та санітарно-гігієнічних вимог.

  1. У висотних будинках рекомендується передбачати службові приміщення для пункту управління висотним будинком (диспетчерської), посту охорони будівлі, пожежного посту, служб експлуатації та моніторингу стану основних несучих конструкцій і інженерних систем висотного будинку та інші. Перелік, площі та вимоги до розміщення службових приміщень, можливість їх блокування або сумісного розташування визначається у завданні на проектування із врахуванням технічних, санітарно-гігієнічних та протипожежних вимог.
    1. Службові приміщення рекомендується розташовувати поблизу головного входу висотного будинку на першому або на цокольному поверхах з виходом до вестибюлю або безпосередньо на вулицю та із забезпеченням їх захисту від несанкціонованого проникнення.
    2. Службові приміщення з довготривалим (цілодобовим) перебуванням людей повинні мати природне освітлення та індивідуальний санітарний вузол із унітазом та умивальником.
    3. Площа вестибюлів у висотних будинках визначається із розрахунку найбільшого скупчення людей в період очікування ліфту (часу «пік») в межах 30-35 с. в будинках громадського призначення та 60-80 с. в житлових будинках.
    4. Перелік вбудованих та вбудовано-прибудованих приміщень, приміщень, які розташовуються у підземних та цокольних поверхах, а також приміщень без природного освітлення в житлових та громадських будинках визначається згідно із ДБН В.2.2-15, ДБН В.2.2-9 у завданні на проектування з урахуванням санітарно-гігієнічних норм та норм пожежної безпеки.
    5. Розташування в житловому будинку приміщень громадського призначення здійснюється згідно вимог ДБН В.2.2-15 та санітарно-гігієнічних вимог, у тому числі вимог до захисту від шуму в житлових приміщеннях згідно зі СаНиП II-12.
    6. Приміщення громадського призначення допускається розташовувати на першому та другому поверхах житлових будинків згідно із ДБН.В.2.2-9. Розміщення громадських приміщень на інших поверхах визначається у завданні проектування при дотриманні всіх санітарно- гігієнічних та протипожежних норм.
    7. Заходи з цивільної оборони визначаються у завданні на проектування згідно із вимогами ДБН В.2.2.5.
    8. Доступ маломобільних груп населення до висотних будинків необхідно забезпечити згідно із вимогами ДБН В.2.2.5-15, ДБН В.2.2.9.

Уклін та ширина сходових маршів і пандусів, висота сходинок, ширина проступу, ширина сходової клітки визначається ДБН В.2.2-9, ДБН В.2.2-15 із урахуванням функціонального призначення будинку. При цьому ширина сходового маршу повинна бути не менше ніж . Відстань між маршами повинна бути не менша (у світлі).

  1. Висоту огорожі східців, пандусів, покриття, рекреаційних та літніх приміщень слід приймати згідно ГОСТ 25772-83, ДБН В.2.2-15, ДБН В.2.2-9. Огорожі повинні бути безперервними та обладнані поручнями.
    1. Вікна в приміщеннях висотного будинку, які розміщуються вище ., з метою безпеки повинні бути виконані з фіксаторами відчинення, які дозволяють регулювати кут відчинення стулкових елементів, та із посиленими завісами, що розраховані на високошвидкісний напір вітру. Відчинятися повинні усі стулки вікон всередину приміщень.
    2. Вимоги до озеленення і благоустрою покриттів житлових та громадських будівель, вимоги до влаштування у висотному будинку внутрішніх приміщень рекреації та зимового саду визначаються з урахуванням вимог діючих нормативів.
    3. Рекреаційні та літні приміщення висотного будинку, що розташовані вище 73,5м, повинні бути заскленими та мати відповідні огородження, які забезпечують зменшення психологічного дискомфорту висотобоязні.
    4. У висотному будинку повинні бути передбачені пристрої для ремонту і очищення фасадів та елементів їх засклення.
    5. Проектування у висотному будинку стоянок для автомашин і мотоциклів, що належать мешканцям, здійснюється згідно ДБН В.2.2-15, ДБН 360, ДБН В.2.2-9, ДБН В.2.3-15.
    6. При проектуванні фасадних систем необхідно враховувати вимоги до встановлення кондиціонерів, реклами та організації підсвітлення в нічний час.
    7. Всі інженерні системи частин висотного будинку, що мають різне функціональне призначення (житлове, громадське, підземний паркінг тощо) повинні, як правило, проектуватися окремими.
    8. Розташування на технічних поверхах приміщень іншого призначення дозволяється при спеціальному обґрунтуванні та погодженні із відповідними органами державного контролю і нагляду.