Новини
Фахівцями Управління Держпраці у Хмельницькій області працівникам «УК» Житлофонд» роз'яснено вимоги законодавства стосовно проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Зазначено, що атестація робочих місць за умовами праці — це сукупність заходів, які мають за мету комплексну оцінку кожного робочого місця на відповідність Системі стандартів безпеки праці, технічному і організаційному рівням. Це забезпечує поліпшення стану безпеки виробництва, якості продукції і головне, передбачає урегулювання відносин між роботодавцем та працюючим населенням в галузі безпечних і здорових умов праці.

Спеціалісти Управління наголосили, що сьогодні актуальність проведення атестації робочих місць за умовами праці не зменшується. Населення області, як і у всій державі, старіє, люди готуються до виходу на пенсію, в тому числі і ті, що працюють у важких і шкідливих умовах праці. Щоб вийти на заслужений відпочинок на пільгових умовах за Списком № 1 чи № 2 працівникові тої чи іншої професії необхідно підтвердити це право, а воно, як відомо, підтверджується лише за результатами атестації робочих місць, яка проводиться один раз на 5 років, як це передбачає Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 року № 442.

Зазначили, що до пільг і компенсацій за роботу в несприятливих умовах праці належать: пенсії за віком на пільгових умовах, додаткові відпустки, скорочена тривалість робочого часу (дня, тижня), доплати до тарифних ставок (окладів).

За результатами семінару керівництву УК «Житлофонд» рекомендовано контролювати стан проведення атестації робочих місць за умовами праці згідно вимог законодавства.



До списку новинВпередНазад