Новини
Начальник Управління Держпраці у Хмельницькій області Олексій Глушаков під час обласної семінар-наради для голів об'єднаних територіальних громад області та керівників фінансових відділів ОТГ детально зупинився на змінах до деяких актів України щодо делегованих повноважень органам місцевого самоврядування в частині здійснення контролю за дотриманням трудового законодавства підприємствами, установами і організаціями, що перебувають у їх функціональному підпорядкуванні.



Участь в нараді взяли заступник голови облдержадміністрації Валерій Олійник, голова обласної ради Михайло Загородний, директор Хмельницького відокремленого підрозділу установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» Сергій Яцковський, керівники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації.



«Право перевіряти додержання законодавства про працю та зайнятість населення органам місцевого самоврядування делеговано Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 06.12.2016 р. №1774-VIII. Виконавчі органи міських рад міст обласного значення та об'єднання територіальних громад зможуть перевіряти будь-які підприємства, установи та організації, як комунальних так і інших форм власності, а також фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників», — зазначив Олексій Глушаков. Додавши, що Закон про місцеве самоврядування закріплює за ними право проводити перевірки і накладати штрафи, але реалізувати його вони зможуть лише після затвердження відповідного Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення та процедури накладення штрафів. Прийняття якого очікується найближчим часом.



Посадові особи Управління Держпраці здійснюватимуть нагляд щодо забезпечення ефективного здійснення виконавчими органами міських рад міст обласного значення та об'єднаних територіальних громад повноважень, визначених частиною третьою статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», та центральними органами виконавчої влади повноважень, визначених частиною другою статті 259 КЗпП України.



Основним завданням такого нагляду стане виявлення порушень при здійсненні виконавчими органами міських рад міст обласного значення та об'єднаних територіальних громад повноважень, визначених частиною третьою статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», та центральними органами виконавчої влади повноважень, визначених частиною другою статті 259 КЗпП України. Розроблення пропозицій щодо шляхів (форм, засобів) підвищення ефективності здійснення контрольних повноважень. Внесення вимог щодо забезпечення ефективного здійснення контрольних повноважень. Вжиття заходів щодо притягнення до відповідальності посадових осіб, винних у неефективному здійсненні контрольних повноважень. Скасування чи зупинення дії рішень виконавчих органів міських рад міст обласного значення та об'єднаних територіальних громад, прийнятих при здійсненні контрольних повноважень з порушенням вимог законодавства про працю та зайнятість населення.



До списку новинВпередНазад