Новини

Роботу галузей господарського комплексу та соціальної інфраструктури області в осінньо-зимовий період 2014-2015 рр. підсумували під час засідання колегії Тернопільської облдержадміністрації 6 травня 2015 року. Також окреслили завдання з підготовки до роботи в осінньо-зимовий період протягом 2015-2016 рр.

Як повідомив заступник директора департаменту — начальник управління житлово-комунального господарства департаменту архітектури, будівництва, житлово-комунального господарства та енергозбереження Орест Куриляк, опалювальний сезон 2014-2015 рр. в області проходив стабільно, без порушень подачі теплоносіїв та без надзвичайних ситуацій.

«Працювало 1202 котельні, в тому числі 74 комунальні та 1128 відомчих, які опалювали 851 житловий будинок, 63 лікарні, 473 дитячі садочки та 842 школи, — зазначив він. — Незважаючи на певні труднощі з оплатою за використані споживачами енергоресурси, що фінансувалися з державного, обласного та районних бюджетів, в області забезпечено безперебійне електро-, тепло-, газопостачання дошкільних та навчальних закладів, об'єктів соціальної сфери та підприємств комунальної теплоенергетики».

У період підготовки до роботи в осінньо-зимовий період 2015-2016 рр. організаційно-технічні заходи спрямовують на підвищення ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів.

«Райдержадміністраціям спільно з органами місцевого самоврядування необхідно вжити заходи, спрямовані на забезпечення достовірності актів обстеження придатності димових та вентиляційних каналів, додержання порядку здійснення технічного нагляду за встановленням газового обладнання, видачу паспортів та актів готовності до опалювального сезону житлових будинків та об'єктів соціальної сфери, — додав Орест Куриляк. — Департаментом охорони здоров'я ОДА визначені невідкладні обсяги ремонтно-будівельних робіт, які необхідно виконати до початку опалювального сезону, а саме: відремонтувати 3 котельні та 4 котли, деякі тепломережі та водопровідні мережі, 4 котли замінити на нові.

Також планується перевести на альтернативні види палива котельні у 33 навчальних закладах, відремонтувати покрівлі у 76 навчальних закладах, відремонтувати приміщення — у 157, систем опалення — у 21, котелень — у 51, замінити у закладах вікна та двері на сучасні енергозберігаючі.

Заплановано перевести 3 заклади культури на альтернативні види палива. Важливим моментом підготовки є закінчення ремонту доріг загального значення та вулиць у населених пунктах області».

Як зазначив заступник голови ОДА Леонід Бицюра, програма енергоефективності передбачає не лише скорочення витрачанння енергоносіїв, а у першу чергу їх раціональне використання.

«Переведення котлів на альтернативні види палива дозволяє суттєво економити кошти. Вподовж 2014-2015 років в області замінили 39 котлів бюджетної сфери та 30 котлів приватної форми власності. Якщо ми продовжимо цю роботу, то зможемо зекономити близько 200 млн. грн. в рік, — зазначив Леонід Бицюра. — Цей ресурс може бути використаний на інші потреби».

Леонід Бицюра наголосив на важливості співпраці голів РДА з місцевими виробниками теплокомуляційного та теплогенеруючого обладнання, а також вирішення питання встановлення ціни на деревину із господарствами у районах.

Заступник голови ОДА зазначив, що потрібно продовжувати утеплення будівель, без чого жодна модернізація чи переоснащення системи опалення не даватимуть бажаних результатів економії.

Департаменту архітектури, будівництва, житлово-комунального господарства та енергозбереження було доручено збільшити ринок ліцензійних компаній, які проводять тепловий аудит в області.




До списку новинВпередНазад