Новини

Особливості надання теруправлінням документів дозвільного характеру на період проведення АТО

До територіального управління Держгірпромнагляду України у Донецькій області звертаються юридичні та фізичні особи с заявами на отриманнядозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки. В окремих випадках їх юридичні адреси знаходяться в зоні не підконтрольній органам державної влади України, а структурні підрозділи та об`єкти знаходяться на території контрольованій органами державної влади України або навпаки, юридичні адреси знаходяться на території контрольованій органами державної влади України, а структурні підрозділи та об`єкти знаходяться в зоні не підконтрольній органам державної влади України.

Законом України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» (далі — Закон) визначено тимчасові заходи для забезпечення підтримки суб'єктів господарювання, що здійснюють діяльність на території проведення антитерористичної операції, та осіб, які проживають у зоні проведення антитерористичної операції або переселилися з неї під час її проведення.

Статтею 5 Закону встановлено, що ліцензії та документи дозвільного характеру, видані суб'єктам господарювання, які здійснюють діяльність на території проведення антитерористичної операції, строк дії яких закінчився у період її проведення, вважаються такими, що продовжили свою дію на період проведення антитерористичної операції. Інших особливостей функціонування дозвільної системи Закон не визначає та не встановлює мораторію на видання дозволів.

Затверджене указом Президента України від 14.11.2014 р. № 875/2014 рішення Ради національної безпеки і оборони України від 04.11.2014 р. «Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій та Луганській областях» також не встановлює особливостей функціонування дозвільної системи.

Разом з тим, на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 07.11.2014 р. № 595 «Деякі питання фінансування бюджетних установ, здійснення соціальних виплат населенню та надання фінансової підтримки окремим підприємствам і організаціям Донецької та Луганської областей» територіальне управління Держгірпромнагляду у Донецькій області було переміщено на територію, на якій здійснює свої повноваження у повному обсязі. З огляду на це, повноваження територіального управління Держгірпромнагляду у Донецькій області не поширюються на визначені розпорядженням Кабінету Міністрів України від 07.11.2014 р. № 1085-Р «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження» тимчасово неконтрольовані території.

Враховуючи зазначене, видача дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів устаткування підвищеної небезпеки може здійснюватись територіальним управлінням на території, на якій ним здійснюються повноваження у повному обсязі у порядку, визначеному чинним законодавством України.

05.03.2015 р. В. П. Буртновський




До списку новинВпередНазад