Про Рекомендації з вибору прогресивних архітектурно-технічних рішень для реконструкції житлових будинків різних конструктивних систем

Рішення НТР від 14 березня 2001 р. № 13

            Науково-технічна рада вирішила:

            1. Схвалити “Рекомендації з вибору прогресивних архітектурно-технічних рішень для реконструкції житлових будинків різних конструктивних систем”, розроблені інститутом “НДІпроектреконструкція” за замовленням Держбуду України на виконання Першочергових заходів щодо реалізації Програми реконструкції житлових будинків перших масових серій.

            2. Рекомендувати міністерствам, іншим центральним та місцевим органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, службам замовників та експлуатації будинків, науково-дослідним, проектним інститутам і будівельним організаціям застосовувати зазначені Рекомендації під час вибору архітектурно-планувальних рішень для житлових будинків, які підлягають реконструкції.

            3. Інституту “НДІпроектреконструкція” (Г.Онищук) до 30 травня п.р. підготувати альбом зазначених архітектурно-технічних рішень для реконструкції житлових будинків різних конструктивних систем до видання та розповсюдження за замовленнями зацікавлених організацій.

            4. Управлінню архітектурно-будівельних систем та інженерного обладнання будинків і споруд (Л.Муляр) підготувати пропозиції з розроблення у поточному році рекомендацій щодо “Конструктивно-технологічних рішень реконструкції житлових будинків перших масових серій” як доповнення до зазначених Рекомендацій.

 Голова НТР

В.Гусаков

Довідка

                Рекомендації з вибору прогресивних архітектурно-технічних рішень для реконструкції житлових будинків різних конструктивних систем (далі Рекомендації) розроблені інститутом “НДІпроектреконструкція” згідно з Першочерговими заходами щодо реалізації “Програми реконструкції житлових будинків перших масових серій”, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 14.05.99 № 820, і призначені для використання замовниками, проектними і будівельними організаціями у процесі виконання передпроектних обгрунтувань, розроблення проектів та здійснення робіт з реконструкції та модернізації житлових будинків різних конструктивних систем, в першу чергу, будинків перших масових серій.

                Робота спрямована на створення методичної бази модернізації та вдосконалення об’ємно-планувальних рішень типових будинків першого покоління, з урахуванням їх конструктивних особливостей, визначенням раціональних схем і економічно обгрунтованих рішень з їх перепланування, надбудови або прибудови. У Рекомендаціях використано вітчизняний досвід, результати і аналіз наукових та проектних робіт з відновлення житлового фонду республіки Білорусь, Російської Федерації та ін.

                Реконструкція житлового будинку може включати часткове або повне перепланування квартир і секцій, зміну параметрів будинку, функціонального призначення квартир, а також експлуатаційних характеристик огороджуючих конструкцій будинку.

                Рекомендації виконані на прикладах типових будинків першого покоління, найбільш поширених на території України для основних конструктивних  схем несучих конструкцій.

                Запропоновані об’ємно-планувальні та архітектурно-технічні рішення спрямовані на підвищення рівня комфорту житла, експлуатаційних якостей будинків до сучасних нормативних вимог з тепло- і шумозахисту, забезпечення поквартирного обліку та регулювання тепло-, водо-, газоспоживання. Розроблено комплекс економічно обгрунтованих заходів поліпшення теплового і вологісного режиму будинку завдяки реконструкції даху, техпідпілля, підвалів, теплоізоляції зовнішніх стін, віконних і дверних блоків, модернізації інженерного обладнання, забезпечення нормованого повітрообміну.

                Доцільність проведення реконструкції та вибір раціональних рішень під час реконструкції житлових будинків перших масових серій повинні визначатися очікуваним соціальним ефектом, обгрунтовуватись оцінкою техніко-економічної ефективності та термінів окупності капіталовкладень, з урахуванням альтернативних варіантів модернізації житлового будинку та загальної концепції забудови. У Рекомендаціях враховано сучасні вимоги до рівня комфорту квартир, збільшення площі кухонь, віталень, житлових кімнат, збільшення площі та улаштування роздільних санвузлів, ліквідацію прохідних житлових помешкань, збільшення площ і створення нових підсобних приміщень, перепрофілювання квартир першого поверху в нежитлові або спеціалізовані житлові, розташування підприємств і організацій сфери культурно-побутового обслуговування населення тощо.

                У процесі реконструкції декількох будинків рекомендовано проводити комплекс робіт з реконструкції території забудови, використовувати можливість організації вставок для ущільнення території та інші містобудівні рішення для поліпшення об’ємно-просторової композиції, модернізації інженерних споруд та мереж, об’єктів соціальної сфери тощо.