Про проект ДБН “Газопостачання”

Рішення НТР від 12 квітня 2001 р. № 21

            Розглянувши проект державних будівельних норм “Газопостачання”, науково-технічна рада вирішила:

            1. Схвалити і рекомендувати до затвердження державні будівельні норми “Газопостачання”, розробленів ВАТ “УкрНДІінжпроект” за участю концерну “Укргазифікація”, НВФ “Полімербуд”, Головпобутгазу ДК Укртрансгазу, Держнаглядохоронпраці, асоціації “Укрсільгаз” і КНУБА та внесені Управлінням інженерного захисту територій та промислової забудови.

            2. Рекомендувати ВАТ “УкрНДІінжпроект” разом із заінтересованими організаціями визначитись із переліком посібників, які необхідно розробити після введення в дію ДБН “Газопостачання”.

            3. Відзначити високу якість розроблення проекту ДБН “Газопостачання” та рекомендувати керівництву організацій-розробників вказаних державних будівельних норм заохотити авторів та учасників їх розроблення.

Голова НТР

В.Гусаков

Довідка

                Проект державних будівельних норм “Газопостачання” підготовлено провідною організацією-розробником ВАТ “УкрНДІінжпроект” за участю концерну “Укргазифікація”, НВФ “Полімербуд”, Головпобутгазу ДК Укртрансгазу, Держнаглядохоронпраці, асоціації “Укрсільгаз” та КНУБА відповідно до рішення НТР Держбуду (протокол № 11 від 15 жовтня 1997 р.) та затвердженого у 1998 році технічного завдання.

                В основу нормативного документа покладено СНиП 2.04.08-87 “Газоснабжение” з 9-ма змінами до нього та СНиП 3.05.02-85 “Газоснабжение”  з 3-ма змінами до нього, результати закінчених науково-дослідних, дослідно-конструкторських та експериментальних робіт та набутого передового вітчизняного і зарубіжного досвіду проектування, будівництва і експлуатації систем газопостачання.

                Широке впровадження передових зарубіжних технологій та обладнання у будівництві, застосування одноступеневих систем газопостачання, приладів обліку витрат газу, перехід на децентралізоване теплопостачання з впровадженням дахових котелень та нових поквартирних опалювальних приладів з їх підключенням до домових систем газопостачання тощо вимагають установлення нових вимог, а також приведення будівельних норм у відповідність до чинного законодавства. Крім того, постановою Кабінету Міністрів України від 10.07.97 № 726 “Про виробництво і використання поліетиленових труб у будівництві та реконструкції газових мереж у сільській місцевості” Держбуд було зобов’язано забезпечити перегляд та внесення відповідних змін до будівельних норм і стандартів на проектування та будівництво газових мереж.

                У проекті нормативного документа забезпечено комплексний підхід до встановлення вимог до об’єкта нормування, включаючи його проектування, будівництво та експлуатацію систем газопостачання. Структурно нормативний документ складається з 24-х розділів та 23-х додатків.

                У ньому передбачено значне розширення сфери застосування газопроводів із полімерних труб. Крім того, включені нові розділи (оцінка впливу на навколишнє середовище та експлуатація систем газопостачання), підрозділи та окремі вимоги, зокрема стосовно одноступеневих систем газопостачання, реконструкції сталевих газопроводів шляхом протягування в них поліетиленових труб, будівництва газопроводів на зсувонебезпечних територіях та в районах із водонасиченими грунтами тощо.

                Цей нормативний документ вводиться замість СНиП 2.04.08-87 “Газоснабжение” та СНиП 3.05.02-85 “Газоснабжение”.

                Проект ДБН “Газопостачання” направлявся на відгук у 27 організацій, від яких отримано майже 800 зауважень і пропозицій, і погоджений усіма зазначеними у технічному завданні органами держнагляду (Держнаглядохоронпраці, ГУПО МВС, НАК Нафтогаз України, Мінекоресурсів).

                Остаточна редакція проекту документа розглянута на засіданні науково-технічної ради УкрНДІінжпроекту за участю організацій-співвиконавців та підготовлена для проведення експекртизи.

                Проект ДБН “Газопостачання” та стан його розроблення було розглянуто на засіданнях секції інженерного захисту територій та промислової забудови, рішенням якої остаточна редакція рекомендована для розгляду на засіданні НТР Держбуду.

                Технічним комітетом із стандартизації “Будтехнормування” проведено комплексну правову та науково-технічну експертизу проекту цих державних будівельних норм і рекомендовано до затвердження Держбудом України.