Про проект постанови Кабінету Міністрів України “Про Порядок затвердження інвестиційних програм і проектів будівництва та проведення їх комплексної державної експертизи”

Рішення  колегії від 27 листопада 2001 р. № 112

            Колегія вирішила:

            1. Схвалити підготовлений на виконання першочергових заходів Кабінету Міністрів України на ІІІ та ІV квартали 2001 року проект постанови Кабінету Міністрів України “Про порядок затвердження інвестиційних програм і проектів будівництва та проведення їх комплексної державної експертизи”.

            2. Управлінню реформування ціноутворення, методології експертизи та контролю вартості будівництва (П.Губень):

            - погодити проект постанови із зацікавленими міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади;

            - підготувати проект постанови та обгрунтування для подання до Кабінету Міністрів України.

Голова колегії

В.Череп

Довідка

                Проект постанови Кабінету Міністрів України “Про порядок затвердження інвестиційних програм і проектів будівництва та проведення їх комплексної державної експертизи” підготовлений на виконання першочергових заходів Кабінету Міністрів України на ІІІ та ІV квартали 2001 року та з урахуванням практичного досвіду роботи на підставі чинної постанови Кабінету Міністрів України від 17.08.98 № 1308 “Про порядок затвердження інвестиційних програм і проектів будівництва та проведення їх комплексної державної експертизи”.

                Метою прийняття постанови є спрощення механізму затвердження інвестиційних програм і проектів будівництва, що сприятиме створенню більш привабливих умов інвестування у будівництво. Необхідність прийняття нової постанови викликана також складністю процедури взаємодії співвиконавців комплексної державної експертизи, які діють на підставі законів України з питань державної інвестиційної експертизи; державної санітарно-гігієнічної експертизи; державної екологічної експертизи; державної експертизи щодо пожежної безпеки; державної експертизи з охорони праці; державної експертизи з енергозбереження та при необхідності – державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки, а також проблемами координування їх роботи, що призводить до затягування термінів затвердження документації або збільшення потреби в кількості примірників.

                Спрощення механізму затвердження передбачається здійснити шляхом збільшення вартісних показників, за якими міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними державними адміністраціями, Севастопольською міською державною адміністрацією, а також іншими органами державної влади – замовниками затверджуються інвестиційні програми і проекти будівництва та можливістю делегування Кабінетом Міністрів України іншим органам державної влади права затверджувати проекти будівництва вартістю понад 30,0 млн.гривень.

                Проектом постанови передбачається визначення головної організації, яка є відповідальною за проведення комплексної державної експертизи – служби Укрінвестекспертизи. Зазначені служби організовують роботу суміжних організацій, визначають виконавців експертизи та вартість їх роботи, що зменшить терміни та спростить процедуру експертизи.

                Вартість комплексної державної експертизи пропонується встановлювати Держбудом України за погодженням із зацікавленими міністерствами та відомствами, як це передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 10.11.2000 № 1685 “Про визначення вартості будівництва”.

                Проект постанови Кабінету Міністрів України “Про порядок затвердження інвестиційних програм і проектів будівництва та проведення їх комплексної державної експертизи” доопрацьований робочою групою у складі відповідних спеціалістів зацікавлених міністерств та відомств та розглянутий на засіданні секції науково-технічної ради Держбуду України і рекомендований до розгляду на засіданні колегії Держбуду.