Про проект Посібника з проектування культових будинків

і споруд різних конфесій

Рішення НТР від 14 грудня 2001 р. № 70

                Розглянувши проект Посібника з проектування культових будинків та споруд різних конфесій, науково-технічна рада вирішила:

                1. Схвалити та рекомендувати до затвердження проект Посібника з проектування культових будинків та споруд різних конфесій, розроблений Українською Академією архітектури і ВАТ КиївЗНДІЕП та внесений Управлінням архітектурно-будівельних систем та інженерного обладнання будинків і споруд.

                2. Українській Академії архітектури (В.Штолько), ВАТ КиївЗНДІЕП (В.Шевельов) забезпечити затвердження зазначеного Посібника в установленому порядку та підготовку його до видання і розповсюдження.

Голова НТР

В.Череп

Довідка

                Проект Посібника з проектування культових будинків і споруд різних конфесій (далі Посібник) підготовлений Українською Академією архітектури за участю ВАТ КиївЗНДІЕП на замовлення Держбуду України.

                Розроблення Посібника викликано необхідністю нормативно-методичного забезпечення проектування і будівництва культових будинків та споруд в Україні, де за роки державної незалежності значно збільшився обсяг будівництва та реконструкції об’єктів культового призначення. Відсутність нормативно-методичних документів з питань їх проектування призвела до будівництва невиразних, з недосконалою архітектурно-просторовою організацією, будівель і споруд культового призначення, в яких часом не дотримуються протипожежні і санітарно-гігієнічні вимоги.

                У зазначеному Посібнику наведені основні типи храмів різних конфесій, визначені особливості їх розташування у забудові міських та сільських населених пунктів згідно з державними містобудівельними нормами, розглянуті аспекти архітектурно-планувальних рішень відповідно до конфесійних особливостей культових будинків та споруд, визначені рекомендації щодо інженерного забезпечення будинків і споруд.

                З метою визначення параметрів культових будинків і споруд різних конфесій у Посібнику встановлені правила підрахунку їх загальної площі, будівельного об’єму та поверховості зазначених об’єктів.

                Проект Посібника погоджений Державним комітетом України у справах релігій, органами протипожежного та санітарно-гігієнічного нагляду, розглянутий секцією “Архітектура та житлово-цивільне будівництво” НТР Держбуду.