Про техніко-економічне обгрунтування проекту управління твердими

 побутовими відходами (ТПВ) Великої Ялти та основні проектні рішення

реконструкції полігону ТПВ у селищі Гаспра

Рішення НТР від 18 січня 2002 р. № 2

     Розглянувши питання санітарної очистки та знешкодження твердих побутових відходів (ТПВ) Великої Ялти, техніко-економічне обгрунтування проекту управління твердими побутовими відходами та основні проектні рішення з реконструкції полігону ТПВ в селищі Гаспра, науково-технічна рада вирішила:

     1. Схвалити розроблене техніко-економічне обгрунтування проекту управління твердими побутовими відходами курорту загальнодержавного значення Великої Ялти, яке передбачає:

     реконструкцію полігону ТПВ у селищі Гаспра з його санацією та рекультивацією відповідно до норм екологічної безпеки, розширення площі земельної ділянки з метою продовження терміну експлуатації на 20-25 років та її відведення згідно з чинним законодавством;

     впровадження роздільного збору ТПВ у Великій Ялті з виділенням цінних компонентів вторсировини;

     будівництво сміттєпереробного заводу (лінії);

     створення ділянки польового компостування;

     організацію термічного знешкодження лікарняних відходів.

     2. Вважати за доцільне продовжити роботи з обгрунтування вибору ділянки під розширення діючого полігону ТПВ в селищі Гаспра.

     3. НДКТІ МГ (Г.Щербина) на стадії проектування:

     узгодити техніко-економічне обгрунтування проекту управління твердими побутовими відходами та основні проектні рішення реконструкції полігону ТПВ в селищі Гаспра з головною організацією з коригування генплану Великої Ялти – інститутом Діпромісто;

     опрацювати можливість зменшення обсягу наявного сміттєзвалища і зменшення його шкідливого впливу на довкілля за рахунок впровадження технології знешкодження сміття мобільними установками з використанням біогазу, що утворюється на полігоні;

     з метою зменшення площі земельної ділянки під розвиток полігону ТПВ розглянути варіанти його облаштування із застосуванням традиційної технології знешкодження відходів і технології пресування у папки залишкової, після сортування, частини відходів.

     4. Рекомендувати Раді міністрів АР Крим продовжити роботи з реалізації розглянутого проекту та передбачити у 2002 році фінансування виконання відповідної проектно-конструкторської документації.

Заступник голови НТР

Г.Семчук