Про проект ДБН “Мости та труби. Обстеження і випробування”

Рішення НТР від 12 квітня 2002 р. № 23

            Розглянувши проект Державних будівельних норм “Мости та труби. Обстеження і випробування”, науково-технічна рада вирішила:

            Схвалити і рекомендувати до затвердження проект Державних будівельних норм “Мости та труби. Обстеження і випробування”, розроблені Українським державним виробничо-технологічним підприємством “Укрдортехнологія” та внесені Державною службою автомобільних доріг України і Управлінням інженерного захисту територій та промислової забудови.

Голова НТР

В.Череп

*                       *                       *

Довідка

                Проект Державних будівельних норм “Мости та труби. Обстеження та випробування” розроблений Українським державним виробничо-технологічним підприємством “Укрдортехнологія”.

                Необхідність розроблення цього нормативного документа зумовлена вимогами постанови Кабінету Міністрів України від 5 травня 1997 р. № 409 “Про забезпечення надійності й безпечної експлуатації будівель, споруд та інженерних мереж”, а також складною ситуацією в мостовому господарстві.

                В Україні нараховується 28432 залізничних та автодорожніх мостів загальною довжиною 750 км. Більшість з них не має відповідного нагляду, їхній стан не відслідковується, хоча 14% залізничних мостів, 46% - корпорації “Укравтодор” і 76% - комунальних перебувають у незадовільному технічному стані. Близько 20% автодорожніх мостів потребують негайного ремонту чи реконструкції.

                Ці будівельні норми підготовлені на заміну СНіП 3.06.07-86 “Мосты и трубы. Правила обследований и испытаний” і мають стати складовою частиною майбутнього нормативного документа – ДБН “Мости та труби”.

                Вимоги розроблених норм поширюються на обстеження, випробування та обкат всіх мостів, шляхопроводів, естакад, віадуків та труб, завершених будівництвом, після реконструкції, капітального ремонту, а також мостових споруд, що експлуатуються.

                Документ складається із шести розділів та шести додатків.

                Норми містять ряд нових вимог з обстеження і випробування, зокрема до:

                - термінів обстеження мостів залежно від строків їх служби;

                - класифікації технічного стану мостів залежно від дефектів і пошкоджень;

                - навантаження на мости при випробуваннях.

                Класифікація технічного стану і паспортизація мостів наближені до діючих у центральних Європейських країнах.

                Проект ДБН направлявся на відгук організаціям, що займаються обстеженням, випробуванням і проектуванням мостів (ДержшляхНДІ, Укрголовмостекспертиза, Укрдіпродор, Мостовипробувальна станція Укрзалізниці, Український транспортний університет, Київсоюздорпроект, Київавтошляхміст) і відповідно до Технічного завдання на його розроблення узгоджений з корпорацією “Укравтодор”, Головним управлінням колійного господарства Укрзалізниці та Держнаглядохоронпраці.

                Технічним комітетом із стандартизації “Будтехнормування” проведено комплексну правову та науково-технічну експертизу проекту цих Державних будівельних норм і рекомендовано до затвердження Держбудом України.

                Проект цього нормативного документа розглядався на засіданні секції інженерного захисту територій та промислової забудови, рішенням якої схвалено остаточну редакцію проекту ДБН і рекомендовано після врахування зауважень та пропозицій, висловлених на засіданні секції, подати його для розгляду на засіданні НТР Держбуду.