Про типові конструкції деталей і вузлів „Перегородки системи „Кнауф”

Рішення НТР від 24 січня 2003 р. № 23

Розглянувши типові конструкції деталей і вузлів „Перегородки системи „Кнауф” поелементного складання із гіпсокартонних листів на металевому та дерев’яному каркасах для будівництва житлових, громадських і промислових будівель”, розроблені УкрНДІпроцивільсільбуд Держбуду України, науково-технічна рада вирішила:

1. Схвалити типові конструкції деталей і вузлів „Перегородки системи „Кнауф” поелементного складання із гіпсокартонних листів на металевому та дерев’яному каркасах для будівництва житлових, громадських і промислових будівель” та рекомендувати їх службам замовників проектним і будівельним організаціям для використання їх у будівництві, при реконструкції будинків і споруд.

2. Управлінню архітектурно-конструктивних та інженерних систем будинків і споруд житлово-цивільного призначення (О.Авдієнко) та Управлінню науково-технічної політики у будівництві (А.Григор) забезпечити наведення інформації про типові конструкції деталей і вузлів „Перегородки системи „Кнауф” у галузевих періодичних виданнях.

3. Рекомендувати видання та розповсюдження типових конструкцій деталей і вузлів „Перегородки системи „Кнауф” здійснювати УкрНДІпроцивільсільбуд (автору розроблення) за замовленнями зацікавлених організацій.

Голова НТР

В.Череп

*               *              *

Довідка

Розроблення типових конструкцій деталей і вузлів "Перегородки системи "Кнауф" поелементного складання із гіпсокартонних листів на металевому та дерев'яному каркасах для будівництва житлових, громадських і промислових будівель" виконано УкрНДІпроцивільсільбуд Держбуду України на основі Технічного завдання, узгодженого Управлінням архітектурно-будівельних систем та інженерного обладнання будинків і споруд Держбуду України 26.12.2001 та затвердженого ЗАТ "Строймак Кнауф", який є вітчизняним виробником цих конструкцій.

Метою розробки типових конструкцій деталей і вузлів є створення проектної бази для впровадження у будівельну практику комплектної системи Кнауф, яка забезпечує "сухий" (без використання "мокрих" процесів) спосіб монтажу перегородок та високоякісного оздоблення приміщень житлових, громадських будинків і споруд та виробничих підприємств.

До складу типових конструкцій деталей і вузлів включені загальні вказівки щодо підбору типу конструкцій перегородок із гіпсокартонних листів на металевому та дерев'яному каркасах і робочі креслення їх вузлів, а також додаткова інформація щодо питомих витрат матеріалів, технічних характеристик елементів та технологічного інструмента і оснащення.

Комплектна система Кнауф включає в себе основні матеріали (металеві профілі або дерев'яні бруски, гіпсокартонні листи), допоміжні матеріали (шпаклювальні суміші, армовані стрічки, грунтівки, гвинти), а також інструмент і технічну інформацію щодо конструкцій і методів виконання будівельних робіт. Наведені в типових конструкціях деталей і вузлів перегородки застосовуються як легкі внутрішні огороджувальні конструкції приміщень із сухим, нормальним і вологим режимами, неагресивним середовищем з висотами приміщень 2,7-7,8 м. Розроблені конструкції перегородок і вузлів можуть бути використані в житлових, громадських і промислових будівлях різних конструктивних систем, типів і поверховості, різного рівня відповідальності і ступеня вогнестійкості.

У процесі реконструкції будівель, а також створення інтер'єрів житлових і громадських будівель і споруд на принципах гнучкого планування перегородки Кнауф мають перевагу перед іншими системами, в першу чергу, через невелику вагу конструкцій, а також високу технологічність виконання робіт.

Типові конструкції деталей і вузлів погоджені з Державним департаментом пожежної безпеки МВС України, Міністерством охорони здоров'я України,  схвалені Центральною службою Української державної інвестиційної експертизи, розглянуті на секції "Архітектура і будівництво житлово-цивільних будинків і споруд" НТР Держбуду України 19 вересня 2002 р., протокол № 5 та рекомендовані для розгляду на НТР Держбуду України.

Проект рішення НТР додається. З матеріалами проекту можна ознайомитись в Управлінні архітектурно-конструктивних та інженерних систем будинків і споруд житлово-цивільного призначення (вул. Димитрова, 24, к. 308) або в УкрНДІпроцивільсільбуд (пр. 40-річчя Жовтня, 50).