Про проект Державної програми „Розвиток виробництва ніздрюватобетонних виробів та їх використання в масовому будівництві України на 2003-2011 роки”

Рішення НТР від 27 березня 2003 р. № 35

Розглянувши проект Державної програми „Розвиток виробництва ніздрюватобетонних виробів та їх використання в масовому будівництві України на 2003-2011 роки”, розроблений Державною корпорацією промисловості будівельних матеріалів „Укрбудматеріали” за участю НДІ будівельних матеріалів і виробів, НДІ будівельного виробництва та погоджений Міністерством промислової політики України, Державним комітетом України з питань енергозбереження та іншими Державними корпораціями, науково-технічна рада вирішила:

1. Взяти до відома інформацію заступника Голови Державної корпорації промисловості будівельних матеріалів корпорації „Укрбудматеріали” П.Захарченка щодо проекту Державної програми „Розвиток виробництва ніздрюватобетонних виробів та їх використання в масовому будівництві України на 2003-2011 роки”.

2. В цілому підтримати ініціативу  корпорації „Укрбудматеріали” щодо організації заходів, спрямованих на розвиток в Україні виробництва якісних ніздрюватобетонних виробів, запровадження нових технологій та розроблення комплексної Державної програми.

3. Враховуючи цілеспрямовану політику Уряду України до скорочення кількості державних і цільових програм, які не базуються на реальних джерелах фінансування або вимагають залучення значних коштів із централізованого бюджету, рекомендувати корпорації „Укрбудматеріали”:

- доопрацювати проект Державної програми в частині уточнення джерел фінансування заходів, спрямування консолідованих коштів підприємств-виробників на вирішення загальних проблем вдосконалення технологічного обладнання, номенклатури виробів і технічних рішень з їх використанням у будівництві, проведення експериментальних досліджень виробів та придбання нових технологічних ліній з врахуванням досвіду ВАТ „Обухівський завод пористих виробів”;

- підготувати обгрунтування необхідності залучення бюджетних коштів для придбання зарубіжного технологічного обладнання згідно з встановленим порядком.

4. Корпорації „Укрбудматеріали”, Управлінню архітектурно-конструктивних та інженерних систем житлово-цивільних будинків і споруд (О.Авдієнко) та Управлінню науково-технічної політики у будівництві (Д.Барзилович) доопрацювати проект Державної програми з урахуванням висловлених пропозицій для повторного розгляду на НТР Комітету у травні п.р.

Голова НТР

В. Череп

*                *               *

Довідка

На виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 27.08.2000 року № 1347 “Про затвердження прогнозу розвитку житлового будівництва на 2000-2004 роки”, в якій наголошено на необхідності розширення виробництва та застосування ніздрюватих бетонів, Державною корпорацією промисловості будівельних матеріалів “Укрбудматеріали” за участю НДІ будівельних матеріалів і виробів, НДІ будівельного виробництва розроблено проект Держаної програми "Розвиток виробництва ніздрюватобетонних виробів та їх використання в масовому будівництві України  на 2003-2011 роки”

Мета розроблення Державної програми “Розвиток виробництва ніздрюватобетонних виробів та їх використання в масовому будівництві України  на 2003-2011 роки” (далі - Програми) полягає в нарощуванні випуску ніздрюватобетонних виробів за рахунок технічного переоснащення наявної виробничої бази, реконструкції заводів силікатної цегли і домобудівних комбінатів та створення на їх базі нових ефективних виробництв.

 

Основними напрямами у реалізації Програми є: налагодження вітчизняного виробництва високотехнологічного обладнання; створення економічної вібраційно-конвеєрної технології виробництва виробів високої якості; застосування нових високотехнологічних ліній; організація на домобудівних комбінатах виробництва ніздрюватобетонних виробів неавтоклавного тверднення; організація на заводах силікатної цегли виробництва ніздрюватобетонних виробів; розвиток сировинної бази для підвищення якості продукції; розширення номенклатури ніздрюватобетонних виробів.

Ніздрюватий бетон є одним з найефективніших стінових матеріалів, який характеризується низькою густиною та теплопровідністю. При дотриманні нормативного значення термічного опору одношарова зовнішня стіна з ніздрюватобетонних виробів в 2 - 3 рази тонша і в 6 разів легша за цегляну стіну. За комфортністю проживання будинки з ніздрюватого бетону поступаються лише дерев’яним. Ніздрюватий бетон – енергозберігаючий матеріал, теплопровідність якого в 2,5 - 3 рази нижча ніж цегли або легкого бетону, що дозволяє зменшити загальну масу огороджувальних конструкцій. Разом з тим, частка ніздрюватобетонних виробів в загальному обсязі стінових матеріалів становить лише 6 - 8 %, в той час як в більшості європейських країн цей показник перевищує 30 %.

В останні роки набуває розвитку виробництво пінобетонних виробів за безавтоклавною технологією (ТОВ „Зодчі”,     м. Київ та ін.), складовими компонентами яких є цемент, пісок, піноутворювач без застосування алюмінієвої пудри. Виготовленням таких виробів починають займатися невеликі підприємства завдяки невисоким витратам на організацію виробництва.

Реалізація Програми сприятиме подальшому вирішенню комплексу науково-технічних проблем виробництва й використання ніздрюватих бетонів в будівництві та забезпечить:

 збільшення обсягів використання ніздрюватих бетонів у будівництві та реконструкції об’єктів житлового-цивільного призначення, в першу чергу, малоповерхового житла;

 підвищення технологічних якостей огороджувальних конструкцій замість неефективних конструкцій, зменшення обсягів використання дорогих імпортних теплоізоляційних матеріалів і складних систем утеплення будівель;

 зниження вартості будівельно-монтажних робіт на 15 - 20 % за рахунок сучасних технологій, зменшення ваги конструкцій тощо;

 зменшення трудомісткості будівельно-монтажних робіт на 20 - 25 % порівняно з традиційними будівельними системами;

 економію паливно-енергетичних ресурсів на виробництво продукції та при експлуатації будинків на 20 - 25 %;

 збільшення робочих місць та стимулювання розвитку вітчизняних підприємств-виробників.

Ініціатор розроблення та орган управління Програмою – Українська державна корпорація промисловості будівельних матеріалів “Укрбудматеріали”.

Проект Програми розглянуто та погоджено Мінпромполітики України, Держком-енергозбереження України, Державними корпораціями “Укрбуд”, “Укрмонтажспецбуд”, “Украгропромбуд”, холдинговою компанією “Київміськбуд”, корпорацією “Позняки-житлобуд”.

Стан розроблення проекту Програми розглядався у 2002 році на засіданнях корпорації „Укрбудматеріали” за участю структурних підрозділів Держбуду, базових науково-дослідних інститутів, підприємств, виробників.

Проект Програми відповідає вимогам чинного в Україні „Положення про державну наукову і науково-технічну програму”.