Про захисне покриття за технологією "Thermo-shield"

Рішення НТР від 16 травня 2003 р. № 47

Заслухавши інформацію про властивості та сферу застосування захисного покриття за технологією "Thermo-shield" (термощит), науково-технічна рада вирішила:

1. Погодити експериментальне застосування в будівництві тимчасових технічних умов (ТУ) на захисне покриття за технологією "Thermo-shield", затверджених інноваційною компанією "Технофор" та погоджених Міністерством охорони здоров‘я України, за згодою замовника.

2. Інноваційній компанії "Технофор" (К. Кочер) та Науково-дослідному інституту будівельного виробництва (В. Балицький) прискорити роботи з натурних випробувань покриття на об‘єктах будівництва для визначення показників експлуатаційної надійності та вимог до використання з метою розроблення нормативного документа та погодження його Держбудом у встановленому порядку до кінця 2003 року.

Голова НТР

            В. Череп

 

*               *           *

Довідка

Інноваційною компанією "Технофор" прийнято рішення про початок виробництва дифузно-розсіювальної композиції фарбового типу "Thermo-shield" (у перекладі - термощит) в Україні.

Це покриття було розроблено NASA для використання при входженні в щільні шари атмосфери космічних апаратів, а згодом стало використовуватись як термовіддзеркалююче покриття в будівництві, що дало можливість значно покращити термоізоляційні властивості будинків і споруд.

Це покриття вже використовується в Європі та Японії, в Росії й Білорусі видані свідоцтва на його використання.

Інноваційною компанією "Технофор" спільно з Науково-дослідним інститутом будівельного виробництва проведено серію випробувань та розроблено тимчасові технічні умови (ТУ) на цю продукцію. В загальному переліку випробувань щодо підтвердження властивостей матеріалу визначено відповідність продукції нормативним вимогам щодо забезпечення безпечної життєдіяльності населення при використанні зазначеного захисного покриття (ТУ погоджено з Міністерством охорони здоров‘я України).

Однак матеріал ще потребує додаткових досліджень щодо показників експлуатаційної надійності та вимог до застосування (в тому числі підготовка поверхні для нанесення покриття).

Пропонується рекомендувати покриття до експериментального застосування.