Про призначення офіційних видавців нормативних документів у галузі

будівництва і промисловості будівельних матеріалів

Рішення колегії від 29 серпня 2003 р. № 59

На виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 18 січня 2003 року № 56 "Про делегування повноважень щодо стандартизації у галузі будівництва і промисловості будівельних матеріалів", а також п.3 "Порядку видання та розповсюдження нормативних документів у галузі будівництва і промисловості будівельних матеріалів", затвердженого спільним наказом Державного комітету України з будівництва та архітектури від 24.02.2003 року № 27/12, зареєстрованого Міністерством юстиції України 06.03.2003 року за № 185/7506, розглянувши питання щодо призначення офіційних видавців нормативних документів у галузі будівництва та промисловості будівельних матеріалів, колегія вирішила:

1. Рекомендувати до призначення офіційними видавцями нормативних документів у галузі будівництва і промисловості будівельних матеріалів (далі - офіційні видавці) з урахуванням існуючої практики Державне підприємство "Укрархбудінформ", науково-виробничу фірму "Інпроект" та Український науково-дослідний центр економіки будівництва "Екобуд".

2. У разі надання Держбудом права видання окремих нормативів іншим видавцям, останні укладають відповідні угоди з офіційними видавцями щодо порядку розповсюдження копій виданих нормативних документів.

3. Управлінню науково-технічної політики та інформаційних технологій у будівництві (Д.Барзилович) підготувати наказ про призначення офіційних видавців згідно з п.1 даного рішення.

4. Управлінню науково-технічної політики та інформаційних технологій у будівництві (Д.Барзилович), Управлінню цінової політики, експертизи та контролю вартості у будівництві (П.Губень) та Управлінню економіки та стратегії розвитку будівельного комплексу (Т.Шарапова) постійно надавати методичну допомогу офіційним видавцям відповідно до тематичного спрямування, а також забезпечити своєчасну передачу затверджених нормативних документів для їх видання та розповсюдження офіційними видавцями Держбуду України.

Голова колегії

В.ЧЕРЕП

*       *         *

Довідка

Згідно з наказом Мінбудархітектури від 9 березня 1994 р. № 43 про затвердження порядку видання та розповсюдження державних будівельних норм і стандартів, кошторисних норм і нормативів України Державне підприємство "Укрархбудінформ"  було визнано офіційним органом видання та розповсюдження ДБН та ДСТУ на паперових носіях.

Розповсюдження нормативних документів здійснювалось: на паперових носіях – ДП "Укрархбудінформ" та організаціями-розробниками кошторисних норм і нормативів, а на магнітних носіях – Інформаційно-маркетинговим центром Мінбудархітектури України та Республіканським науково-дослідним центром "Цінобуд".

Постановою Кабінету Міністрів України від 18 січня 2003 р. № 56 "Про делегування повноважень щодо стандартизації в галузі будівництва і промисловості будівельних матеріалів" Держбуд України набув прав:

– встановлювати правила розроблення, схвалення, прийняття, перегляду, зміни та визнання такими, що втратили чинність, національних стандартів;

– утворення, припинення діяльності технічних комітетів стандартизації, визначення їх повноважень (з урахуванням специфіки діяльності технічних комітетів міжнародних і регіональних організацій стандартизації);

– організації надання інформаційних послуг з питань стандартизації.

На виконання п.2 вищеназваної постанови Державний комітет України з питань технічного регулювання та споживчої політики та Державний комітет України з будівництва та архітектури спільним наказом від 24.02.2003 р. № 27/12 затвердили "Порядок видання та розповсюдження нормативних документів у галузі будівництва і промисловості будівельних матеріалів". Наказ зареєстровано в Міністерстві юстиції України 6 березня 2003 р. за № 185/7506.

Згідно з п.5 зазначеного порядку, видання та розповсюдження офіційних видань нормативних документів та їх копій у галузі будівництва і промисловості будівельних матеріалів здійснює Держбуд України через визначеного ним офіційного видавця.

У Державному підприємстві "Укрархбудінформ" Держбуду України на нормативному обслуговуванні на сьогодні нараховується майже 2 300 організацій різних форм власності. Ним видано назв міждержавних стандартів – 111, державних стандартів – 149, державних будівельних норм –75. З 1994 р. Укрархбудінформ – офіційний орган видання та розповсюдження ДСТУ та ДБН на паперових носіях.