Про інформаційно-аналітичну систему „Стан якості будівництва в Україні”

Рішення НТР від 12 вересня 2003 р. № 73

Розглянувши виконаний етап створення інформаційно-аналітичної системи „Стан якості будівництва в Україні”, науково-технічна рада вирішила:

1. Схвалити виконану роботу зі створення інформаційно-аналітичної системи „Стан якості будівництва в Україні”

2. З урахуванням пропозицій, висловлених учасниками науково-технічної ради, розробити робочий проект інформаційно-аналітичної системи „Стан якості будівництва в Україні” у 2004 р. та розпочати його впровадження, залучивши служби держархбудконтролю України як постачальника інформації про якість будівництва та Науково-дослідний інститут будівельного виробництва як розробника цієї системи – аналітичний центр з обробки інформації.

3. Загальне керівництво з розробки робочого проекту системи та його впровадження покласти на Держархбудінспекцію Держбуду України.

Заступник Голови НТР

В. Гречок

*              *                 *

Довідка

Інформаційно-аналітична система “Стан якості  будівництва в Україні” розробляється на виконання Указу Президента України “Про заходи щодо підвищення якості вітчизняної продукції” та з метою вирішення проблеми забезпечення якості будівельної продукції. 

Досвід світових і європейських методів доводить, що прийняття та реалізація ефективних заходів щодо забезпечення якості можливі тільки при всебічному систематичному аналізі фактичного стану якості продукції, для чого і створюється база даних.

Інформація про стан якості будівництва та здатності підприємств галузі до забезпечення її на нормативному рівні сьогодні в Держбуді України  відсутня.

Мета цієї роботи полягає в створенні автоматизованої інформаційно-аналітичної системи на базі уніфікованого вибіркового контролю будівельних об’єктів службами держархбудконтролю, яка повинна задовольнити попит в інформації статистичного характеру, а також надавати можливість у формуванні обґрунтованих стратегічних напрямків політики Держбуду щодо  забезпечення нормативного рівня якості будівництва в країні та забезпечення переходу до європейського рівня вимог для будівельної продукції.

Виходячи з чисельності працівників служби ДАБК (близько 600- 650 чоловік) система дає можливість  реально одержати комплексну розгорнуту інформацію  про стан якості будівництва 2500-3000 об’єктів на рік з статистичним висвітленням будь якого питання якості на всіх етапах будівництва - від проектування до гарантійної експлуатації будинків і споруд.  

Уніфікована за формою вихідна інформація складається зі складових блоків:

- загальні  відомості  про об’єкт перевірки (11 форм  інформації);

- характеристика об’єкта перевірки (6 форм  інформації);

- відомості про учасників будівництва;

- види виконаних  робіт на об’єкті;

- виробнича документація за видами робіт, що виконані на об’єкті (6 форм форм інформації);

- фактичні відхилення  від нормативів на об’єкті (кількість підтаблиць дорівнює кількості виконаних видів робіт).

- причинно-наслідкова характеристика відхилень.

Встановлена  принципова можливість створення програми для обробки інформації складових блоків.

На другому етапі необхідно розробити робочий проект аналітично-інформаційної  системи у складі:

- уніфікованої  за формою вихідної  інформації, яку формують інспекції держархбудконтролю шляхом проставляння окремих назв і цифр вимірів;

      - програмного забезпечення для обробки первісної уніфікованої за формою вихідної  інформації про перевірені будівельні об’єкти.

      Аналітично-інформаційна комп’ютерна система обробки закладеної вихідної інформації дозволить відслідковувати та одержувати близько 50 видів  інформації з питань якості будівництва.