Про погодження проекту відомчих будівельних норм

Рішення НТР від 17 грудня 2003 р. № 93

Розглянувши проект ВБН В.1.1-34-...-2003 „Протипожежні норми проектування атомних електростанцій з водо-водяними енергетичними реакторами”, розроблений ВАТ „Київський науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут „Енергопроект”, науково-технічна рада вирішила:

Рекомендувати до погодження проект ВБН В.1.1-34-...-2003 „Протипожежні норми проектування атомних електростанцій з водо-водяними енергетичними реакторами”, розроблений на заміну діючих ВСН 01-87 Мінатоменерго СРСР „Противопожарные нормы проектирования атомных станций”.

Голова НТР

В. Череп

*         *       *

Довідка

Відомчі будівельні норми ВБН В.1.1-34-...-2003 „Протипожежні норми проектування атомних електростанцій з водо-водяними енергетичними реакторами” розроблені ВАТ „Київський науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут „Енергопроект”.

Дані норми призначені для керівництва при проектуванні протипожежного захисту діючих і споруджуваних АЕС, що містять енергоблоки з водо-водяними енергетичними реакторами (ВВЕР).

Вимоги цих норм обов’язкові для дотримання всіма організаціями, що здійснюють проектування АЕС із ВВЕР, незалежно від форм власності. Відхилення від вимог протипожежного проектування, що містяться в цьому документі й інших діючих НД, допускаються при відповідному обґрунтуванні і узгодженні в установленому порядку з наглядовими органами та органами державного регулювання.

Основною метою роботи є нове розроблення відомчих будівельних норм (на заміну діючих ВСН 01-87 „Противопожарные нормы проектирования атомных станций” Мінатоменерго СРСР, в яких викладені вимоги до протипожежного проектування будинків, споруд, приміщень і встановлених у них систем протипожежного захисту.

Ці вимоги розроблені відповідно до принципів забезпечення безпеки АЕС, установлених НП 306.1.02/1.034-00 і рекомендаціями МАГАТЕ № 50-SG-D2.

Поширення цих норм на проектування систем нормальної експлуатації, що не впливають на безпеку, рекомендується здійснювати у випадках відсутності відповідних вимог у загально промислових НД.

Проект ВБН погоджено з Державним Департаментом пожежної безпеки МНС України, Державним комітетом ядерного регулювання України та Міністерством екології та природних ресурсів України, науково-технічна, правова та термінологічна експертиза проведена Державним науково-дослідним інститутом будівельних конструкцій.

Проект ВБН розглянуто секцією будівельних матеріалів НТР Держбуду України (протокол № 9 від 18 вересня 2003 р.).

Начальник Управління науково-технічної політики та інформаційних технологій у будівництві

Д.Барзилович