Про проект Програми розселення та облаштування депортованих кримських татар та осіб інших національностей, які повернулися в Автономну Республіку Крим на постійне проживання, на 2001-2005 роки та проект постанови Кабінету Міністрів України про її затвердження

Рішення колегії від 4 липня 2001 р. № 70

Програма розселення та облаштування депортованих кримських татар та осіб інших національностей, які повернулися в Автономну Республіку Крим на постійне проживання, на 2001-2005 роки та проект постанови Кабінету Міністрів України про її затвердження розроблені на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 1999 р. №1991 “Про хід виконання доручення Президента України та актів Кабінету Міністрів України щодо вирішення питань облаштування депортованих кримських татар та осіб інших національностей” та розпорядження Кабінету Міністрів України від 16.05.01р. №187-р “Про затвердження заходів щодо прискорення соціально-економічного розвитку Автономної Республіки Крим”.

Необхідність розроблення Програми зумовлена значною чисельністю депортованих громадян, які повернулися до Криму на постійне проживання, та незадовільними умовами їх розселення й облаштування. Це, в свою чергу, вимагає залучення додаткових ресурсів, збільшення обсягів житлового та соціально-культурного будівництва, удосконалення розвитку інженерно-транспортного та іншого забезпечення.

Метою Програми є розроблення основних заходів щодо забезпечення репатріантів житлом та об’єктами соціально-культурного обслуговування, створення відповідної соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури.

Програма визначає основні напрями і заходи щодо забезпечення соціальної стабільності та подальшого сталого соціально-економічного розвитку регіону і окремих населених пунктів, у яких передбачено компактне проживання репатріантів, спрямована на створення повноцінного життєвого середовища.

Реалізація основних заходів Програми забезпечить розселення репатріантів з урахуванням оцінки територіальних ресурсів Криму, інженерної інфраструктури, функціонального зонування території, її екологічної місткості, завершення вже розпочатого будівництва житла з відповідною інженерно-транспортною структурою, підвищення рівня забезпеченості депортованих громадян об’єктами культурно-побутового обслуговування.

Фінансування реалізації Програми планується здійснювати з державного, республіканського бюджетів та інших джерел фінансування відповідно до визначених заходів. Обґрунтовуючі матеріали вартісних показників, наведених у таблиці 1 Програми, в повному обсязі Держбуду не представлені.

Проект Програми погоджено з Радою міністрів Автономної Республіки Крим, Мінекономіки, Мін’юстом, Мінкультури, МОН, Держкомземом та підготовлено для подання у встановленому порядку до Кабінету Міністрів України.

Заслухавши інформацію Першого заступника Рескомнацу Автономної Республіки Крим В.Петрова та співдоповідь заступника начальника Управління містобудівної політики Л.Тузової, колегія Держбуду вирішила:

1. Схвалити і рекомендувати для подання Кабінету Міністрів України проект Програми розселення та облаштування депортованих кримських татар та осіб інших національностей, які повернулися в Автономну Республіку Крим на постійне проживання, на 2001-2005 роки та проект постанови Кабінету Міністрів України про її затвердження з врахуванням зауважень, висловлених на засіданні колегії.

2. Рескомнацу Автономної Республіки Крим (Е.Гафаров), управлінню реформування ціноутворення, методології експертизи та контролю вартості будівництва (П.Губень), управлінню містобудівної політики (А.Економов) у двотижневий термін доопрацювати в повному обсязі обгрунтовуючі матеріали вартісних показників будівництва житла, об’єктів соціально-культурного обслуговування та інженерно-транспортної інфраструктури з метою забезпечення погодження з Мінфіном проекту Програми та проекту постанови Кабінету Міністрів України.

3. Управлінню містобудівної політики (П.Економов) забезпечити своєчасну підготовку необхідних матеріалів для подання до Кабінету Міністрів України.

4. Для реалізації заходів Програми з питань житлового будівництва рекомендувати Раді міністрів Автономної Республіки Крим ініціювати звернення до Кабінету Міністрів України з пропозиціями щодо надання довгострокових пільгових кредитів з визначенням джерел їх фінансування для індивідуальних забудовників з числа депортованих кримських татар та осіб інших національностей, які повернулися до Автономної Республіки Крим на постійне проживання.

Голова колегії

В.І.Череп

___________