Про погодження проекту будівництва “Ліквідація сірчаних кар’єрів, відновлення екологічної рівноваги і ландшафту в зоні діяльності Роздільського ДГХП “Сірка”

Рішення НТР від 22 липня 2003 р. № 57

Розглянувши проект будівництва “Ліквідація сірчаних кар’єрів, відновлення екологічної рівноваги і ландшафту в зоні діяльності Роздільського ДГХП “Сірка”, науково-технічна рада вирішила:

1. Схвалити та рекомендувати до погодження Держбудом України проект розпорядження Кабінету Міністрів України про затвердження проекту будівництва “Ліквідація сірчаних кар’єрів, відновлення екологічної рівноваги і ландшафту в зоні діяльності Роздільського ДГХП “Сірка”.

Голова НТРВ.Череп

ДОВІДКА

Проект будівництва “Ліквідація сірчаних кар’єрів, відновлення екологічної рівноваги і ландшафту в зоні діяльності Роздільського ДГХП “Сірка” розроблений інститутом “Гірхімпром” (м. Львів) на підставі завдання на розробку проекту, затвердженого Генеральним директором Роздільського державного гірничо-хімічного підприємства “Сірка” в 2002 році.

Головне завдання вказаного проекту – вирішення екологічної проблеми, викликаної ліквідацією сірчаного виробництва внаслідок повного відпрацювання запасів сірчаної руди Роздільського сірчаного родовища, шляхом створення на залишкових виїмках сірчаних кар’єрів каскаду озер з влаштуванням самопливного каналу для відводу надлишкової води в річку Дністер.

Згідно з розрахунками залишкові ємності будуть заповнені водою через 3,5 роки, що дасть змогу стабілізувати зсувні процеси північного борта кар’єру, на якому знаходиться село Малахів.

Проектом розроблено комплексні заходи відродження порушеного гірничими роботами ландшафту, приведення гірничих виробок в екологічно безпечний стан та створення постійної служби моніторингу (лабораторний корпус, обладнання).

Проектом передбачено нейтралізацію кислих вод складу фосфогіпсу та гідроізоляцію поверхні фосфогіпсу шаром глини. Це дасть змогу уникнути екологічної катастрофи в результаті попадання закислених високомінералізованих вод в річку Дністер.

Проект будівництва “Ліквідація сірчаних кар’єрів, відновлення екологічної рівноваги і ландшафту в зоні діяльності Роздільського ДГХП “Сірка” пройшов комплексну державну експертизу в Центральній службі Укрінвестекспертизи Держбуду України та отримав зведений комплексний висновок від 08.07.2003 №67 з рекомендацією до затвердження.

_____________