Про деякі особливості застосування Кодексу України про адміністративні правопорушення в частині відповідальності за порушення законодавства про енергозбереження

Лист Держкоменергозбереження України

від 20 серпня 2001 р. № 445-3/2

Державний комітет України з енергозбереження додатково звертає увагу, що Верховною Радою України прийнято Закон України від 21 червня 2001 року № 2550 “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за порушення законодавства про енергозбереження”.

Закон визначає правові засади відповідальності за адміністративні правопорушення у сфері використання паливно-енергетичних ресурсів у частині марнотратного їх споживання, недотримання вимог щодо ефективності використання, а також за неефективну експлуатацію паливо- і енерговикористовуючого устаткування та невиконання законних вимог посадових осіб органів Державної інспекції з енергозбереження.

Деякі особливості застосування цього Закону:

1. На відміну від норм Кодексу, який діяв до останнього часу, адміністративні стягнення будуть накладатися у судовому порядку на основі протоколів про адміністративні правопорушення, складених працівниками органів Державної інспекції з енергозбереження.

2. Стаття 98 Кодексу, як і раніше, передбачає відповідальність за марнотратне витрачання електричної та теплової енергії.

Крім того, цю статтю доповнено нормою щодо відповідальності за порушення теплоізоляції під’їздів житлових будинків, споруд та інженерних об’єктів в частині відхилення від проектних рішень, яке зумовлює її погіршення в опалювальний сезон, зокрема, відсутність або несправність елементів огороджувальних конструкцій тамбурів під’їздів, подвійного засклення вікон тощо.