Письмо Государственного комитета Украины по вопросам регуляторной политики и предпринимательстваот 17.09.2002 г. № 4-452-1666/4994

Государственным комитетом Украины по вопросам регуляторной политики и предпринимательства рассмотрено <...> письмо <...> и сообщается следующее.

Статьей 332 Гражданского кодекса Украины (далее — Кодекс) определено, что по договору подряда подрядчик обязуется выполнить на свой риск определенную работу по заданию заказчика из его или своих материалов, а заказчик обязуется принять и оплатить выполненную работу.

Договор подряда на капитальное строительство заключается заказчиком с одной строительной организацией, а в случаях и в порядке, определяемых Советом Министров СССР, с двумя и более строительными организациями, которые вправе в качестве генерального подрядчика на основании договора субподряда поручать выполнение отдельных комплексов работ специализированным организациям (ст. 354 Кодекса).

Законом Украины «О лицензировании определенных видов хозяйственной деятельности» (далее — Закон)* установлен исчерпывающий перечень видов хозяйственной деятельности, подлежащих лицензированию, в частности строительная деятельность (изыскательские и проектные работы для строительства, возведение несущих и ограждающих конструкций, строительство и монтаж инженерных и транспортных сетей) (в редакции Закона Украины «О внесении изменений в Закон Украины «Об основах градостроительства» от 08.02.2001 г. № 2257-III).

Согласно статье 1 Закона* хозяйственная деятельность — любая деятельность, в том числе предпринимательская, юридических лиц, а также физических лиц — субъектов предпринимательской деятельности, связанная с производством (изготовлением) продукции, торговлей, предоставлением услуг, выполнением работ.

Таким образом, предприятию, являющемуся генеральным подрядчиком, но непосредственно не выполняющему изыскательские, проектные работы для строительства, возведение несущих и ограждающих конструкций, строительство и монтаж инженерных и транспортных сетей, не требуется получать лицензию на осуществление строительной деятельности.

Заместитель председателя С. Третьяков

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА ЛИСТ від 17.09.2002 р. N 4-452-1666/4994 Щодо отримання ліцензії на здійснення будівельної діяльності

Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянуто <...> лист <...> і повідомляється наступне. Статтею 332 Цивільного кодексу України (далі - Кодекс) визначено, що за договором підряду підрядчик зобов'язується виконати на свій риск певну роботу за завданням замовника з його або своїх матеріалів, а замовник зобов'язується прийняти й оплатити виконану роботу. Договір підряду на капітельне будівництво укладається замовником з однією будівельною організацією, а у випадках і в порядку, що визначаються Радою Міністрів СРСР, з двома і більше будівельними організаціями, які вправі як генеральний підрядчик на основі договору субпідряду доручати виконання окремих комплексів робіт спеціалізованим організаціям (ст. 354 Кодексу). Законом України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" (далі - Закон) встановлено вичерпний перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, зокрема, будівельна діяльність (вишукувальні та проектні роботи для будівництва, зведення несучих та огороджуючих конструкцій, будівництво та монтаж інженерних і транспортних мереж) (в редакції Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про основи містобудування" від 08.02.2001р.N2257-III). Згідно із статтею 1 Закону господарська діяльність - будь-яка діяльність, у тому числі підприємницька, юридичних осіб, а також фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язана з виробництвом (виготовленням) продукції, торгівлею, наданням послуг, виконанням робіт. Таким чином, підприємству, яке є генеральним підрядчиком, але безпосередньо не виконує вишукувальні, проектні роботи для будівництва, зведення несучих та огороджуючих конструкцій, будівництво та монтаж інженерних і транспортних мереж, не потрібно отримувати ліцензію на здійснення будівельної діяльності.

Заступник голови С. Третьяков