МІНІСТЕРСТВО З ПИТАНЬ

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

(МІНЖИТЛОКОМУНГОСП УКРАЇНИ)

Н А К А З

”05” 07 2007 р.м. Київ № 76

Про затвердження Ресурсних елементних

кошторисних норм утримання об’єктів

вулично-дорожньої мережі населених пунктів

З метою удосконалення нормативної бази у сфері благоустрою населених пунктів щодо належного утримання вулично-дорожньої мережі

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Ресурсні елементні кошторисні норми утримання об’єктів вулично-дорожньої мережі населених пунктів, що додаються.

2. Скасувати наказ Держжитлокомунгоспу від 11.11.05 № 163 „Про затвердження Ресурсних кошторисних норми і розцінок на експлуатацію комунальної і будівельної техніки та Ресурсних кошторисних норм на комплекс робіт по утриманню автомобільних шляхів і шляхово-експлуатаційних споруд”.

3. Управлінню благоустрою та комунального обслуговування (Я.А.Стеценко) довести цей наказ до відома органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Р. М. Крамаренка.

Міністр О. П. Попов

Затверджено

Наказом Міністерства з питань

житлово-комунального

господарства України

№76 від „05” 07 2007 р.

Ресурсні елементні кошторисні норми утримання об’єктів

вулично-дорожньої мережі населених пунктів

Загальні положення

1. Ресурсні елементні кошторисні норми ( далі - РЕКН) утримання об’єктів вулично-дорожньої мережі населених пунктів застосовуються підприємствами, організаціями і установами, які здійснюють діяльність пов’язану з утриманням вулично-дорожньої мережі населених пунктів.

2. Ресурсні елементні кошторисні норми призначені для визначення переліку і складу витрат трудових та матеріальних ресурсів при складанні калькуляцій, а також визначенні тривалості робіт.

3. Шифри ресурсів машин і механізмів наведені довідково.

4. Норми утримання об’єктів вулично-дорожньої мережі населених пунктів об’єднано в групи. Опис складу робіт і одиниця виміру наведено для групи в цілому. Номер зашифровано трьома числами через тире, де :

перше число – номер розділу РЕКН;

друге число – номер групи, до якої включено норму;

третє число – номер норми.

Ресурсні елементні кошторисні норми на утримання вулично-дорожньої мережі населених пунктів містять такі показники:

- витрати труда робітників, зайнятих на роботах, люд-год.;

- середній розряд робіт, визначений для ланки робітників, зайнятих на роботах;

- витрати труда машиністів, люд-год.;

- час експлуатації та перелік будівельних машин, механізмів, механізованого виробничого знаряддя (механізованого інструменту), маш.-год.;

- норми витрат матеріалів, виробів і конструкцій у фізичних одиницях виміру.

Опис складу робіт, передбачених нормами, містить перелік основних процесів виконання робіт.

5. Нормами не враховано роботи з транспортування матеріалів будівельного сміття, які одержані у процесі виконання робіт до місця їх складування, утилізації, переробки або захоронення.

6. Нормами передбачено виконання робіт з використанням готових розчинів і бетонних сумішей, за винятком випадків, наведених у технічній частині або описах складу робіт.

7. Час використання механізованого виробничого інструменту включено в норми трудовитрат робітників, зайнятих на роботах, і наведено в цих нормах довідково в дужках. Амортизаційні відрахування, витрати на їх ремонт і переміщення враховуються у складі загально-виробничих витрат. Час експлуатації механізованого виробничого інструменту використовується для визначення витрат енергоносіїв, вартість яких включається до складу прямих витрат на матеріальні ресурси.

8. Норми на окремі види робіт і конструкції, не охоплені цими нормами, слід розробляти додатково і затверджувати в складі проекту (робочого проекту) у встановленому порядку.

9. Норми витрати матеріальних ресурсів визначено на підставі загальних виробничих норм витрати матеріалів, технологічних карт та іншої технологічної документації, а також з урахуванням мінімальних норм втрат і відходів матеріалів.

10. На підставі потреби в матеріально-технічних і трудових ресурсах, визначеної за ресурсними елементними кошторисними нормами, і вартості ресурсів у поточних цінах обчислюються прямі витрати.

11. Роботи, що виконуються з порушенням вимог технічних умов, вважаються браком.

12. Доставка до місця робіт цементо-грунтових сумішей, чорних кам’яних матеріалів та протиожеледних матеріалів нормами не врахована. Витрати на виконання цих робіт слід передбачити додатково.

13. При проведенні робіт на одній половині проїжджої частини дороги при систематичному русі транспорту по другій, до норм витрат праці робітників, машиністів, часу експлуатації будівельних машин і механізмів застосовується коефіцієнт 1,2.

14. При виконанні робіт в охоронних зонах діючих повітряних ліній електропередачі високої напруги до витрат труда робітників-будівельників та експлуатації машин застосовується коефіцієнт 1,2.

15. Перехід робітників від одного місця робіт до іншого місця робіт нормами не передбачено. На перехід робітників приймати 0,24 люд.-год. на 1 км переходу.

16. В ресурсних елементних кошторисних норм групи 5 розділу 2 до витрат труда робітників-будівельників та експлуатації машин застосовувати коефіцієнт за наявності люків (колодязів) підземних комунікацій на 1000 м2 дороги: від 8 до 15 люків – 1,05; від 15 до 20 люків – 1,15.

17. Чергування при зимовому утриманні доріг за відповідним розділом з виїздом, враховують витрати часу використання механізмів при його переміщенні на місце проведення робіт з поверненням на базу.

18. В нормі 1 групи 6 розділу 6 витрати труда робітників в наведених за РЕКН залежать від їх розряду. При перевезенні іншої кількості робітників витрати труда робочих множити на їх кількість.

19. В нормі 1 групи 1 розділу 7 передбачено пошук колодязiв i вiдкриття доступу до них вручну. У разi необхiдностi застосування машин i механiзмiв (вiдбiйного молотка, компресора) витрати ресурсiв на їх експлуатацiю визначаються додатково.

20. В нормі 1 групи 1 розділу 7 передбачено пошук i вiдкривання одного колодязя на дiлянцi площею до 1000 м2 при товщинi шару грунту над колодязем до 0,2 м. У iнших випадках до всiх витрат ресурсiв, передбачених РЕКН, застосовуються такi коефiцiєнти:

- пошук i вiдкривання 2 колодязiв - 1,2;

- пошук i вiдкривання 3 i бiльше колодязiв - 1,5;

- пошук i вiдкривання колодязiв на дiлянцi площею до 2500 м2 - 1,4.

При товщинi шару грунту над колодязем понад 0,2 м на кожнi наступнi повнi або неповнi 0,2 м до норм витрат працi робiтникiв-будівельників, передбачених РЕКН, додавати 0,6 люд.-год.

21. До складу робіт РЕКН в групі з 3 по 12 розділу 7, включено однократне знімання кришки люка за допомогою ручних iнструментiв (гак, кочерга, ломик). У випадках, коли при цьому виконується розбирання примикаючого шару твердого покриття (на тротуарі), до норм витрат працi робiтникiв, передбачених РЕКН, додається 0,3 люд.-год.

22. В групі з 3 по 11 розділу 7 передбачено транспортування мулу мулососом на відстань до 1 км. Витрати ресурсів на транспортування мулу на вiдстань, що перевищує 1 км, визначаються додатково.

23. В групі 4 розділу 7 передбачено зливання вiдкаченої води у мiсткiсть або iнший колодязь, розташований на вiдстанi до 50 м вiд колодязя, з якого ведеться відкачування. Витрати ресурсів на транспортування води, злитої в мiсткiсть, визначаються додатково.

24. В групах з 7 по 8 розділу 7 передбачено проведення робiт в колодязях діаметром 1,2 м i бiльше. При проведеннi робіт в колодязях менших дiаметрiв до норм витрат працi робiтникiв-будівельників застосовуються такi коефiцiєнти:

- при значеннях дiаметра колодязя вiд 1,0 м до 1,2 м - 1,2;

- при значеннях дiаметра колодязя вiд 0,8 м до 1,0 м - 1,4.

25. В групах з 7 по 12 розділу 7 не передбачені витрати ресурсів на водовiдлив; цi витрати ресурсiв визначаються додатково за РЕКН групи 4 згiдно до фактичного обсягу вiдкачаної води.

26. В групах з 7 по 10 розділу 7 передбачено перенесення мулу та осадів на відстань до 10 м від колодязя iз завантаженням у мiсткiсть. Витрати ресурсів на перенесення мулу та осадiв на вiдстань, що перевищує 10 м, визначаються додатково.

27. В групах з 7 по 10 розділу 7 передбачено прочищання вiд осадiв, що мiстять не бiльше 10 вiдсоткiв (за об'ємом) твердих включень (щебеню, битої цегли, шматкiв бетону, будiвельного смiття), i тих осадiв, що не потребують розпушень киркою, ломом тощо. У iнших випадках визначення витрат ресурсiв виконується шляхом застосування до норм витрат працi робiтникiв, передбачених цими РЕКН, таких коефiцiєнтiв:

- при вмiстi в осадах бiльше 10 вiдсоткiв вказаних включень - 1,4;

- при розпушеннi осадiв киркою, ломом тощо - 2,0.

28. В групах з 8 по 11 розділу 7 передбачено проведення робiт з використанням машини каналопромивальної з мiсткiстю бака 5 м3 (шифр ресурсу С270-0051-П1). При використаннi iнших каналопромивальних машин витрати ресурсiв визначаються за цими РЕКН шляхом замiни машини, передбаченої РЕКН, на iншi каналапромивальнi машини (шифр ресурсу С270-0051-П2, С270-0051-П3, С270-0051-П4) з тими самими нормами часу експлуатацiї.

29. В групах з 9 по 11 розділу 7 передбачено прочищання колекторiв при засмiченностi до 30 вiдсоткiв (за об'ємом). При ступенi засмiченостi, що перевищює 30 вiдсоткiв, витрати ресурсiв визначаються за цими РЕКН шляхом застосування до норм витрат працi робiтникiв-будівельників i норм часу експлуатацiї машин i механiзмiв таких коефiцiєнтiв:

- при засмiченостi до 50 вiдсоткiв - 1,5;

- при засмiченостi до 75 вiдсоткiв - 2,2;

- при засмiченостi понад 75 вiдсоткiв - 2,8.

23. В групи 12 розділу 7 передбачено виймання та прибирання з колекторiв твердих предметiв, якi потребують ручного перенесення, а також бруду та мулу на вiдстані до 5 м вiд цих предметiв. Визначення витрат ресурсiв на прочищання колекторiв пiсля виймання та прибирання вказаних предметiв, бруду та мулу виконується за РЕКН.

Розділ 1 Зимове утримання

Група 1

Виготовлення планкових снігозахисних щитів

Склад робіт:

Підбирання діагональних планок. Піднесення планок на відстань до 10 м з укладанням їх на станок. Збивання щита цвяхами і загинання цвяхів. Перенесення готових щитів і укладання їх в штабель.

Вимірник:

1 щит

Таблиця 1 – Група 1 Норми з 1 до 2

Шифр

ресурсу

Найменування ресурсу

Одиниця

виміру

Розмір щитів, м

1,5×2

2×2

1-1-1

1-1-2

1

2

3

4

5

1

Витрати труда робітників-будівельників

люд.-год.

0,24

0,24

2

Середній розряд робіт

2,5

2,5

М а т е р і а л и

1610-2006

Планки з хвойних неантисептованих порід

м3

0,0323

0,04

111-179

Цвяхи будівельні з плоскою голівкою

т

0,00006

0,000076

Група 2

Виготовлення снігозахисних щитів розміром 1,5×2 м на цвяхах

Склад робіт:

Підбирання жердин з поперечним перепилюванням. Укладання жердин на станок. Скріплення каркаса цвяхами. Перенесення хворосту на відстань до 10 м. Перенесення готових щитів в штабель на відстань до 10 м.

Вимірник:

1 щит

Таблиця 1 – Група 2 Норма1

Шифр

ресурсу

Найменування ресурсу

Одиниця виміру

1-2-1

1

2

3

4

1

Витрати труда робітників-будівельників

люд.-год.

0,88

2

Середній розряд робіт

2,5

М а т е р і а л и

112-22

Жердини, діаметр 70 мм

м3

0,0214

п

Хворост, діаметр 40 мм, довжина 2000 м

м3

0,16

111-176

Цвяхи будівельні 5×120 мм

т

0,000222

Група 3

Установлення снігозахисних щитів у козли

Склад робіт:

Установлення щитів з перенесенням на відстань до 50 м і зв’язування їх у козли.

Вимірник:

100 щитів